Başbakan önce kafayı değiştirmeli

Başbakan önce kafayı değiştirmeli
Başbakan önce kafayı değiştirmeli

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Gezi Parkı eylemcilerine desteğini sürdürürken, “O kadar baskıya, şiddete, biber gaz

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Gezi Parkı eylemcilerine desteğini sürdürürken, “O kadar baskıya, şiddete, biber gazına rağmen ölümü göze alarak şehirlerini savunuyorlarsa bunun karşısında öfkelenmek değil, mutluluk duymak gerekir. Çünkü, demokrasi kazanıyor, özgürlük kazanıyor. Haçlı işgallerinden bu yana İstanbul hiçbir dönem böyle yağmalanmamıştı. Bunu pervasızca ve ahlaksızca yaptılar” dedi. Parti genel merkezinde düzenlenen Türkiye Kent Konseyi Toplantısı’nda konuşan CHP lideri, Başbakran Tayyip Erdoğan’a yüklenirken, “Başbakan ’ne olursa olsun değişmem’diyor. Asıl sorunumuz da bu. Dünya değişti, Türkiye değişti, sen değişmiyorsan zaten ülkenin karşısına sorun olarak çıkıyorsun. Şundan herkesin emin olması gerekiyor: Artık hiçbir şey eskisi gibi olmayacak. Anlayanlar anlayacak; anlamayanlar gidecek” ifadelerini kullandı. Kılıçdaroğlu, şöyle konuştu:

 


“Boşuna çırpınıyorsun”

 


“Sayın Başbakan boşuna çırpınıyorsun. Değiştireceksen kafanı değiştir, biraz demokrat ol, halkını anlamaya çalış. Sana oy vermeyenleri yok sayma anlayışından kurtul, uygar bir Başbakan gibi davran. Sağduyulu bütün siyasetçiler çağrı yapıyor, ‘makul ol’ diyorlar. Avrupa Parlamentosu Başbakan’a özgürlük çağrısı yapıyor. Gezi Parkı artık sıradan bir park olmaktan çıkmıştır. Gezi Parkı İstanbul’un parkı olmaktan da çıkmıştır. Gezi Parkı evrensel bir parktır. Demokrasinin ve özgürlüğün seslendirildiği bir parktır. Gezi Parkı artık dünyanın özgürlük parkıdır. Ne plebisit, ne referandum, ne yargı kararı orayı park olmaktan alı koyamaz. Artık, destansı bir hal alan Gezi Parkı direnişinden hepimizin çıkarması gereken dersler var. Nasıl olmuştur da yerel bir çevre protestosu, ulusal çapta bir krize dönüşebilmiştir. Bunda hiç şüphesiz, demokratik hakkını kullanan, masum bir topluluğa karşı hükümet eliyle şiddet uygulanmasının rolü büyük olmuştur.”

 


Aç gözlü rantçılar

 


Bu tepkinin arkasında, parsel bazlı imar tadilatlarının payını yok sayanların yanıldığını savunan Kılıçdaroğlu, şöyle devam etti: “Bu tepkinin arkasında İstanbul’un tarihi siluetini Başbakan’ın dost ve arkadaşları tarafından kirletilmesinin hiç bir etkisi yok zannedenler yanılıyor. Bu tepkinin arkasında, ‘Süleymaniye’nin güzelim görüntüsünün, çirkin bir kazıkla bozulmuş olmasının hiçbir etkisi yoktur’ diyenler yanlıyor. Bu tepkinin arkasında ‘Şehrin, estetik ve kültürel dokusunu mahveden, hemen hemen tamamı Başbakan’ın yakın çevresine ait AVM’lerin hiçbir etkisi yoktur’diyenler yanılıyor. ‘Binlerce yıllık bir şehrin, santim santim rant hırsızlığına kurban edilişini insanlar görmüyor, anlamıyor, algılamıyor’ diyenler yanılıyor. Gezi Parkı’ndaki tepki AKP iktidarının rantçı, aç gözlü, hak ve adalet tanımaz şehircilik anlayışına yönelik bir tepkidir.”