AKP KAYBETTİ

AKP KAYBETTİ
Yenilenen seçimlerde MHP 2, CHP 1, AKP 3 BDP 1 ilçede kazandı beldelerde AKP 2, MHP, CHP ve SP ise birer başkanlık aldı

AKP KAYBETTİ

CHP 170 oy fark attı
İktidar partisi AKP, 30 Mart Mahalli Seçimlerinin ardından Yalova ve Ağrı’da Yüksek Seçim Kurulu’na itiraz etmiş ve tekrar kararı aldırmıştı. Ancak dün yapılan mini seçimler sonunda AKP’nin her iki ilde de eli yine boş kaldı. Yalova’da CHP, oyların 29 bin 140’nı alırken, AKP ise 28 bin 970 oy aldı.  Ağrı’da ise BDP adayı Sırrı Sakık yüzde 51.4 ile seçimi aldı.

Bayburt, Şabanözü MHP
Bayburt Aydıntepe’de MHP adayı Haşim Şentürk, Çankırı Şabanözü’nde MHP adayı Mustafa Karakaya, Bitlis Güroymak’ta BDP adayı Mehmet Emin Özkan, Aydın Buharkent’de AKP Mehmet Erol, Kastamonu Çatalzeytin’de AKP adayı Musa İhsan Uğuz, Tokat’ın Yeşilyurt ilçesinde AKP adayı Kazım Misafir, Eskişehir Mahmudiye’de CHP adayı İshak Gündoğan kazandı.


AKP, hem Yalova’da hem Ağrı’da kaybetti
30 Mart seçim sonuçlarına her 2 ilde de itiraz eden iktidar partisinin eli boş kaldı. Yolova’da CHP adayı Vefa Salman, Ağrı’da ise BDP adayı Sırrı Sakık kazandı

Yüksek Seçim Kurulu tarafından yerel seçimlerin iptal edildiği Ağrı ve Yalova’nın da içinde bulunduğu 13 yer ile ara seçim kararı alınan Gömü’de seçmenler dün sandık başına gitti. AKP, tekrarlanması için itiraz ettiği Ağrı ve Yalova seçimlerinden yine sonuç alamadı. Resmi olmayan sonuçlara göre Yolova’da CHP adayı Vefa Salman, Ağrı’da BDP adayı Sırrı Sakık kazandı.

İlçeler belli oldu
Bayburt’un Aydıntepe ilçesinde MHP’nin adayı Haşim Şentürk, Eskişehir’in Mahmudiye ilçesinde CHP adayı İshak Gündoğan, Bitlis’in Güroymak ilçesinde BDP adayı Mehmet Emin Özkan, Kastamonu’nun Çatalzeytin ilçesinde AKP adayı Musa İhsan Uğuz, Aydın’ın Buharkent ilçesinde AKP adayı Mehmet Erol, Çankırı’nın Şabanözü ilçesinde MHP adayı Mustafa Karakaya, Tokat’ın Yeşilyurt ilçesinde AKP adayı Kazım Misafir, Yozgat’ın Sorgun ilçesine bağlı Eymir beldesinde AKP adayı Çetin Mertoğlu, Erzincan’ın Tercan ilçesine bağlı Çadırkaya beldesinde SP adayı İshak Birol, Çorum’un Ortaköy ilçesine bağlı Aştavulbeldesinde CHP adayı Dursun Uzunca belediye başkanı seçildi. Ara seçim yapılan Afyonkarahisar’ın Emirdağ ilçesine bağlı Gömü beldesinde belediye başkanlığını, AKP’nin adayı Hakkı Tekin kazandı.

203 bin kişi oy kullandı
Ağrı Merkez’de 79 bin 498 seçmen 310 sandıkta, Yalova Merkez’de 75 bin 813 seçmen 245 sandıkta oy kullandı İlçelerle birlikte dün 203 bin kişi oy kullandı. Aydın Buharkent’te 9 bin 329 seçmen 38 sandıkta, Bayburt Aydıntepe’de bin 752 seçmen 8 sandıkta, Bitlis Güroymak’ta 11 bin 951 seçmen 44 sandıkta, Çankırı Şabanözü’nde 5 bin 876 seçmen 23 sandıkta, Eskişehir Mahmudiye’de 6 bin 156 seçmen 30 sandıkta, Kastamonu Çatalzeytin’de bin 872 seçmen 7 sandıkta, Tokat Yeşilyurt’ta 3 bin 142 seçmen 12 sandıkta oy verdi. Çorum’un Ortaköy ilçesinin Aştavul beldesinde, Erzincan’ın Tercan ilçesinin Çadırkaya beldesinde, Niğde Merkez Bağlama beldesinde Yozgat’ın Sorgun ilçesinin Eymir beldesinde de yenileme seçimi yapıldı. Seçmenler, Afyonkarahisar Emirdağ Gömü beldesinde ise ara seçim için sandık başına gitti. Gömü’de seçmenler belediye meclis üyeliği için de oy verdi. Ağrı Merkez ve Tokat Yeşilyurt’ta il genel meclisi üyeliği seçimi için de oy kullanıldı.


