Koronayı atlatanlar bu habere dikkat! Uzman isim ‘mutlaka yapın’ dedi ve açıkladı

Koronayı atlatanlar bu habere dikkat! Uzman isim ‘mutlaka yapın’ dedi ve açıkladı
Korona virüs salgını insanlığı derinden etkilemeye devam ederken, hastalığa yakalanan ve iyileşen bazı vatandaşlarda sorunlar devam ediyor. O sorunlardan biri olan bunama ve unutkanlık ile ilgili uzmanlardan uyarı üstüne uyarı gelmeye devam ediyor.

Korona virüs salgını başta ülkemiz olmak üzere dünyada can kayıplarına ve insan hayatında olumsuzluk yaratmaya devam ediyor. Korona virüse yakalanan ve iyileşen vatandaşlarda ise bazı sorunlar devam ediyor.

Uzmanlar, koronayı atlattıktan sonra bazı sorunlar yaşamaya devam eden insanların yapması gerekenler olduğunu belirtiyor.

Habertürk’te bir yazı kaleme alan Prof. Dr. Derya Uludüz'e göre baş ağrısı, tat ve koku kaybı yaygın görülen Covid-19 belirtilerinden. Ancak bu belirtilerin yanı sıra baş dönmesi, zihinsel bulanıklık yaşanması da virüsün beyin üzerinde etkili olduğuna dair önemli bir ipucu. Yani bu belirtileri yaşadıysanız nörolojik etkileri açısından risk altındasınız demek.

Prof. Dr. Derya Uludüz'ün yazısından öne çıkan kısımlar şu şekilde: 

KORONADAN SONRA YORGUNLUK

Virüs sonrası yorgunluk aslında sadece Covid-19 ile ilişkili bir durum değil. Ancak özellikle Covid-19'u ağır geçiren hastaların bağışıklık sistemi virüsle mücadele ederken çok fazla efor sarf ediyor. Virüsü atlatanlarda aylarca devam eden yorgunluk ve halsizlik süreçleri, sürekli uyuma isteği, çok daha hızlı yorulma görülüyor. Bununla ilgili şu anda yapılan bir araştırmaya göre hastaneye yatışı yapılarak tedavi gören hastalarda virüs sonrası yorgunluk görülme oranı yüzde 49.5.

GÜN İÇİNDE BUNLARI YAŞIYORSANI DİKKAT!

- Gün içerisinde çok yorgun oluyor ve devamlı esniyorsanız,

- Kas ağrılarının yanı sıra ara ara baş ve boğazda da ağrı oluyorsa,

- Konsantrasyonunuzda düşüş varsa veya insanlarla iletişim kurarken eskiye göre zorlanıyorsanız,

- Yataktan kalkmak yine hastalık öncesi döneme göre çok zorsa ve mesela uyandıktan sonra yatakta uzun zaman geçiriyorsanız,

- Yapılması gereken işleri karıştırıyor ya da unutuyorsanız,

- Eskiden çok rahat yaptığınız bir şeyi yaparken artık dinlenme ihtiyacı hissediyorsanız,

- Sık sık yaptığınız şeyleri unutmaya başladıysanız,

- Düşünmeden hareket ediyorsanız,

- Sık aralıklarla uyku bastırıyor ya da uyuyorsanız.

KORONADAN SONRA BUNLARI MUTLAKA YAPIN

- Haftada 2 gün balık tüketmeye çalışın. Balık tüketemiyorsanız Omega-3 takviyeleri alın.

- Selenyum içeren yumurta, tam buğday unlu yiyecekler, yoğurt ve ay çekirdeği tüketin. Selenyum beyin için önemli bir mineral ve duygu durumumuzu da etkiler.

- Fındık, badem ve ceviz gibi selenyum, Omega-3 ve vitaminden zengin kuruyemişleri tüketin.

- C vitamini her zaman ihmal edilir ancak en önemli antioksidanlardan biri. Vücutta depolanmadığı için bu dönemde düzenli tüketin.

- Kış aylarında olduğumuz için D vitamininizi ölçtürün ve gerekliyse destek olarak alın.