Korona aşısı için yeni umut: O hayvanda bulunan antikor, koronayı engelliyor

Korona aşısı için yeni umut: O hayvanda bulunan antikor, koronayı engelliyor
Korona virüs salgınına karşı birçok ülkede ilaç ve aşı geliştirme çalışmaları sürerken Amerikalı ve Belçikalı bilim insanlarının bir araştırmasına göre devegiller familyasından olan lama da bulunan proteinin, yeni tip korona virüsün (SARS-CoV2) hücrelere erişimini engellediğini ortaya koydu.

Euronews’te yer alan habere göre, çeşitli yollarla insana bulaşan korona virüs insan hücrelerine girdikten sonra çoğalmaya başlıyor. Daha sonra diğer hücrelere sıçrayan virüs aynı eylemi devam ettiriyor. Covid-19 hastalığına neden olan korona virüsün en büyük silahı, hücre kapılarını bulmaya yardımcı olan protein özellikleri.

Bazı araştırmalar, yeni tip korona virüsün hücrelere yapışma yoğunluğunun, 2003 yılında patlak veren SARS virüsüne oranla 10 kat daha güçlü olduğunu ortaya koyuyor.

Virüsün hücrelere erişimini engellemek için hücre reseptörlerinin korunması birincil derecede önem arz ediyor.

Lamalar üzerinde araştırma 2016 yılında Belçika'da başladı ancak önceki pandemiler son bulduğu için bu çalışma da askıya alınmıştı. Yeniden ele alınan araştırmaya göre lamalarda bulunan bir tür antikor, insan hücrelerini korumada önemli rol oynuyor. Araştırmacıların lamalara ait antikorları insan üzerinde denemek için hazırlıklara başladığı bildirildi.