Yanardağ’ın konisi çöktü. Lavlar yerleşim yerlerine doğru ilerliyor

Yanardağ’ın konisi çöktü. Lavlar yerleşim yerlerine doğru ilerliyor
İspanya’ya bağlı La Palma Adası'nda olan olan Cumbre Vieja Yanardağı’nın konisinde kısmi çökme meydana gelmesi üzerine lavlar yerleşim yerlerine doğru akmaya başladı.

İspanya’ya bağlı La Palma Adası''nda 19 Eylül’den bu yana faaliyette olan Cumbre Vieja Yanardağı’ndan akan avlar çimento fabrikasına ulaştı. Alevlere teslim olan fabrikanın yakınlarında yaşayan yaklaşık 3 bin kişi için sokağa çıkma yasağı ilan edildi.

YANARDAĞ’IN KONİİSİNDE KISMİ ÇÖKME MEYDANA GELDİ

İspanya’ya bağlı Kanarya Adaları’nın en büyük 5’inci adası La Palma’da yer alan Cumbre Vieja Yanardağı, 19 Eylül’den bu yana lav püskürtmeye devam ediyor. Yanardağın konisinde kısmi çökme meydana geldi. Lavlar yeni bir yatak üzerinden bir kez daha yerleşim yerlerine doğru akmaya başladı.

La Palma''daki yanardağda art arda şiddetli patlamalar görüldü. Kısa süre içinde yanardağın konisinde kısmi çökme meydana geldi. Bunun üzerine lavlar yeni bir yatak oluşturarak yerleşim yerlerine doğru akmaya başladı. O anlar dronelar ile görüntülendi. Lavlar adadaki sanayi bölgesini çevreledi. Bir fabrika binası, lavla temas ettikten sonra alev aldı. Alevler kısa sürede yayıldı.

Kanarya Adaları Volkanik Acil Durum Planı (Pevolca) Müdahale Komitesi Direktörü Miguel Angel Morcuende, fabrikadaki yangından havayı kirleten yoğun duman yükseldiğini ifade etti.

Morcuende, bölgedeki halkın güvenliği için yaklaşık 3 bin kişiyi kapsayan sokağa çıkma yasağı ilan edildiğini duyurdu.

Uzmanlar yeni lav akıntısının eski sertleşmiş lav kütlelerini yerleşim yerlerine ve okyanusa doğru ittiğini açıkladı. Yer yer ev büyüklüğüne ulaşan kütleler, lavların üzerinde süzerken görüntülendi.

Yerel yetkililer de yanan fabrikadan çıkan zehirli dumanın solunmaması için halka evlerinde kalmaları, pencereleri ve klimaları kapatmaları yönünde uyarıda bulundu.

591 HEKTARLIK ALAN YOK OLDU

La Palma''daki yanardağ, 50 yıl aranın ardından 18 Eylül''de patladı. Lavlar o günden bu yana bin yüzden fazla binayı yuttu. 6 binden fazla ada sakini ise tahliye edildi.

Lavlar bugüne kadar 591 hektarlık alanı yok etti.

İlgili Haberler