Libya’ya Haçlı-petrol istilası

Sapka iyice düştü kel ortaya çıktı. Kuzey Afrika odaklı Arap ülkelerinde sahneye konulan tiyatronun maksadı zaten buydu.
Libya petrolüne çöreklenmek...
Fransa hükümet sözcüsü François Baroin, Libya’ya yönelik ilk hava harekâtının başlayacağını müjdelerken (!), “Libya halkının özgürlüğüne ulaşmasına yardımcı olmak için operasyon yapacağız!!” diyordu.
Bu size neyi hatırlatır?
ABD’nin Irak’ı “özgürleştirmesini” elbette!..
Irak petrollerine çöreklenmek için, diktatör Saddam’ın önce sırtı sıvazlanmış, yumuşatılmış (!), Kuveyt’in üzerine sürülmüştü ve tepesine binilmişti!..
Oyun aynı!.. Kaddafi, son yıllarda Batı tarafından kucaklanmıştı. Önce etrafına ağ örüldü. Tunus, Mısır konu mankeni olarak kullanıldı!..

***


Oyunu net görelim...
Kaddafi’ye operasyona, Katar ve Birleşik Arap Emirlikleri üzerinden başlanacağı açıklandı... Irak gibi Libya’ya da Arap hançeri girecek önce!.. Haçlı ittifakı, Fransa, İngiltere, ABD... Yani petrol tröstlerinin ülkeleri...
K.Irak’ta her türlü oyunun arkasından çıkan Norveç, “Libya saldırısında ben de varım”  diye ortadadır.
Oyun açık...

***


Hedefteki Libya petrolü. Oyunu kolaylaştıran da Kaddafi adındaki çılgın diktatör. Bu akıl hastasının elindeki gücün alınmasının gerekçe gösterilmesi, suret-i hak gerekçe yaratıyor!.. Libya’nın delisi Haçlı’nın işini kolaylaştırıyor!..
Kaddafi, Libya’ya karşı yabancı güçlerin operasyon düzenlemesi halinde, Akdeniz üzerinde seyreden yolcu uçaklarına yönelik misillemeler yapma tehdidi savuruyor!..
Yani, bu durumda derhal itlafına kimse itiraz etmez.

***


Saldırıya Rusya, Hindistan, Brezilya, Çin ve Almanya çekimser kaldı.
Libya yıllardır kapısını Batılı sömürgecilere kapalı tutmuştur. Kendi petrolünü kendisi satmakta, buradan sağlanan parayla altyapı yatırımlarına hızla devam etmektedir.
Libya’nın yıllık petrol geliri 50 milyar dolar seviyesine çıkmıştır. Bu sayede ülke hızla gelişmeye başlamıştır. İnşaat projelerinin büyük bir kısmı Türk inşaat firmaları tarafından yapılmakta, dolaylı olarak, Türkiye’den milyarlarca dolarlık malzeme ihracı sağlanmaktadır.
Lezzetli Libya pastasının diğer büyük dilimi İtalya’nındı. Denizaltı petrol ve gaz boru sistemi ile Libya’nın Avrupa’ya sattığı enerji İtalya üzerinden dağılmaktadır. İtalya ayrıca kaliteli inşaat malzemeleri ile Libya pazarında lider durumundadır. Son yıllarda özellikle telekomünikasyon alanında dünya devi Çin firmaları Libya haberleşme altyapısının donanım ve yazılım ihtiyacını sağlamaktadır. Koreli ve Hintli firmaların üstlendikleri büyük inşaat projeleri ve Rusya ile yapılan askeri ve demiryolu projeleri de bu resme eklediğimiz de, Libya’nın büyük projeleri hakkında genel bir fikir edinmiş oluruz.
Dikkat edilecek olursa, İngiltere, ABD, Fransa bu pastadan hemen hemen hiç pay alamamaktadırlar.
Her ne kadar az sayıda petrol firmaları çölde faaliyet göstermekte ise de çok sınırlı olan bu faaliyetler her şeye sahip olmaya alışkın, doymak bilmez ABD ve İngiliz petrol firmalarını yıllardır rahatsız etmektedir.

Yazarın Diğer Yazıları