Merhaba yeni sene

Bir yılı daha geride bıraktık. Kendi adıma konuşursam, geçtiğimiz senenin üzüntüsü ve dertlerinin fazla olduğunu söyleyebilirim. Bende o kadar fazla arıza çıktı ki, benzetmemi hoş görün, çalıştırmak için kolla çevrilen kamyonlara döndüm. Bir yanım düzelse, başka tarafımda mutlaka arıza çıktı. Dilerim 2019 en azından sağlık açısından daha iyi geçer.

Yakınlarım hep bana dert yanar. Ben de hayatımda ilk kez okurlarıma içimi döküyorum. Umarım, bu satırlar son olur.

Huylu huyundan vaz geçer mi? Biriktirdiklerimin bir bölümünü yazarak "merhaba yeni yıl" demek istiyorum. Öncelik biraz gecikmiş bile olsa bir kutlama üstüne olacak. Necip Fazıl Kısakürek ödüllerinden biri Prof. Dr.Nevzad Adlığ'a verildi. Bu "Necip Fazıl Saygı Ödülü" idi. Adlığ Hocam, bir tıp doktorudur. Radyoloji uzmanıdır ama profesörlük unvanını müzik dalında almıştır. İTÜ Konservatuvarı'nda Öğretim Üyeliği sırasında.

Atlığ 1975'te Devlet Korosu'nu kurdu. Yılmaz Öztuna ile birlikte bu işi kotardılar. Klasik Türk Müziği'ni bugünlere taşıdılar. Nevzad Hocam, ilerlemiş yaşına rağmen törende yine çakı gibiydi. Giyimi kuşamı ve her zamanki gibi özenli saçlarıyla ışıl ışıldı. Allah'tan dileğim ona sağlıklı daha nice uzun ömür vermesi.

***

Beraber çalıştık

Merhum Necip Fazıl Kısakürek'le aynı odayı paylaşma imkânı buldum. Özellikle ramazan ek ve sayfaları hazırlanırken. Onunla epey mesaimiz oldu. Kısakürek, insanlara sokulan biri değildi. Sevgisini belli etmezdi. İlginçtir, bizim Servet Kabaklı'yı çok sevmişti. Benden de hoşlanırdı. Enteresan alışkanlıkları vardı. Tanımayanlara tuhaf gelecek ama bu özelliklerini sadece kendisine yakın gördükleriyle paylaşırdı.

Necip Fazıl'ın roman ve nesirlerinden başka müthiş dörtlükleri vardır. Bunları zaten biliyorsunuz. İki tane de bana ithaf etti. En çok da Mehmet Ali Ilıcak'a. Umarım, onun için yazdıklarını muhafaza etmiştir.

Kaldırımlar

Dönemimizin başarılı şarkıcısı Funda Arar'a şöhret yolunu açan şarkısı Kaldırımlar'ın Necip Fazıl Hoca'ya ait olduğunu hatırlatayım. Tabii bilmeyen kaldıysa. Tekrar, rahmet dileyip dualarımı yolluyorum.

***

Yeni yol

Şimdi yazacaklarım ekranların yılbaşı kutlamalarıyla ilgili. Pek çoğu daha yayımlanmadan internete düştü. Bu sayede paylaşma imkânı buldum. Kanal D'nin Çocuklar Duymasın'ını merak etmedim. Son dönemlerde ilgimi çekmiyor. Ağırlığı O Ses Türkiye'ye verdim. Geçtiğimiz yıllardaki gibi beğendim. Yarışmacılar ünlülerden oluşunca doğrusu seyri de güzeldi.

Eskiden TRT'nin ağır topu "Millî Piyango çekilişi" olurdu. Şimdi de öyle ama haber kanalları, geçtikleri kuşaklarla "kazanan numaralar"ı yayımlamaya başladılar. Bu da devlet kanalının işini zorlaştırdı.

Eğer bilet aldıysanız, dilerim büyük ikramiye size çıkmıştır. Bu yıl milyonerlerin sayısı hayli fazla. 70 milyonun çeyreklere çıkması olasılığı gelenek hâlini aldı. Yani kafadan dört talihli var. Yanısıra bir kişi 7 milyon kazanacak. 10 tane de bir milyon var. Basılan bilet sayısı ne kadar fazla olsa da epey "köşeyi dönen" mevcut.

Talihlilere önerim parayı çarçur etmemeleri. Bende de iki tane var. Birini MİGROS'daki kızlar sattı. Diğerini seyyardan aldım. Arkasındaki mühürde tanıdık bir soy adı var, Mehmet Demirel.

Sorduğunuzu fark ediyorum. Hemen cevap vereyim "ikisi de çeyrek". Numaraları bende kalsın. İyi bir şey çıkarsa açıklayacağımın sözünü veriyorum.

***

Bir uyarı

Bazen not alır, dosyamda biriktiririm. Ara sıra göz atarım. Mesela Show TV'deki Lezzet Yolculuğu'nda sinirlerimi bozan görüntüler gibi. Türkücü Turgay Başyayla kızdırmaya devam ediyor. Bu defa da elindeki servis kaşığını her tarafa daldırıp duruyor. Pilavdan kadayıfa. Ağzına sokup çıkardığı şeyle etrafındakilere dağıtım yapıyor. Hani çocukların ayakkabılarıyla market arabalarına binmesi örneği!

***

Aynı konuda mesajlar

Yaşar Menteşoğlu'nun mesajı dosyamdan çıkanlar arasında. "Yeniçağ'ı oğlumun tavsiyesi ile okumaya başladım. Bazen bayilerde bulamayınca zorlanıyorum." diyor. Menteşoğlu, şikâyetinde yalnız değil. Bu konuda epey sıkıntı yaşayan var. En başta ben. Galiba dağıtım şirketleri birleştirilip tek çatı altında toplanınca yükleri ağırlaştı. Dilerim bir an önce çare bulunur.

GÜNÜN SÖZÜ

 Düşünen ve inanan bir avuç insanın dünyayı değiştirebileceğinden asla şüphe etmeyin. Aslına bakarsınız, şimdiye kadar dünyayı değiştiren hep onlar olmuştur. Margaret Me   

 

Yazarın Diğer Yazıları