Merkez Bankası'nın faiz indiriminin ardından artık daha fazla ödenecek

Merkez Bankası'nın faiz indiriminin ardından artık daha fazla ödenecek
Merkez Bankası'nın faiz indirimi kararının ardından Türkiye’nin risk primi yani CDS’si bugün 604 puana yükseldi. Türkiye risk primi arttığı gerekçesiyle artık daha fazla prim ödeyecek.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısında politika faizini 100 baz puan daha indirdi. Politika faizi, yüzde 15''ten yüzde 14''e düşürüldü. Merkez Bankası’nın kararı sonrası dolar 18 TL’ye dayandı. Aralık ayında bugüne kadar dünya genelinde (Avrupa Merkez Bankası dahil) 55 ülkenin merkez bankası faiz kararı açıkladı. Bunların 14''ü faiz artırımına gitti. 40 ülkede faiz sabit bırakıldı. Faiz indirimine giden tek ülke ise Türkiye oldu.

Türk Lirası''nın bugünkü değer kaybı ise yüzde 5''i geçti. Merkez Bankası’nın faiz indirme kararının olumsuz etkisi Türkiye’nin yurtdışı borçlanmalarında görülüyor.

RİSK PRİMİ 604 PUANA YÜKSELDİ

Türkiye’nin risk primi yani CDS’si bugün 604 puana yükseldi. Risk primi bu yıl içerisinde 300 puanın bile altına inmişti. Ancak Merkez Bankası’nın art arda yaptığı faiz indirimleri ve siyasilerin açıklamaları risk primi CDS’yi yükseltti. Türkiye’nin risk primi 209 yılında 800 puana kadar yükselmişti. Dolayısıyla Türkiye risk primi arttığı için artık daha fazla prim ödeyecek.

RİSK PRİMİ CDS NEDİR?

Paramedya''nın haberine göre, CDS (Kredi Temerrüt Riski), elinde tahvil ve benzeri bir finansal araç bulunduran yatırımcının, vade sonunda alacağının, belli bir bedel karşılığında ödenmeme riskinin ortadan kaldırılmasını sağlayan finansal bir araçtır. Yani en basit haliyle, bir sigortalama işlemi gibi düşünülebilir. Günümüz küresel ekonomilerinde ise, CDS yalnızca yapılan tahvil benzeri finansal enstrümanların sigortalama işleminin ötesinde, ülke risklerini açıklayan bir gösterge olarak da kullanılmaktadır.

Ülke riskleri, yalnızca ekonomik göstergelerle ilgili olmayıp, bunun yanında siyasi partilerin ülke içerisinde izlediği çeşitli politikalara göre de değişebilmektedir. Yapılan ilk CDS sözleşmesi 1997 yılında JP Morgan tarafından yapılmıştır. Ülkeler için hesaplanan her 100 CDS baz puanı için yüzde 1 oranında maliyet söz konusu olmaktadır. 

CDS''NİN 500 PUANI AŞMASI NE DEMEK

“CDS Primi Yıllık 500 Puanı Aştı”  haberleri tehlike çanlarının çaldığı anlamında da yorumlanabilir. Şöyle ki yatırımcı yatırım yaparken sağlayacağı faiz gibi getirilerin yanında ayrıca CDS primi gibi bir maliyetle de karşılaşacak. Doğal olarak reel ve nominal getirisi de azalacaktır. Bu ek maliyet CDS puanının yükseldiği durumda daha da maliyetli olacaktır. Yani yatırımcı yatırım yaparken hem risk alacak hem de artı bir parasal maliyete de katlanacaktır. Bu durum devletin ve özel sektörün borç bulma riskini daha da artıracaktır. 

İlgili Haberler