Güniz Sokak doldu taştı

Güniz Sokak doldu taştı
Güniz Sokak doldu taştı

65 yıllık eşi Nazmiye Demirel’in vefatı nedeniyle büyük acı yaşayan 9. Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel’in Ankara̵

65 yıllık eşi Nazmiye Demirel’in vefatı nedeniyle büyük acı yaşayan 9. Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel’in Ankara’daki konutu, taziye için gelen ziyaretçilerle doldu taştı...

 

Eşi Nazmiye Demirel’in tedavi gördüğü hastanede hayatını kaybetmesi üzerine büyük acı yaşıyan 9. Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel, Güniz Sokak’taki evinde taziyeleri kabul etti. Siyaset ve iş dünyasından çok sayıda kişi Demirel’e başsağlığı dileyip üzüntüsünü paylaştı. Nazmiye Demirel, uzun süredir tedavi gördüğü Ankara Başkent Üniversitesi Hastanesi’nde önceki gece hayata veda etti. 86 yaşında vefat eden Demirel, yaklaşık 8 yıldır Alzheimer tedavisi görüyordu.

 

İlk ziyaret Gül’den

 

Demirel’i dün ilk ziyaret eden Cumhurbaşkanı Abdullah Gül oldu. Demirel’e taziyelerini iletip başsağlığı dileğinde bulunan Gül, yaklaşık 20 dakika süren ziyaretin ardından Demirel’in evinden ayrıldı. Demirel’i ziyaret edenler arasında Genelkurmay Başkanı Orgeneral Necdet Özel, İçişleri Bakanı Muammer Güler, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, CHP eski Genel Başkanı Deniz Baykal, TBMM eski Başkanları İsmet Sezgin ve Hikmet Çetin, eski Bakanlardan Necmettin Cevheri, eski milletvekillerinden İlhan Kesici, DSP Genel Başkanı Masum Türker ve MHP Genel Sekreteri İsmet Büyükataman da yer aldı. Demirel’e başsağlığı dileyen Baykal, “Özlemiştik Süleyman Bey’i. Kısa bir süre de olsa hasret giderdik” dedi. Yaklaşık 15 dakika içeride kalan Baykal, Süleyman Demirel’in sağlığının yerinde olduğunu ifade etti.

 

Özel de oradaydı

 

Demirel’in yakın çalışma arkadaşı eski TBMM Başkanı İsmet Sezgin de Demirel’le görüşerek başsağlığı dileklerini iletti. Sezgin, ziyaretinin ardından yaptığı açıklamada “Değerli bir büyüğümüzü yitirdik. Onlar acıyı, mutluluğu birlikte yaşadılar. Sürgünlere beraber gittiler. Ben birbirine bu kadar bağlı bir çift görmedim. Birbirlerine olan sevgi ve saygıları hepimize örnek oldu. Türkiye, çok first lady gördü ama bunların içinde Nazmiye Hanım’ın ayrı bir yeri vardı” diye konuştu. CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ise akşam saatlerinde Demirel’i ziyaret ederek başsağılığı diledi. Genelkurmay Başkanı Orgeneral Necdet Özel de beraberindeki kuvvet komutanlarıyla Demirel’i ziyaret ederek taziyelerini iletti. Başbakan Tayyip Erdoğan ise, grup toplantısının ardından Süleyman Demirel’i telefonda arayarak başsağlığı diledi.

 

Her zaman yanındaydı

 

65 yıldır eşini hiç yalnız bırakmayan Nazmiye Demirel, DYP’nin kuruluşunu an be an izledi. O hep Demirel’in gizli kadın kurmayı oldu. Yasaklı yıllar bitti. 40 yıldır eşi ile birlikte protokoldeki yerini dolduran Nazmiye Hanım, Köşk’te sayısız kere dünyanın ünlü politikacılarına ve eşlerine evsahipliği yaptı. Nazmiye Demirel’in, 1950’li yıllarda kendine ait arabasıyla Ankara caddelerinde gezmesi de o dönemde oldukça dikkat çekmişti. 1969’da verdiği bir röportajında “Prensip olarak, kocama verilen makam arabasında bir yere gitmezdim. Alışverişlerim, ziyaretlerim için ben de bir arabaya ihtiyaç duydum. Kendi arabamı kendim kullanırım” demişti. “Bizimki” diye bahsettiği eşi Süleyman Demirel’i eleştirmekten de hiç çekinmezdi.

 

İslamköy’de defnedilecek

 

Nazmiye Demirel’in vefatı, memleketi İsparta’nın İslamköy beldesinde de büyük üzüntü yarattı. İslamköy Belediye Başkanı Zekeriyya Şataf,  “Sevilen, sayılan, köyümüzün büyüklerindendi” dedi. Nazmiye Demirel’in komşusu 70 yaşındaki Seher Çam ise o zaman 20’li yaşlarda olan Nazmiye Demirel ile birlikte halı dokuma işinde çalıştıklarını söyledi.  Çam, “Nazmiye Demirel çok hanım birisiydi. Ölümünü duyduğumuza üzüldük. Allah rahmet eylesin.” diye konuştu. Nazmiye Demirel’in cenazesinin yarın İslamköy’de defnedilmesi bekleniyor.