Kimse çiftçinin derdini böyle anlatmadı. Akşener duyunca şoka girdi müthiş anlattı dedi

Kimse çiftçinin derdini böyle anlatmadı. Akşener duyunca şoka girdi müthiş anlattı dedi
İYİ Parti lideri Meral Akşener Şanlıurfa ziyareti sırasında kendisine dert yanan bir çiftçinin anlattıkları karşısında; "Duyunca şoka girdim. Gerçekten ‘müthiş anlattı’ dedi...

Kimse çiftçinin derdini böyle anlatmadı. Akşener duyunca şoka girdi müthiş anlattı dedi

İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, Şanlıurfa''daki esnaf ziyareti sırasında vatandaşların dertlerini dinlemeye devam etti.

Bir dükkanda karşılaştığı çiftçinin elektrik faturalarından çektiği sıkıntılarla ilgili anlattıklarından çok etkilendiğini belirten Akşener''e çiftçi şunları söyledi:

"BİZİM EN BÜYÜK SIKINTIMIZ DEDAŞ"

“Meclis’te sürekli kaçak elektrik deniliyor. Bu algıyı kaldıralım. Bizim en büyük sıkıntımız DEDAŞ. Burada trafo merkezi var. Bütün köylere elektrik oradan gider ve kim ne kadar elektrik harcamış oradan görünür. Köylerin girişinde de ana pano var ve onda da OSOS dediğimiz sistem var. Bu uzaktan takip sistemidir. Bana 180 bin lira elektrik faturası geldi. Biz 68 lira anaparayı ödedik. Bize fişimizi vermiyorlar kaç kw elektrik yaktığımızı bize söylemiyorlar. Sonra biz 8 bin lira mazot destekleme parası verildi. Bir traktör pamuk ekilmeden önce 5 kere tarla geziyor sonra pamuk ekildikten sonra yine aynı şekilde tarla da traktör geziyor. Ortalama bir tarlayı 9 sefer dolanıyor. Peki nerede kaldı mazot ve gübre desteklemeleri? Dahası gübre desteklemesi yatırıldı şu anda. Fakat verilmiyor çünkü garanti icmal isteniyor. Garanti icmal olur mu? İlçe tarımda çalışan memurunuz var. Ben ürünümü sattım, verdiğim yer belli, tonajım belli. Bir de üstüne biz fatura bedeli alıyoruz. Tüccarla biz ortak olmuş oluyoruz. Gelen desteklerin yarısı bize yarısı ona veriliyor. Bana kalan işçilik parası bile değil. Fakat dediğim gibi bizim en büyük sorunumuz DEDAŞ. FETÖ ile PKK ile mücadele yapılıyor da bu DEDAŞ ile neden mücadele yapılamıyor? Doğuda kaçak oranı çok değil. Çünkü artık kaçak kullanılması imkânsız. Esnafı büyük zincir marketler bitirdi şimdi ise internet üzerinden satışlar ile esnafın 2 yıllık ömrü kaldı.”

Akşener çiftçinin anlattıklarından sonra "Duyunca şoka girdim. Gerçekten müthiş anlattı" ifadelerini kullandı.

ÇİFTÇİ BİTTİ TÜRKİYE’DE ÇİFTÇİ YOK

Urfa’nın Hilvan ilçesinde bir çiftçiye durumunu soran Akşener şu yanıtı aldı: “Durumumuz iyi değil. Sulamada mahvolduk. Çiftçi bitmiş durumda, şu anda Türkiye’de çiftçi yok. Urfa çiftçilik için verimli topraklar açısından Türkiye’de bir numaradır ama maalesef kazanamıyoruz. Tüm kazandıklarımız gübreye, mazota, elektriğe gidiyor. Borçla ekiyoruz, ürünleri kaldırıyoruz, bir sonraki yıl yine borçla ekmek zorunda kalıyoruz. 2 bin liraya aldığımız gübre şu anda 4 bin lira oldu. Elektriğe fazla ödüyoruz, mazota fazla ödüyoruz. Masraf çok, verim az oluyor.”

İlgili Haberler