Koronada futbol

Koronavirüs patladığından 3 ay sonra Almanya, İtalya ve İspanya gibi Avrupa futbolunun dev ülkelerinde seyircisiz başlayan futbol, 8 haftalık tarihe geçecek kalan bölümüyle bizde de başladı. Takımlar gibi hakemler de kısmen hazır. 3 ay aradan sonra yine de konsantrasyonları iyiydi. 52 kişilik kadrosuyla Riva'da 1 haftadır eğitim ve kondisyon yüklemesi yapılıyor. İlk hafta Federasyonun aldığı tedbirler doğru da futbolcularda sosyal mesafe, gol sevinci, hakemlere 2 metre yaklaşılmaması bildirimine uyulmadı. Zaman zaman toplu itirazlarla hakemin dibine kadar geldiler. Aslında itiraz hastalığını önlemek için bu bir fırsattı. Hakemlerin, yanlarına yaklaşan ilk futbolcuya sarı kart göstermesi iyi bir önlem olurdu. Seyircisiz müsabakalar hoş görüntü vermiyor. Ancak hakemler için bir rahatlık oldu. El-kol top buluşmalarının eğitimi faydalı olmuş. Uygulamalar Başakşehir-Alanyaspor maçı hariç iyiydi. Tzevelas şut atıldığı anda kendini yere attı. Bu topun geçmesini önlemek için bir hareketti ve kasıt vardı. Düşen oyuncuya destek kol muamelesi de geçerli değildir. Bu pozisyonda ele gelen top penaltıdır. Ancak Yunan oyuncu topu koluyla sürmesine bile penaltı çalınmadı. Ali Şansalan, VAR'dan Cüneyt Çakır'ın davetine gidince penaltıya hükmetti. Muslera'nın sakatlığı öncesi Rizeli 2 oyuncu açık ofsayttaydı. Geçtiğimiz haftalarda bu sütunlarda 'Yardımcı hakem, açık ofsaytı görünce bayrağını kaldırması lazım' diye yazmıştım. Bunun önemli sakatlıklara (depar sırasında veya çarpışma sonucu) sebep olacağını belirtmiştim. Ayrıca pozisyon gol olduğunda sevinçleri de kursaklarında kalıyor. Ancak hakemler kararı VAR'a bırakmak için bayrak kaldırmaktan çekiniyorlar. İşte sonuç. Galatasaray zirve yarışında en önemli oyuncusu Muslera'yı kaybetti.

 

Göztepe-Trabzonspor

Zorbay Küçük

Trabzonsporlu Guilherme'ye birinci sarı kart doğru ikinci tartışılır. Pako'nun sağ ayağıyla Sörloth'un sol ayağına penaltısı doğru bir karardı. Da Costa'nın, Jerome'u gereksiz kollarıyla tutuşu penaltılıktı. VAR'dan seyredilerek penaltı kararı çıktı. Ayrıca, Jerome'un ceza alanından formasından çekilmesi görülmedi.

 

Fenerbahçe-HK. Kayserispor

Atilla Karaoğlan

Müsabakanın hemen başında Ozan'ın kontrolsüz bir şekilde yerdeki rakibinin tandonuna sakatlayıcı basışına sarı kart çıktı. VAR'dan kırmızı olarak döndü. Bazen topa çok yakın olmak da hata yaptırıyor. Kayserisporlu oyuncunun elle müdahalesinde verilen penaltı kararı da doğruydu.

 

M.Başakşehir-A. Alanyaspor

Ali Şansalan

Her iki takımın futbolcuları birbirlerine karşı çok centilmendi. Sarı kartlar doğru. İyi bir yönetim gösterdi. Ancak penaltıyı vermek için VAR'dan Cüneyt Çakır'ın ikazını beklememeliydi.

 

Beşiktaş-FTA. Antalyaspor

Ümit Öztürk

Verdiği sarı kartların yanı sıra vermedikleri de vardı. Beşiktaşlı Ruiz ikinci sarıyı görmediği için şanslıydı. İlk yarıda Atiba'ya devamlı faul yapıldı. Sadece birine kart çıktı.

 

BT. Y. Malatyaspor-Kasımpaşa

Halil Umut Meler

 

Malatya aleyhine verilen penaltıda kaleci Farnolle, Thiam'ın ayaklarına çift daldığında topa vuruyor ama rakibinin ayağına da darbesi var. Verdiği penaltı ve sarı kart aslında haklıydı. VAR'dan iptal etti ama ilk kararını uygulamalıydı. Karşılıklı atılan gollerde VAR'dan verilen ofsayt kararları doğruydu.

 

Gençlerbirliği-İH. Konyaspor

Alper Ulusoy

Konyaspor'un daha iyi oynadığı, Gençlerbirliği'nin 3 puan aldığı müsabakada iyi bir yönetim gösterdi.

Gaziantep FK-Ankaragücü

Mete Kalkavan

Puanların paylaşıldığı maçta verdiği penaltı tartışmasızdı. İyi bir yönetim gösterdi.

 

Çaykur Rize-Galatasaray

Y. Kemal Uğurlu

Sarachi'nin Samudio'ya arkadan yaptığı harekette verdiği penaltı doğru. Bazı kartlar verilmedi. Adem Büyük, gördüğü sarı kart sonrası diyaloğa girince kart kırmızıya dönüştü.

 

DG. Sivasspor-Y. Denizlispor

Abdülkadir Bitigen

Zeki Yavru'ya gösterdiği kırmızı kart, rakibin bilek üstüne kontrolsüz basışı nedeniyle doğruydu. Sivas'ın iptal edilen golünde elle oynama vardı. İyi bir yönetim gösterdi.

Yazarın Diğer Yazıları