Herkesin gündeminde Suriye var

Herkesin gündeminde Suriye var
Herkesin gündeminde Suriye var

Suriye sorunu Orta Doğu’daki diplomasi trafiğine başdöndürücü bir ivme kazandırdı. Son olarak, Rusya Devlet Başkanı Vladim

Suriye sorunu Orta Doğu’daki diplomasi trafiğine başdöndürücü bir ivme kazandırdı. Son olarak, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Ban Ki-mun’a Suriye sorunun çözülmesine ilişkin görüşlerini aktardı. Resmi ziyaret kapsamında Rusya’da bulunan BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun, Putin tarafından 2014 Kış Olimpiyatları’nın yapılacağı Soçi’de kabul edildi. Rusya Devlet Başkanlığı resmi sitesinde yer alan bilgiye göre, Putin ve Ban Ki-mun görüşmesinde, özellikle Suriye sorunu olmak üzere uluslararası ilişkiler ele alındı. Görüşmede Putin’in, Ban Ki-mun’u, İngiltere Başbakanı Cameron ve İsrail Başbakanı Netanyahu ile yaptığı temaslar hakkında bilgilendirdiği ve Rusya’nın Suriye konusundaki tutumunu açıkladığı belirtildi. Kore yarımadasındaki durumun da değerlendirildiği görüşmede, Putin ve Ban Ki-mun’un, dünyadaki barış süreçleri ve çatışmaların çözümlenmesinde tek yolun uluslararası hukuk olduğunu vurguladıkları kaydedildi.
İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu da, Kudüs’te Almanya Dışişleri Bakanı Guido Westrwelle’yi kabul etti. Netanyahu, “Bugün Orta Doğu eşi benzeri görülmemiş bir istikrarsızlık içindedir. Onlarca yıldır bölgede bu tür bir karışıklık yaşanmamıştı” dedi. Almanya Dışişleri Bakanı Westerwelle ise bölgenin bu dönem bir meydan okuma ile karşı karşıya olduğunu belirterek, “Şunun altını çizmek isterim ki bu meydan okuma döneminde Almanya, İsrail’in ortakları arasındadır” dedi. Westerwelle, İran ve Suriye konusunda ise “Suriye hepimizi şoke etti. Bu durumun üstesinden gelmek durumundayız, İran’ın nükleer silahlar üzerinde çalışması Almanya için kabul edilemez” ifadesini kullandı.