ABD’nin yüzer üssü Hürmüz’de

ABD’nin yüzer üssü Hürmüz’de
ABD’nin yüzer üssü Hürmüz’de

Eski bir çıkarma gemisi olan ancak müthiş bir tasarımla yenilenen “Ponce” helikopterlere pist, dalış timlerine lojman, gemiler için yakıt istasyonu oldu.

 

ABD’den Hürmüz’e “yüzer” askeri üs

ABD donanmasının en eski çıkarma gemilerinden biri olan, ancak dünyanın en modern yüzer askeri üslerinden birine dönüştürülen “Ponce” geçtiğimiz hafta Bahreyn açıklarına ulaştı.

ABD’nin Basra Körfezi’ndeki askeri varlığı güçlenmeye devam ediyor. Pentagon’un Hürmüze insansız denizaltı Seafox (Deniz tilkisi) yollamasının ardından, ABD donanmasının en eski çıkarma gemilerinden biri olan, ancak dünyanın en modern yüzer askeri üslerinden birine dönüştürülen “Ponce” de geçtiğimiz hafta Bahreyn açıklarına ulaştı. İlk yapımı 1966 yılında tamamlanan Ponce’un bölgeye ulaşması, Amerikan donanmasının Hürmüz Boğazı çevresindeki varlığının hissedilir oranda güçlenmesi anlamını taşıyor. New York Times’ın haberine göre Ponce şimdilik, savunma ağırlıklı bir görev üstlenecek. Ponce, İran’ın Hürmüz Boğazı’nı trafiğe kapatarak Basra Körfezi’ndeki etkinlikleri kendi lehine tekelleştirme tehditlerine karşı kullanılabilecek. Gemi aynı zamanda helikopterler için pist, sualtı dalış timleri için lojman, mayın temizleme gemileri için de yakıt istasyonu olarak kullanılacak. ABD’nin Hürmüz’deki varlığını güçlendirecek yeni unsurlarsa insansız denizaltılar (İSA) olacak. Uzaktan kumandayla yönetilebilen Deniz Tilkisi adlı İSA’lar yalnızca 1.2 metre boyunda ve ağırlıkları da yaklaşık 45 kilogram. İSA’ların herbirinde birer sualtı kamerası, hedef bulan sonar ve patlayıcı var.


Yaptırımlar genişledi
Ayrıca İSA’larla birlikte dört adet MH-53 Sea Dragon türü helikopter ve dört mayın temizleme gemisi de bölgedeki yerini aldı. ABD Hazine Bakanlığı’ndan yapılan açıklamaya göre, İran Savunma Bakanlığı, İran Devrim Muhafızları ve ulusal nakliye hattıyla ilişkili 11 şirketin yanı sıra bir üniversiteye de yeni mali yaptırımlar getirildi. Bunun yanında, biri Avusturyalı ve üçü İranlı olmak üzere 4 kişi ile aralarında Hong Kong, İsviçre ve Malezya merkezli enerji şirketlerinin olduğu bazı paravan şirketler de yaptırım listesine alındı. Yaptırımlar, söz konusu şirket ve bireylerin ABD’nin yetki alanı içine girebilecek tüm mal varlıklarının dondurulmasını ve Amerikalıların onlarla iş yapmasının yasaklanmasını öngörüyor.
İngiltere Dış İstihbarat Servisi (MI6) Başkanı Sir John Sawers, İran’ın nükleer silah elde etmesini engellediklerini ancak İran’ın gelecek iki yıl içerisinde silahlanma konusunda başarılı olacağını söyledi. Kamu Hizmeti konulu bir toplantıda yaptığı konuşmada Sawers, İngiliz ajanlarının İranlıların nükleer silah üretmelerini 2008 yılından beri önlediğini kaydetti. Ancak MI6 Başkanı, İran’ın nükleer silah edinme konusundaki amacına 2014 yılına kadar ulaşacağının görüldüğünü ve bunun da ABD ve İsrail’in bu ülkeye saldırı ihtimalini arttırdığını iddia etti. Sawers, “İran nükleer silahlara sahip bir ülke haline gelirse, bir İsrail Başbakanının ya da ABD Başkanının nükleer silahlara sahip bir İran’ı kabul etmesinin zor olacağını düşünüyorum” diye konuştu.


Doğu Akdeniz’de durum

Rusya ve ABD’nin Doğu Akdeniz’e yolladığı yeni savaş gemileri, bölgede suların ısınmasına neden oldu. Bölgede son durum şöyle:
Türkiye: Türk deniz ve hava kuvvetleri, tatbikat yapıyor.
ABD: Akdeniz’deki 6’ncı filo, Doğu Akdeniz’deki varlığını artırdı.
Almanya: Bölgeye silah taşıyan gemileri kontrol etmek amacıyla kurulan BM deniz gücüne Alman donanması önderlik ediyor. Donanma takviye edildi.
İsrail: 5 savaş gemisi, bölgede bulunuyor. Savaş uçakları Kıbrıs’ın güneyinde tatbikat yaptı.
İngiltere: İngiltere’nin güney Kıbrıs’ta bir deniz bir de hava üssü bulunuyor.
Rusya: Suriye limanında bulunan gemilerine takviye olarak 5 savaş gemisi yola çıktı.