Kumbaralardaki domuz temsili nedir?

Kumbaralardaki domuz temsili nedir?
Kumbaraların tarihinin paralardan daha eski olduğunu biliyor muydunuz? En eski kumbara Aydın'ın Söke ilçesinde ortaya çıkarılmıştır. Müslüman olmayan ülkelerde ise şekil olarak domuz seçilir. Bunun altında yatan temel sebep nedir?

WebTekno''dan aktarılan bilgilere göre; kumbaraların tarihi MÖ 2. yüzyıldaki Antik Yunan yaşamına kadar dayanıyor. Hatta en eski kumbara buluntularından biri Aydın''ın Söke ilçesinde yer alan Priene Antik Kenti''nden çıkarıldı. Pişmiş topraktan yapılan bu çömleklerde içine para atılacak kadar bir delik bulunuyor. Bu yüzden biriken parayı boşaltabilmek için testinin kırılması gerekiyor. Ayrıca o yıllarda metal pahalıydı ve ev aletlerinde pek kullanılmazdı.

İNGİLİZCEDE KUMBARA KELİMESİNİN KARŞILIĞI "PİGGY BANK"TİR. DOMUZ ANLAMINDAKİ "PİG"LE BAŞTA İLGİSİ YOKKEN SONRADAN İLİŞKİLENDİRİLMİŞTİR.

Çömlek kumbaraların yapımında kullanılan kilin adı "pygg"dir. Pygg ve piggy kelimelerinin benzemesinin de etkisiyle kumbaralar domuz şeklinde tasarlandı ve günümüze kadar bu şekilde geldi.

Ayrıca kumbaraların çamurdan yapılıyor olması ve de domuzların çamurda yuvarlanmayı sevmeleri nedeniyle kumbaralara domuz şeklinin verildiği tahmin ediliyor.

Endonezya''da 14. ve 15. yüzyıllardan kalma domuz şeklinde kumbaralar bulunduğu için buradan gelen bir kültür olabileceği de düşünülüyor.