Yalova’da mühür çalındı polisten 3 kişiye gözaltı
Oy verme işlemi esnasında Yalova merkez Gaziosmanpaşa Mahallesi’ndeki Yalova Fatih Sultan Mehmet Anadolu Lisesi’nde okul bahçesinin dışında AKP ve CHP’liler arasında başlayan tartışma, kısa sürede kavgaya dönüştü. 15-20 kişinin karıştığı kavgaya okulda görevli polisler müdahale etti. Bir kişiyi yere yatırarak kelepçeleyen polis, 3 kişiyi gözaltına aldı. Yalova’ya çevre illerden de polis desteği geldi. Olayın hemen ardından okula gelen CHP Grup Başkanvekili Muharrem İnce, partililerle görüşüp bilgi aldıktan sonra, “Bu mahalledeki herkes kardeş. AKP’liler de bizim kardeşimizdir. Dışarıdan gelenler burayı karıştırmasın” diye konuştu. Daha sonra olay yerine gelen AKP İstanbul Milletvekili Gülay Dalyan ise Muharrem İnce’nin şov yapmakla suçladı. AKP Yalova Milletvekili Temel Coşkun ile AKP’nin başkan adayı Yakup Koçal da okula geldi ve CHP’li İnce ile kısa süreli durum değerlendirmesi yaptı. Yalova Zübeyde Hanım İlkokulu’ndaki 1104 numaralı sandıkta ise ‘Evet’ mührünün çalındığı belirtildi. Sandık görevlilerinin bildirmesi üzerine sevk edilen polisler olayla ilgili soruşturma başlatırken, oy verme işlemlerine yedek mühürle devam tamamlandı. 

Kalp krizi geçirdi
Öte yandan Yalova Kazım Karabekir Mahallesi Şehit Ömer Faydalı Caddesi’ndeki Öğretmen Yusuf Ziya İlkokulunda, 1221 numaralı sandığın görevlilerinden Ahmet Küçük (50), oy kullanma işlemleri sırasında su içerken fenalaştı. Olay yerine çağrılan 112 Acil Servis ekiplerince özel bir hastaneye kaldırılan Küçük’ün kalp krizi geçirdiği belirlendi. Ahmet Üstün, Yalova’daki özel bir hastanede yapılan müdahalenin ardından Bursa’daki Yüksek İhtisas Hastanesi’ne sevk edildi. Ambulansla Bursa’ya getirilen Üstün’ün yoğun bakım ünitesindeki tedavisi devam ediyor.

Vatandaş tepkisi
Çorum’un Ortaköy ilçesine bağlı Aştavul beldesinde yeniden yapılan belediye başkanlığı seçimleri için oy verme işlemleri sırasında da gerginlik yaşanıyor.
AKP, CHP, MHP ve Saadet Partisi’nin katıldığı seçimlerde, oy kullanma işlemi sırasında yaşlı vatandaşlara yardımcı olmak isteyen yakınları ile parti müşahitleri arasında yaşanan gerginliğe, jandarma ekipleri müdahale etti. Oy kullanılan bir sınıfta yaşanan tartışmanın büyümesi üzerine sandık başkanının talebiyle sınıfa giren jandarma, sözlü sataşmada bulunan biri kadın 3 kişiyi okul dışına çıkardı.
Gerginliğin sürmesi üzerine  jandarma ekipleri, oy kullanacak vatandaşların dışında, basın mensupları ve partililer de dahil herkesi okul dışına çıkardı.  Vatandaşlar arasında sözlü tartışmayla başlayan gerginliğin, zaman zaman da fiziki müdahaleye dönüştüğü gözlendi.


Seçim düzeni talimatları kaldırılsın
BDP Ağrı Belediye Başkan adayı Sırrı Sakık, İl Seçim Kurulu’na “Seçim düzeni talimatları” na ilişkin itiraz dilekçesi verdi. Beraberindeki partililerle Ağrı Adalet Sarayı’na gelen Sakık, İl Seçim Kurulu’nun bugün yapılan seçimin güvenliğiyle ilgili önceden bir kısım kararlar aldığını belirterek, dilekçesini kurula sundu. Kararlarda, seçimlerin başlamasından sona ermesine kadar sandık alanı ve çevresinde kolluğun hakimiyetinin sağlamasına çalışıldığı ifade edilen dilekçede, seçim kurulunun seçim işleyişi yetkisini kolluğa devrettiği belirtildi. Dilekçede, şu ifadelere yer verildi: “Sandık çevresi ve sandık alanında yurttaşların güvenlik gerekçesiyle uzaklaştırılmaları, güvenlik görevlilerinin bu alanlarda yoğun bir şekilde bulunması, seçimlerin aleniyeti açısından ciddi problem yarattığı gibi demokratik işleyişe de uygun değildir. Seçim hukuku gereği seçimlerin demokratik bir ortamda yapılması gerekmektedir, özellikle YSK’nın seçimlere dair 139 ve 140 numaralı genelgeleri uygulama konusunda açık olmasına rağmen, il seçim kurulunca bu genelgelere aykırı karar verilmesi hukuka aykırıdır. Oy sayım dökümünde problem yaratacak bu uygulama ile seçimlerin sonuçları üzerinde şaibe oluşabilecektir. 
Bu nedenlerle yukarıda karar numarası belirtilen talimatın gecikmeksizin kaldırılması gerekmektedir.”