KİTAP / AHMET YABULOĞLU

KİTAP / AHMET YABULOĞLU
Atatürk’ün kütüphanesindeki dini kitapların sırlı şifreleri

Araştırmacı yazar Baran Aydın yeni kitabı, “Hankâh” ile okurları tarihin derinliklerinde sırlarla dolu heyecanlı bir yolculuğa çıkarırken bilinmeyen hakikatlerin kapısını aralıyor.

 

1-588.jpgDaha önce yayınlanan, “Atatürk’ün Gizli Vasiyeti” ve “Ay Yıldız Teşkilatı” kitapları büyük yankı yaratan Baran Aydın, “Hankâh” adlı yeni kitabında, sadece cumhurbaşkanlarının okuyabildiği Atatürk’ün sır kütüphanesindeki dini kitapları gündeme taşıyor. Baran Aydın üç bölümden oluşan kitabı hakkında şu bilgiyi veriyor:

Kitabın ilk bölümünde; Çin uygarlığından Mısır’a, Helen uygarlığından Babil’e, Atlantis uygarlığından Perslere ve Roma’ya kadar ismi dahi bilinmeyen pagan dünyanın üst aklı olan Gizli Dokuzlar Kültü ve 10’lar Konseyi gizli inancının izlerini okuyacaksınız.

Kitabın ikinci bölümünde Orhun Abidelerindeki Kül-tigin Yazıtları’ndaki ilm-i ilahiye ait dünya tarihinde ilk kez açıklanacak bilgileri okuyacaksınız. İslam öncesi ve sonrası Türk toplumunda hankâhlık kurumunun tarihsel izlerini, Vahiy Dini’nin, İslam öncesi Türk toplumundaki yansımalarını okuyacaksınız. Ayrıca Türklerin etki sahası içerisindeki kavimler Japonlar, Kızılderililer ve Sümerlerde Hankâhlık kurumunun izlerini öğreneceksiniz. En önemlisi de Hankâhlık bilincinin kodları: 17 sayısı, Yıldırım Kuşu ve Üç Hilal sembolünün ilm-i ilahiye ait sırlarını okuyacaksınız. Ayrıca hankâh ehli kimdir? Hankâh ehlinin Selçuklu, Osmanlı ve Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşunda oynadıkları role dair ilk kez açıklanacak bilgileri öğreneceksiniz.

Kadim destanlarda, efsanelerde ve yazıtlarda; Türk mille-tinin gönlüne ait sırlar barınmaktadır. Bir milletin kendini okumasının ilk izi ve adımı bu kadim belgelerinin esrarını çöz-mekle başlar. Her diriliş vaktinde destanların gizine ait mühür sökülür. Bu kodlar öğrenildiğinde; Kültigin’den Satuk Buğra Han’a, Osman Bey’den Fatih Sultan Mehmet’e, Köprülülerden II. Abdülhamit Han ve Gazi Mustafa Kemal Atatürk’e kadar birçok Türk büyüğüne ait hakikatler açığa çıkacaktır.

İslam’ın, son tebliğ edilişi ile birlikte kâinatta ki ilnvi ila-hiye ait bilgiler kemalat derecesine ulaşmıştır, islam sonrası hankâhlarda yaşayan ehillere birçok isim verilmiştir. Ashab-ı Sır, Çul Altındaki Sultanlar, Çağlar Arasında Yürüyenler, Babalar Meclisi vs. bunlardan bazılarıdır. Ancak bugün hâlâ kullanılan tek isim Melamilerdir. Gönlüne, Rabb’i tarafından yazılan ismi Oku’yabilmiş, kınayanların kınamasından kork-mayan namsız nişansız gönül ehilleri Melamiler...

Kitabın üçüncü bölümünde; özellikle Köprülüler devrinden Atatürk dönemine kadar olan süreçte devlet içinde Melamilerin ve dolayısı ile Hankâhlık kurumunun oynadığı rolleri okuyacaksınız. Atatürk’ün deruni sırlarından biri olan Melamilik hakkında Türkiye’de ilk kez açıklanacak belge ve bilgileri öğreneceksiniz.

İnsanlık tarihi; Yılan’ın yolundan gidip yerde sürünenler ile Yıldırım Kuşu’nun kanatlarında gökleri seyredenlerin mücadelesine sahne olmuştur. Atatürk’ün seçimi Yıldırım Kuşu’nun kanatlarıdır...

Destek Yayınları Tel:(0212) 252 22 42

 

*

 

