Loğoğlu: Türkiye-ABD ilişkileri gri bir alanda sürüyor

Loğoğlu: Türkiye-ABD ilişkileri gri bir alanda sürüyor
Emekli Washington Büyükelçisi Faruk Loğoğlu, Türkiye ile ABD arasındaki ilişkilerin gri bir alanda sürdüğünü ifade etti.

Fatih ERBOZ / ANKARA

Emekli Washington Büyükelçisi Faruk Loğoğlu, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ve ABD Başkanı Donald Trump arasındaki sert açıklamaların tam bir ölçüt olmadığını söyledi.

Loğoğlu, "ABD'den dönen heyetin cebinde 2 liste olacak, ABD beklentileri, Türkiye'nin beklentileri. Bu beklentiler ne ölçüde karşılanır, şu adımları atarsak nasıl olur şeklinde değerlendirme yapılacak. Cumhurbaşkanı Erdoğan kararı verecek. Henüz ilişkilerde tam bir karanlık yok, belirsizlik var. Gri bir alandayız" dedi.

Faruk Loğoğlu, açıklamaların gayriciddi değil sonucu etkileyebilecek nitelikte olduğunu belirtti. "Kamuoyuna yapılan karşılıklı açıklamalar ister Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Türk yetkililer olsun, ister ABD'li yetkililer olsun, bu anlamda olumlu bir izlenim vermiyor" diyen Loğoğlu, şunları söyledi: "Kilit nokta yine rahip Brunson'ın durumu oluyor. Bana göre Türk heyeti gitti, Dışişleri ve Hazine'de ABD kurumları ile görüşmeler yaptılar. Bu görüşmeler sonuca gidecek noktada değildi, teknik düzeyde görüşmelerdi. Amaç Türkiye'den tam olarak ne istendiği, bu istenilenler karşısında ise Türkiye'nin neler alabileceği. Özellikle ABD yaptırımları ve İran yaptırımları bağlamında. Bu heyet orada yapılan görüşmelerin sonuçlarını Cumhurbaşkanı Erdoğan'a anlatacaklar. Önümüzdeki günlerde durum net olarak anlaşılacak. Cumhurbaşkanı Erdoğan ve ABD Başkanı Trump'ın açıklamalarını elbette tamamen boş vermiyorum ama fazla ciddiye alınmaması gerekir diye düşünüyorum."

ABD'lilerin devamlı olarak, "Görüşme süreci devam ediyor" dediğini ifade eden Faruk Loğoğlu, şöyle devam etti: "Gittiler, gördüler, dinlediler ve değerlendirme yapacaklar. Belki onlardan da bir heyet gelir bilemiyorum şu aşamada. Ya da tekrar bir heyet gidebilir Türkiye'den. Tekrar görüşme lafını duyarsak durumun o kadar vahim olmadığını anlayacağız. Ölçü bu olacak. Görüşmeler, özellikle ekonomi açısından önemli olacak. İran yaptırımları, Suriye konusu bunlarda önemli elbette."

Faruk Loğoğlu, Suriye konusunda Türkiye'nin giderek sıkışmakta olduğunu da kaydetti. "İdlib başımıza patlayacak" diyen Loğoğlu, "Rus Dışişleri Bakanı Lavrov geliyor. Tüm bunların sonunda Türkiye'nin aklını başına toplaması lazım diye düşünüyorum. Bazı şeyleri verecek ki, bazı şeyleri alabilecek. Esad güçleri saldırıya geçerlerse ki bu Rusya'nın izni ile olacak. Orada yaşayan 2.5 milyon insan Türkiye'ye sığınmak zorunda kalacak. Bunu Birleşmiş Milletler yetkilileri ifade ediyor" diye konuştu.