Kurumlar Vergisi nedir. Kurumlar Vergisi Beyannamesi ne zaman verilir

Kurumlar Vergisi nedir. Kurumlar Vergisi Beyannamesi ne zaman verilir
Kurumlar vergisi beyannamelerinin verilme süresi uzatıldı. Gelir İdaresi Başkanlığı’nın internet sitesinde konuya ilişkin bir açıklama geldi. Gelir İdaresi Başkanlığı’nın internet sitesinde yer alan duyuruya göre, ödemelerin ne zamana yapılacağı sıkça araştırılmaya başlandı. Peki, Kurumlar Vergisi nedir? Kurumlar Vergisi beyannamesi ne zaman verilir? İşte detaylar…

Kurumlar vergisi mükelleflerinin 2020 hesap dönemine ilişkin beyannamelerini verme süreci başladı. Gelir İdaresi Başkanlığının internet sitesinde yer alan duyuruya göre, mükellefler, 2020 hesap dönemine ilişkin kurumlar vergisi beyannamelerini "https://ebeyanname.gib.gov.tr" adresi üzerinden elektronik ortamda verebilecek.

KURUMLAR VERGİSİ NEDİR?

Kurumlar vergisi, kurumların bir mali yıl boyunca elde ettikleri kazanç üzerinden alınan vergidir. Bahsi geçen kurumlar, anonim, limited, kooperatif, hisseli komandit şirketleri; yani sermaye şirketleridir. Şahıs şirketleri (kolektif, adi komandit) tüzel kişiliğe sahip de olsalar kurum sayılmazlar. Kurumlar Vergisi Kanunu‘nun birinci maddesi gereği, kazancından Kurumlar Vergisi alınan kurumlar şunlardır:

Sermaye şirketleri (anonim, limited, sermayesi paylara bölünmüş komandit şirketler)

Kooperatifler

İktisadi kamu kuruluşları

Dernek veya vakıflara ait iktisadi işletmeler (sendikalar dernek; cemaatler vakıf sayılır)

İş ortaklıkları

Kurumlar Vergisi mükelleflerinden kanuni merkez ya da iş merkezi Türkiye’de bulunanlar, tam mükellef olarak adlandırılarak hem Türkiye içinde hem de Türkiye dışında elde ettikleri kazanç üzerinden vergilendirilirler. Kanuni merkezi ya da iş merkezi Türkiye’de bulunmayanlar dar mükellef olarak kabul edilerek yalnızca Türkiye’de elde ettikleri kazanç üzerinden vergilendirilir. (Vergiye tabi kurumların kuruluş kanunu, tüzüğü, ana statüsü ya da sözleşmesinde gösterilen merkez kanuni merkez; bu kurumların işlemlerinin fiilen toplanıp yönetildiği merkeze ise iş merkezi denir.)

KURUMLAR VERGİSİ BEYANNAMESİ NE ZAMAN VERİLİR?

Gelir İdaresi Başkanlığının internet sitesinde yer alan duyuruya göre, mükellefler, 2020 hesap dönemine ilişkin kurumlar vergisi beyannamelerini 1-30 Nisan 2021 döneminde "https://ebeyanname.gib.gov.tr" adresi üzerinden elektronik ortamda verebilecek.

Mükellefler, hesaplanan kurumlar vergisini de beyannamenin verildiği ayın sonuna kadar ödeyecek.

Ödemeler, Başkanlığın "İnteraktif Vergi Dairesi" veya "Borç Sorgulama ve Ödeme" ekranı üzerinden anlaşmalı banka/kredi kartlarıyla, vergi tahsiline yetkili bankalar aracılığıyla ya da vergi dairesi vezneleri aracılığıyla yapılabilecek.

İlgili Haberler