İlk kitabına yenik düşen şair

3-293.jpgBerfin Bahar’ın Haziran sayısının kapak konusu, yazar-şair İlhami Bekir Tez. 1906 yılında Trablusgarp’ta doğan ve  29 Mart 1984’te İstanbul’da ölen İlhami Bekir’in ilginç bir şair ve yazarlık serüveni var. Mehmet Ergün, “İlk kitabına yenik düşen şair: İlhami Bekir” başlıklı uzun ve  detaylı incelemesiyle, flu olan İlhami Bekir fotoğrafını netleştirip göz önüne seriyor. Dergi, Eray Canberk’in Papirüs dergisinde (1980, Bahar /1 ) yayımlanan “Şiirle geçen yarım yüzyıl ya da İlhami Bekir” değerlendirme yazısını da okurlarımıza sunuyor. Osman Serhat ise İlhami Bekir’le olan anılarını kısa notlar halinde kaleme almış. Berfin Bahar’ın bu sayısında Cazim Gürbüz’ün, “Şiir-Sözcük-Türkçe...” ; Özbek İncebayraktar’ın, “Behçet Kemal Çağlar’dan anılar” ; Tahsin Şimşek’in, “Köy Enstitüleri niye hâlâ güncel?” ; Jan Mydral’ın, “Sahtecilik Örneği: Förintelsen: Aysel Yetiş’in ”Darboğaz Bolkar güzellemesi“ ve Elvan Gruda’nın ”Seslerin kuyumcusu, Maurice Ravel“ yazıları da yer alıyor. Ayrıca M. Demirel Babacanoğlu, Abdullah Gürgün, Necdet Tezcan, Tuncay Aksaraylı, Necmettin Çakır, Ezgi Fatma Açıkgöz, deneme/anlatı, öykü, şiir ve kitap tanıtımlarıyla yer alan imzalar....

Berfin Bahar  Dergisi Tel:(0212) 513 79 00

 

*

 

Bilinmeyen İstanbul...

4-159.jpgAvustralya’da yaşayan Burçak Gürün Muraben’in kendi çocuklarına İstanbul’u anlatma fikriyle yola çıktığı ve önce İngilizce olarak kaleme aldığı, “Çocuklar İçin İstanbul” adlı kitap, gördüğü yoğun ilgiyle şimdi Türkçe’de! Bugüne dek hazırlanmış benzer rehber kitaplara yoldaş niteliğindeki “Çocuklar İçin İstanbul”, her bölümünde ayrı bir sokağa, ayrı bir döneme kapı açıyor. Antik çağdan Osmanlı dönemine, Kapalıçarşı’dan Kız Kulesi’ne, Mimar Sinan’dan Hezarfen Ahmet Çelebi’ye ve daha birçok mekâna, kişiye ve zamana uzanan Çocuklar İçin İstanbul, kentin geçmişini bugünüyle buluşturuyor. Ele aldığı konuları yalnızca tarihsel bir bakışla değil, aynı zamanda güncel bilgilerle birleştirerek sunan kitapta, İstanbulluları bile şaşırtacak pek çok ilginç bilgi yer alıyor:

Osmanlıların, maymunları dürbün niyetine kullandıklarını biliyor muydunuz? İlk vampir hikâyelerinden bazılarının Evliya Çelebi’nin kaleminden çıktığını? Peki, akide şekerinin bir tür anlaşmayı simgelediğini?.. Osmanlı’da Türklerin sarı, Rumların mavi, Yahudilerin siyah, Ermenilerin kırmızı pabuç giydiklerini duymuş muydunuz? Ya Michelangelo ve Leonardo da Vinci gibi Rönesans Avrupası sanatçılarının Haliç’e köprü yapmak üzere görevlendirildiğini, Boğaziçi Köprüsü’nün 2005 yılında dünyada ilk kez kıtalararası oynanan bir tenis maçına ev sahipliği yaptığını, Kız Kulesi’nin bugüne dek söylenegelmiş rivayetleri kadar James Bond filmlerinden birinin setine mekân olduğunu?.. Her köşesinden, her sokağından, her tepesinden bir başka görünen bu şehri, İstanbul’u bunca farklı açısıyla çocuklara anlatmak kolay mı? Şaşırtıcı zıtlıkların şehri İstanbul, hem mitleri ve rivayetleri, hem zengin yemek kültürü ve gidilip görülmesi gereken yerleri, hem de insanı ve tabiatıyla pek çok anlatının, hikâyenin konusu. Hele ki bu şehri ilk kez gezecekler için bu bilgi denizinde boğulmamak neredeyse olanaksız.

Can Çocuk Yayınları Tel:(0212) 252 56 75

 

*

 

Başköşe insanları

2-451.jpgO görkemli aşkların tümü masal mı? Yaşanamaz mı; çağ sürgünü mü onlar? Aydınlığı soluyan tüm gençlere önyargısız bakabilmenin erdemini diri tutmak çok mu zor? Can pazarında yurt sevgisi sınavı verenlerin; yaşam pazarında ucuza gitmesi doğal mı? Ve şunca itiş-kakış arasında unutulan ‘insanı’ başköşeye oturtmak çok mu lüks? Kartallar ve tüm yırtıcılar yüksekten uçar. Ama turnaların da yüksekten uçtuğunu unutalım mı? Mevlüt Uluğtekin Yılmaz “Ayakların Dili”nde böyle bir dünyayı gözler önüne seriyor.

Akçağ Yayınları Tel: (0312) 432 17 98

 

*

 

Yalanlar ve Gerçekler

5-081.jpgAraştırmacı yazar Selahattin Aydemir’in Ermeni meselesi hakkında yazdığı üçüncü kitabı, “Soykırım Suçlusu Ermenistan Af dile” Çorum Ticaret ve Sanayi Odası’nın desteğiyle yayınlandı. Asılsız Ermeni propagandalarının sadece dünyayı değil kendi insanımızın da bir kısmını etkilediğini belirten Aydemir, kitabı yazış sebeplerinden birini şöyle açıklıyor: Art niyetli ülkelerin her yıl 24 Nisan’da Türk tarihine hakaret edip Türk milletini aşağılamalarının ve bu iğrenç haksızlığın bütün dünyada son bulması için...”

İletişim: (0536) 719 81 91