HSBC’de kara para aradılar

HSBC’de kara para aradılar
İsviçre’nin Cenevre Savcılığı, kara para aklamakla suçlanan İngiliz bankası HSBC ofislerinin başsavcı Olivier Jornot ve savcı Yves Bertossa gözetiminde arandığını duyurdu

İsviçre’de savcılık, kara para aklama incelemesi çerçevesinde; Cenevre’deki HSBC ofislerini  aradı. İsviçre’nin Cenevre kenti savcılığı, kentteki HSBC Holdings ofisinin aranmasına ve ağırlaştırılmış para aklama iddialarıyla ilgili olarak inceleme başlatılmasına karar verdi. Cenevre Savcılığı, bankanın ofislerinin Başsavcı Olivier Jornot ve savcı Yves Bertossa gözetiminde arandığını duyurdu. Savcılığın açıklamasında; soruşturmanın boyutunun büyüyebileceği de belirtildi. 

Gizli hesaplar
HSBC’nin kentteki sözcüsü konu hakkında açıklamada bulunmaktan kaçındı.
Avrupa’nın en büyük bankası olan HSBC, hakkında müşterilerinin vergilerden kaçmasına yardımcı olduğu iddiaları bulunan İsviçre’deki özel bankacılık biriminin, daha önceki çalışmaları hakkında yatırımcılardan ve müşterilerden özür dilemişti. 
HSBC’nin Cenevre’deki ofisinde çalışan bir bilgisayar uzmanı Herve  Falciani tarafından 2007 yılında sızdırılan ve ortak bir medya çalışması ile  kamuoyuna sunulan belgelere göre; bankacılık devi HSBC’nin, 203 ülkeden toplam 106  bin müşterisinin toplamda 100 milyar doların üzerinde bir sermayeyi İsviçre’de  gizli hesaplarda tutarak, müşterilerinin vergi kaçırmasına yardımcı olduğu ileri sürülmüştü.  45 ülkeden gazeteciler, küresel bankacılık devlerinden HSBC’den 2007 yılında sızan gizli hesaplar üzerinde yürüttükleri ortak araştırma ile farklı ülkelerden yüz milyar doları aşan gizli hesaplar üzerinden suç şebekeleri, vergi kaçakçıları, politikacılar ve ünlülerin servetlerinin ayrıntılarına ulaştılar. 10 gün evvel, 9 Şubat’ta bir internet sitesinde ayrıntıları yayımlanan araştırmaya göre, gizli hesaplardaki müşteri sayısı itibariyle Türkiye, 3 bin 105 müşteri ile listelenen 34 ülke arasında 9. sırada. Türkiye, açılan gizli hesaplardaki para miktarına göre sıralamada ise 3,5 milyar dolar ile 23. geliyor. Türkiye’den müşterilerin açtığı hesaplar içerisinde en yüksek tutarın ise 263,7 milyon dolarlık bir hesapta olduğu kaydediliyor. Hesaplarda en yüksek miktarda parası bulunan müşteriler bakımından ilk beş sırayı İsviçre’den sonra, İngiltere, Venezuela, ABD ve Fransa alıyor.