Kredi kartı kullanan herkese artık o para iade edilecek 'Milyonlarca kişiden kesildi ama kimsenin ruhu bile duymadı'

Kredi kartı kullanan herkese artık o para iade edilecek 'Milyonlarca kişiden kesildi ama kimsenin ruhu bile duymadı'
Kredi kartı kullananlar dikkat! Milyonlarca kişiden kesildi ama kimsenin ruhu bile duymadı. Artık o para iade edilecek.

Her yıl ekstrelere yansıyan kredi kartı aidatı, senelerdir kredi kartı sahiplerine zorunlu gibi gösterilen ödemelerden biri. Ancak gerçekte kredi kartı aidatı ödemek zorunda değilsiniz. Hatta ödemiş olduğunuz aidatın iadesini bile talep edebilirsiniz.

KREDİ KARTI OLANLARA PARA İADESİ YAPILACAK

0x0-asgari-ucret-2023-temmuzda-ne-kadar-olacak-net-ve-brut-ilk-tahminler-yeni-asgari-ucret-zammi-ne-zaman-aciklana-1686558344071.jpg

Bankaların kredi kartı müşterilerine yönelik yaptığı kesintiler, milyonlarca kişiyi etkilerken, bu kesintilerin fark edilmemesi büyük bir sorun teşkil ediyor. Kredi kartı ekstresini kontrol etmeyen ve yazılı ekstre almayan kullanıcılar, kredi kartı aidatları gibi ücretleri fark etmeyebilir. Ancak, bu kesintilerin iadesi için başvuru yapmak mümkün.

ÇOĞU KİŞİNİN RUHU BİLE DUYMUYOR

Kredi kartı aidatları, bankaların müşterilerinden yıllık işletim ücreti olarak talep ettiği paralardan biridir. Bu ücretlerin iadesi için tüketicilerin başvuru yapması gerekiyor. Bankalar, kart kullanıcılarından kesilen bu ücretleri genellikle ekstrelerde belirtir, ancak birçok kişi bu tutarları fark etmiyor.

0x0-20-bin-lira-cepte-kaliyor-2009-2010-tarihlerine-dikkat-prim-borcunun-ucte-birini-odeyerek-emekli-olun-1630837028309.jpg

Yılsonuyla birlikte bankaların bu ücretleri müşterilerinden kesmeye başladığına dikkat çeken uzmanlar, para iadesi için başvurunun yeterli olacağını belirtiyor. Tüketicilere bu konuda dikkatli olmaları ve kredi kartı ekstrelerini düzenli olarak kontrol etmeleri öneriliyor.

"ÜCRETSİZ KREDİ KARTI ALTERNATİFİ SUNMAK ZORUNDADIR"

Tüketici Konfederasyonu Başkanı Aydın Ağaoğlu konu hakkında şu açıklamayı yaparak, "Bu kararla artık kuruluşun müşterisiyle kart üyelik bedeli için müzakere etmesi gerektiği ortaya konmuştur. Banka, tüketiciden kart bedeli talep ettiğinde bu süreç başlar. Bankalar yasa gereği ücretsiz kredi kartı alternatifi sunmak zorundadır. Ücretsiz kart alternatifi sunup, ücretli kartla ilgili müşteriyle açıkça müzakere edilmeden talep edilen ve alınan bedeller haksızdır" dedi.

PARA İADE EDİLİYOR

0x0-son-dakika-maaslara-zam-yasasi-meclise-geliyor-emeklinin-memurun-gozu-3-temmuzda-1687837721695.jpg

Kredi kartı aidatlarına itiraz etmek ve iade talebinde bulunmak için öncelikle bankaya başvuruda bulunulması gerekiyor. Çoğu banka, aktif olarak kredi kartını kullanan müşterilerine bu tutarı para puanı olarak iade ediyor ve müşteriden 1 yıl boyunca kredi kartını iptal ettirmeme taahhüdü istiyor. Yapılan itiraz sonucunda alınan kart aidatı, bazen para iadesi olarak kredi kartı ekstresine yansıtılırken, bazen de para puanı olarak geri verilebiliyor.

ÖDENEN KART AİDATININ İADESİ NASIL ALINIR?

Ekstrenize tanımlanan kredi kartı aidatını otomatik ödeme talimatıyla veya farkında olmadan ödediyseniz geçmişe dönük itiraz edip yaptığınız ödeme için iade talebi oluşturma hakkınız var. Bu işlemi üç farklı yolla yapabilirsiniz:

  • İade talebinize dair detayları içeren bir dilekçe ve ekstre ile ilgili bankanın şubesinden işlem yapabilirsiniz.
  • Tüketici Hakem Heyeti’ne şahsi olarak ekstrenizle başvuru yapabilir, aidat bedelinin iadesini talep edebilirsiniz.
  • E-devlet üzerinden mail ile iade talebi sürecini başlatabilirsiniz. Bunun için e-devlet sistemine şifre, internet bankacılığı, mobil imza gibi yöntemlerden biriyle giriş yaptıktan sonra arama çubuğuna "TUBİS" yazmanız gerekir. Ardından Tüketici Hakem Heyeti başvuru sayfasına yönlendirilirsiniz. Kesilen aidata ait dekont, adres, mail, bankanın vergi numarası gibi bilgileri ilgili yerlere girerek başvuru işleminizi tamamlayabilirsiniz.

İlgili Haberler
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.