6 milyar dolarlık kara para operasyonu

6 milyar dolarlık kara para operasyonu
6 milyar dolarlık kara para operasyonu

Dünya bankacılık tarihinin en büyük kara para operasyonu gerçekleştirildi. Merkezi Kosta Rika’da bulunan Liberty Reserve a

Dünya bankacılık tarihinin en büyük kara para operasyonu gerçekleştirildi. Merkezi Kosta Rika’da bulunan Liberty Reserve adlı dijital ödeme şirketine düzenlenen baskın, korkunç gerçeği ortaya çıkardı. Uyuşturucu kaçakçılığı, çocuk pornografisi, kredi dolandırıcılığı, bilgisayar korsanlığı gibi çok sayıda karanlık ilişkilerin ortasında yer alan Liberty Reserve’e düzenlenen baskın, toplamda 6 milyar dolar (4,6 milyar Euro) kara para transferinin yapıldığını gösterdi.
Başını ABD’nin çektiği, İspanya ve Kosta Rika’daki operasyonlarda yakalananlar arasında, çetenin elebaşı Ukraynalı Arthur Budovsky (39) de bulunuyor. Baskının ardından, şirketle bağlantılı çok sayıda internet sitesi kapatıldı, 25 milyar dolar dolaşımdan çekildi ve 45 hesap kapatıldı.Amerikalı Savcı Preet Bharara, “Şirket, tam anlamıyla kara para bankası. Liberty Reserve, faaliyetlerini aklamak isteyen suçlulara yardım için kurulmuştur” dedi. Şirketin, 7 yılda 55 milyon illegal para transferinin gerçekleştirildiği ortaya çıktı. Kara para aklamak isteyen karanlık internet kullanıcıları; LR adı verilen dijital para birimine Euro, ya da Dolar cinsinden para yatırıyor, bunu, transfer etmek istediği diğer LR kullanıcılarına iletiyor. Transferi alan kişi de legal banknotlar şeklinde bankadan para çekiyor. Diğer para transferlerinden en büyük farkı ise, hiç bir kurum veya devlet tarafından denetlenmiyor olması.Para transfer etmek isteyen kullanıcıların kimlikleri sorulmuyor.  Banka soyan hırsızlar bile istedikleri yere para transfer etmek için L. Reserve’i kullanıyor.