Merkez Bankası faiz kararı

Merkez Bankası faiz kararı
Merkez Bankası 2024 yılının ilk faiz kararını açıkladı. Buna göre faiz yüzde 250 baz puan artışla yüzde 45'e yükseldi.

Merkez Bankası Ocak ayı faiz kararını açıkladı. Para Politikası Kurulu toplantısı sonrası yapılan açıklamaya göre faiz 250 baz puan artışla yüzde 42,5’ten yüzde 45’e yükseldi.

Merkez Bankası’nın Para Politikası Kurulu toplantısı sonrası yaptığı yazılı açıklamada şu ifadelere yer verdi.

"Aralık ayında manşet enflasyon son Enflasyon Raporu’nda sunulan görünümle uyumlu bir artış kaydetmiştir. Yurt içi talebin mevcut seviyesi, hizmet fiyatlarındaki katılık ve jeopolitik riskler enflasyon baskılarını canlı tutmaktadır. Öte yandan, yakın döneme ilişkin göstergeler, parasal sıkılaştırmanın finansal koşullara yansımasıyla yurt içi talepteki dengelenmenin, öngörülen dezenflasyon süreci ile tutarlı seyrettiğine işaret etmektedir. Kurul, enflasyon beklentileri ve fiyatlama davranışlarında başlayan sınırlı iyileşmenin devam ettiğini değerlendirmektedir. Dış finansman koşulları, rezervlerdeki güçlenme, cari dengedeki iyileşme ve Türk lirası varlıklara talep, döviz kuru istikrarına ve para politikasının etkinliğine katkıda bulunmaya devam etmektedir. Bu çerçevede, aylık enflasyonun ana eğilimindeki düşüş sürmüştür.

Kurul, parasal sıkılaştırmanın gecikmeli etkilerini de göz önünde bulundurarak, dezenflasyonun tesisi için gerekli parasal sıkılık düzeyine ulaşıldığını ve bu düzeyin gerektiği müddetçe sürdürüleceğini değerlendirmiştir. Kurul, politika faizinin mevcut seviyesinin aylık enflasyonun ana eğiliminde belirgin bir düşüş sağlanana ve enflasyon beklentileri öngörülen tahmin aralığına yakınsayana kadar sürdürüleceğini değerlendirmiştir. Enflasyon görünümü üzerinde belirgin ve kalıcı riskler oluşması durumunda ise parasal sıkılık gözden geçirilecektir.

Kurul, mevcut mikro- ve makroihtiyati çerçeveyi, piyasa mekanizmasının işlevselliğini artıracak ve makro finansal istikrarı güçlendirecek şekilde sadeleştirmektedir. Kurul, sadeleştirme süreciyle uyumlu şekilde, kredi arzında ve mevduat faizinde gözlenebilecek oynaklıklara karşın, makroihtiyati kararlarla parasal aktarım mekanizmasını destekleyecektir. Kurul, faiz kararlarının yanı sıra, parasal sıkılaştırma sürecini destekleme amacıyla, kullandığı sterilizasyon araçlarının çeşitliliğini artırarak miktarsal sıkılaştırmaya devam edecektir.

Kurul, politika kararlarını parasal sıkılaştırmanın gecikmeli etkilerini de dikkate alarak, enflasyonun ana eğilimini geriletecek ve orta vadede yüzde 5 hedefine ulaştıracak parasal ve finansal koşulları sağlayacak şekilde belirlemeye devam edecektir.

Enflasyon ve enflasyonun ana eğilimine ilişkin göstergeler yakından takip edilecek ve Kurul, fiyat istikrarı temel amacı doğrultusunda elindeki tüm araçları kararlılıkla kullanmaya devam edecektir.

Kurul, kararlarını öngörülebilir, veri odaklı ve şeffaf bir çerçevede almaya devam edecektir."

YENİÇAĞ YAZARI REMZİ ÖZDEMİR ÖNCEDEN BİLMİŞTİ

“Koltuğu Sallanan Hafize Erkan Başkanlığında toplanan Merkez Bankası Ne Kadar Faiz arttıracak” başlıklı bir yazı kaleme alan Remzi Özdemir, Hafize Gaye Erkan’ın 250 baz puan isteyeceğini söylemişti.

Gaye Erkan'ın yerine düşünülen Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Başkan Yardımcısı Cevdet Akçay’ın ise 500 baz puan isteyeceğini belirtmişti.

Gaye Erkan ile ilgili “Kimine göre operasyon çekildi kimine göre de liyakatsiz bir atamanın kahramanı.” diyen Özdemir kulislerden sızan son bilgileri aktarmıştı.

FAİZ KARARI AÇIKLANMADAN ÖNCE

1- Gaye Erkan'ın en stressiz toplantısında faiz kararı ne olacak? 'Koltuğu sallantıda' dendi Erdoğan sahip çıktı. Merkez Bankası az sonra açıklayacak.

1-002.jpg

2- Gücüne güç katan Gaye Erkan 'faizi 250 mi 500 mü artırayım' diye düşünüyor.

2-001.jpg

3- Söylentilerin tam ortasındaki Gaye Erkan'ın faiz kararı ne olacak?

3-001.jpg

4- Gaye Erkan Sadık abiden gelen son bilgileri değerlendiriyor

5-001.jpg

5- Gaye Erkan faiz kararını epistemolojik ve heterodoks açıdan değerlendiriyor

6-001.jpg

6- Gaye Erkan faiz kararını açıklamadan önce keyif kahvesi söyledi

7-001.jpg

İlgili Haberler