Mersin'de 3. reaktör temel atma töreni

Mersin'de 3. reaktör temel atma töreni
Son dakika haberine göre Mersin'deki Nükleer Enerji Santrali'nin 3. reaktörünün temel atma töreni Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Rusya Devlet Başkanı Putin'in video konferans katılımı ile gerçekleştirildi.

Mersin'de 3. reaktör temel atma töreni

Son dakika haberine göre Mersin Akkuyu Nükleer Santral Projesi''nde, Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Rusya Devlet Başkanı Viladimir Putin''in katılımı ile 3. reaktörün temel atma töreni gerçekleştirildi. 

Tören kapsamında açıklamalarda bulunan Enerji Bakanı Fatih Dönmez, "Akkuyu ile birlikte 7 gün 24 saati iklim ve mevsim koşullarından bağımsız şekilde kesintisiz ve temiz enerji üreteceğiz. Geçtiğimiz kış, ağır mevsim şartlarından dolayı pek çok ülkede elektrik kesintileri yaşandı. Bu olay, nükleer santral projelerinin önemini bir kez daha ortaya koydu. Akkuyu, tam kapasite ile devreye girdiğinde tüm Türkiye''nin elektrik ihtiyacının yüzde 10''unu karşılayacak" dedi. Dönmez, Akkuyu''nun Türkiye''nin yeşil enerji hedefinin de parçası haline geleceğini söyledi. 

Türk ve Rus Enerji Bakanlarının ardından devlet başkanlarının konuşmasına geçildi. Rusya Devlet Başkanı Putin, "Sayın Erdoğan ile 3. ünitenin beton dökme işleminin talimatını vereceğiz. Yıllık üretim kapasitesi 37 milyar olacak. 2018 Nisan ayında sayın Erdoğan ile birlikte birinci ünitenin temel atma törenine katılmıştık, Rus ve Türk uzmanların, mühendislerin, işçilerin eş güdümlü çabaları sayesinde, santralin inşaatı daha önce belirlenen program sayesinde devam ediyor. Montaj ve teknik konularda son derece gelişmiş çözümler bulunuyor. Korona virüs salgınındaki bir takım zorluklar bile bizi etkileyemedi. 2023 senesi Türkiye Cumhuriyeti''nin 100. yıldönümü. Projeye başlarken, Türk dostlarımız bizim önümüze böyle bir hedef koydu. Akkuyu projesine önümüzdeki günlerde de katkı sağlamaya da devam edeceğiz. Umuyorum ki Akkuyu, Türk tüketicilerine ucuz ve temiz elektrik üretimi sağlayacaktır. Bu proje, hem bilim hem de sanayi sektörünü güçlendirecektir" diye konuştu. 

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Putin''in ardından açıklamalarda bulundu. Erdoğan, "Sizleri en kalbi duygularımla selamlıyorum. Sayın Putin''e temel atma törenine canlı bağlantı ile katılım gösterdiği için şahsım ve milletim adına teşekkür ediyorum. Bugün Türkiyemize yeni bir eseri kazandırmanın haklı gururunu yaşıyoruz. Temelini  sayın Putin ile attığımız Akkuyu Nükleer Santralı''nin 3. reaktörünün inşasına başlıyoruz. Enerji altyapımıza, nükleer gücü de dahil etme kararı enerjide attığımız stratejik bir adımdır. Ekonomimiz istikrarlı şekilde büyümeye devam ediyor. Geçtiğimiz sene, ülkeler daralma yaşarken, biz 1,8 oranında büyüme gerçekleştirdik" dedi. 

Erdoğan açıklamalarının devamında şunları söyledi:

Yenilenebilir enerjiye büyük önem veriyoruz. Yerli ve yenilebilir enerjinin payı yüzde 60 seviyelerine ulaştı. Geçen yıl 4900 mega watt''lık ilave kurulu gücü devreye aldık. Bağımsız enerji, güçlü Türkiye kararlılığımızın en önemli adımlarından biri oldu. Nükleer enerji de enerji politikamız bakımından önemli bir yere sahiptir. Nükleer Enerjiyi ülkemizin enerji sepetine eklemeyi hedefliyoruz.  

Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Putin''in konuşmalarının ardından buton basma törenine geçildi. Erdoğan ve Putin''in başlangıç yapmasının ardından 3. reaktörün inşa işlemine resmen başlanıldı. 4. reaktörün de ilerleyen dönemlerde inşasına başlanacağı kaydedildi. 

 

 

 

 

İlgili Haberler