Merkez Bankası'nın eski baş ekonomisti kötü haberi verdi

Merkez Bankası'nın eski baş ekonomisti kötü haberi verdi
Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası'nın firmalara yönelik yaptığı Mayıs ayı İktisadi Yönelim Anketi'nden zam yağmuru çıktı. Ankete göre gelecek 3 ayda şirketlerin satış fiyatlarında artış beklentisi yüzde 43.2 olarak gerçekleşti. Merkez Bankası eski Baş ekonomisti Prof. Dr. Hakan Kara sosyal medyada yaptığı değerlendirmede, "Böyle devam ederse enflasyon kontrolden çıkabilir” dedi.

Zam yağmuru geliyor

Patronlar Dünyası''nda yer alan habere göre, Merkez Bankası, Mayıs ayına dair beklenti anketini yayımladı. Anket sonucuna göre, maliyet artış beklentileri tavan yaptı. Bu durumun ekonomideki karşılığının zam yağmuru anlamına geldiği ifade edildi.

"ENFLASYON KONTROLDEN ÇIKABİLİR"

Merkez Bankası eski Baş ekonomisti Prof. Dr. Hakan Kara sosyal medyada yaptığı değerlendirmede, “Enflasyonun belirleyicileri: dış fiyatlar, kur, beklentiler, gıda, kamu zamları… Hepsi yukarı gidiyor. Böyle devam ederse enflasyon kontrolden çıkabilir” diye konuştu.

ARTIŞ BEKLENTİSİ YÜZDE 43 OLDU

Ankete göre gelecek 3 ayda şirketlerin satış fiyatlarında artış beklentisi yüzde 43.2 olarak gerçekleşti. Böylelikle ankette ortaya konan bu beklenti 2008 Nisan ayından (%44.3) bu yana en yüksek seviyeye çıktı. Şirketlerin yanıtlarına bakıldığında gelecek 3 ayda birim maliyet artışı bekleyenlerin oranı 2020 Mart ayında ulaştığı % 55.80''lik rekor seviyeye yaklaşarak % 55.40''a çıktı.

Anket sonuçlarını değerlendiren ekonomist Dr. Murat Kubilay, TL''nin yabancı paralara karşı istikrar kazanamayacağına dair beklentilerin, ÜFE''nin düşerek TÜFE''ye yakınsamasından çok TÜFE''nin artarak ÜFE''ye yakınsayacağı beklentisine neden olduğunu söyledi. 2020 Nisan ayında yıllık yüzde 6.71 olan yurtiçi üretici fiyatları (ÜFE) da bu yıl yüzde 35.17 seviyesine geldi. Söz konusu dönemlerde tüketici fiyatları (TÜFE) ise %10.94''den %17.14''e çıktı.

ZAM YAĞMURU DEVAM EDECEK

Kubilay''a göre hem dış gelişmeler hem de içerdeki beklentiler 1 yıldır yeni normal haline gelen zam yağmurunun önümüzdeki dönemde de devam edeceğine işaret ediyor. İç üretimin yetersiz kalması ve TL''de istikrarın sağlanamaması Türkiye''nin yurtdışındaki fiyat artışlarından kendisini ayırmasını imkânsız kılıyor.

"BİR KISMINI TÜKETİCİYE YANSITMAKTA KARARLI"

Gelecek 3 ayda fiyat artış beklentisi olanların oranı dayanıklı tüketim mallarında % 66.6, gıda ve içecekte ise %42''ye çıktı. Reel sektörde, hem bakır ve alüminyum gibi hammaddelerin hem de çip ve ayçiçek yağı gibi işlenmiş maddelerdeki fiyat artışlarının geçici olacağı beklentisinin gittikçe kırıldığını belirten Dr. Murat Kubilay, “Haliyle reel sektör önümüzdeki süreçte ciro kaybı yaratsa dahi maliyetlerin bir kısmını tüketiciye yansıtmakta kararlı." dedi.

İlgili Haberler