Kilo verirken bu 5 hatayı asla yapmayın

Kilo verirken bu 5 hatayı asla yapmayın
Hastalık endişesi, iş ve sosyal hayatta belirsizlik gibi konular nedeniyle yaşadığımız stres, belki aç değilken bile yemek yemeyi tetikledi. Şimdi aldığımız kiloları verme zamanı geldi. Uzmanlar diyette yapılmaması gereken hataları sıraladı.

Kovid-19 pandemisinde uzunca bir süre kendimizi evlerimizde izole ettik. Evde mecburi vakit geçirmek; hem mutfağa yönelmek hem de hareketsizlik anlamına geldi çoğumuz için. Bunların yanı sıra bir de koronavirüs nedeniyle yaşadığımız yoğun stres var esasında. Hastalık endişesi, iş ve sosyal hayatta belirsizlik gibi konular nedeniyle yaşadığımız stres, belki aç değilken bile yemek yemeyi tetikledi. Günün düzeni karışınca da daha geç vakitlerde yemek yer olduk. Hep evde olunca mutfağa girdik; ekmekler, pastalar, börekler yaptık. Tüm bu etkenler nedeniyle de ‘kilo almak’ çoğumuz için kaçınılmaz oldu. Artık kilo verme zamanı geldi de geçiyor bile. Ancak kilo vermeye çalışırken yaptığımız bazı hatalar var ki verdiğimiz kiloları fazlasıyla geri almamıza yol açmalarının yanı sıra sağlığımızı da ciddi boyutlarda tehdit edebiliyor. Acıbadem Fulya Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Melike Şeyma Deniz kilo verirken dikkat etmemiz gereken 8 kuralı anlattı, önemli öneri ve uyarılarda bulundu.

HATA: HER GÜN TARTILMAK

Doğrusu: Diyete çok motive başlayarak her gün tartılmak ve her gün tartıda kilo kaybı görmeyi beklemek yapılan en yaygın hatalardan biri. Beslenme ve Diyet Uzmanı Melike Şeyma Deniz tartı odaklı yaşamanın yol açacağı sorunu ise şöyle açıklıyor: “Kilo vücutta sıvı dalgalanmalarından ve yemeklerin sindirilme durumundan etkileniyor. Kadınlarda hormonal değişiklikler de su tutulumuna neden olabiliyor. Ayrıca diyetle birlikte ağır egzersizlere başlamak su tutulumu ve kas kazanımı gibi sonuçlara yol açabiliyor. Tüm bunlar nedeniyle tartıda aynı kiloda görünmemiz motivasyon kaybına ve diyeti bırakmaya neden olabiliyor. Haftada 1 kez veya 10 günde 1 kez, aç karnına çıplak veya hafif kıyafetlerle tartılmanız ise en doğru yöntemdir”

1-lrdvemqf3knl24qti-39mg.jpeg

HATA: TEK TİP BESLENMEYE YÖNELMEK

Doğrusu: Hızlı kilo verme isteği tek tip beslenmeye yöneltebiliyor. Ancak bu diyetlerde genellikle ya sadece sebze, meyve grubu ya da sadece protein grubu yiyeceklerin tüketimi arttırılıyor ve diğer besin grupları beslenmeden tamamen çıkarılıyor. “Bu diyetler sağlıklı kilo vermenin önündeki en büyük engeldir” uyarısında bulunan Beslenme ve Diyet Uzmanı Melike Şeyma Deniz bunun nedenini şöyle anlatıyor: “Örneğin sadece proteinle beslenmek böbreklerin yükünü arttırarak zarar verirken; sadece sebze, meyve ile beslenmek vücuda gerekli proteini almamak ve vücudu çalıştırmamak demek. Sağlıklı kilo vermenin ve sağlığın korunmasının yolu besin çeşitliliği sağlamaktan geçiyor”

2179486-810x458.jpg

HATA: UZUN SÜRE ‘SIVI BESLENMEK’

Doğrusu: Son dönemlerde sıkça başvurulan ’sıvı detoks’ adlı sıvı beslenme şeklinde çiğneme fonksiyonu iptal ediliyor, her şey içecek haline getiriliyor. Özellikle meyve ağırlıklı içecekler tercih ettiğinizde, meyvenin posasını daha az alıyor ve farkında olmadan meyve porsiyonlarını arttırıyorsunuz. Bu da fazla kalori anlamına geliyor. Meyvenin kendisini yemek bağırsakları daha iyi çalıştıran, kalp, diyabet gibi kronik hastalardan koruyucu olan posa tüketimi için önemli. Meyve sularıyla ise daha az posa almış olursunuz. Ayrıca sıvı beslenmede protein alımı da az oluyor.

5qecb-1582117886-4777.jpg

HATA: BİTKİ ÇAYLARINI KONTROLSÜZCE TÜKETMEK

Doğrusu: Zayıflamak istediğimizde kalorisiz ve faydalı olduğunu düşünerek bitki çaylarına yönelebiliyoruz. Ancak zayıflama çayı adıyla satılan karışık bitki çaylarının içeriğinin ne olduğuna mutlaka bakılmalı ve asla kontrolsüzce tüketilmemeli. Çünkü zayıflama veya ödem atıcı çaylar kalp ritim bozukluğu, yüksek tansiyon ve bağırsak yapısında bozulma gibi birçok olumsuz sonuca yol açabiliyor. Bu yüzden bitki çaylarını doktorunuza, diyetisyeninize danışmadan tüketmeyin”

resized-1e10d-47e495d2fln2mgmajkcpeps8r-lqja.jpg

HATA: SUYUN ÖNEMİNİ HAFİFE ALMAK

Doğrusu: Su vücudun büyük kısmını oluşturan, oksijenden sonraki en önemli bileşen. Vücutta her organın ve her sistemin suya ihtiyacı var. Çay, kahve ve bitki çayları gibi hiçbir içecek suyun yerine geçmiyor. Su içmediğinizde sindirim enzimleri ve bağırsaklar yavaşlıyor ve bunun sonucunda da kabızlık ile kilo vermede zorlanma, hatta kilo artışı görülebiliyor. Kilonuzu 30 veya 35 ile çarptığınızda karşınıza çıkan değer, içmeniz gereken günlük su miktarı anlamına geliyor. Örneğin; 60 kiloysanız bu 60x30, yani en az 1.8 litre su içmeniz gerektiği anlamına geliyor.

(AKŞAM)