Mevlüt Çavuşoğlu: Yunanistan diyaloğa hazır değil

Mevlüt Çavuşoğlu: Yunanistan diyaloğa hazır değil
Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, AP Dış İlişkiler Komisyonu'nda Doğu Akdeniz gerilimine ilişkin açıklamalarda bulundu. "Yunanistan'ın çözümün bir parçası olmadığını NATO'da gördü" diyen Çavuşoğlu, "Yunanistan, Türkiye'nin araştırma gemilerini taciz ediyor" ifadelerini kullandı.

Çavuşoğlu: Yunanistan diyaloğa hazır değil

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, AP Dış İlişkiler Komisyonu'nda Doğu Akdeniz gerilimine ilişkin açıklamalarda bulundu.

Kıbrıs Rum yönetimi yakın zamanda bizim haklarımızı da gözardı ederek aynı zamanda Lübnan'ın haklarını da göz ardı ederek İsrail'le bir anlaşma içerisine girdiğini belirten Çavuşoğlu, "2004 yılında Yunanistan lisanslama alanlarını açıklamaya başladı. Bu Libya'yı da haklarını ihlal etme anlamına geliyor." dedi.

Çavuşoğlu’nun açıklamalarından öne çıkanlar şu şekilde:

Türkiye ve Yunan liderlerinin politika danışmanları da birçok toplantı yaptılar. Ve neticede biz askeriyelerimiz ordularımız arasında güven artırıcı önlemler alabilmek adına da bir karar aldık.

"YUNANİSTAN TÜRKİYE İLE DİYALOĞA HAZIR DEĞİL"

Ve ortak bir beyanat da verecektik 7 Ağustos'ta. Ama bundan kısa bir süre önce maalesef Yunanistan Mısır ile yapılan anlaşmayı onayladı ve bizimle bir anlaşmaya girme konusunda bir adım attı. Dolayısıyla Yunanistan Türkiye ile diyaloğa girmeye hazır değildir.

Ben Malta'daydım, 18 Mart'ta göçle alakalı bir deklerasyon da yapmıştık orada. Sayın Merkel'in danışmanları da oradaydı. Bunları öğrendikten sonra hayal kırıklığına uğradılar. Yunanistan güvenilirliğini kaybettikten sonra biz çalışmalarımıza başladık.

Batı Trakya'daki Türk azınlığı da taciz etmeye başladılar. Bu insanlar masum insanlar.

Biz Almanya'nın arabuluculuk faaliyetlerini destekledik. Ben de Yunanistan Dışişleri Bakanı ile bir araya gelmeyi kabul ettim. Ama Yunan tarafı reddetti.

"YUNANİSTAN GEMİLERİMİZİ TACİZ EDİYOR"

Yunanistan, Türkiye'nin araştırma gemilerini taciz ediyor. Kıta sahanlığını 12 mile çıkarmak istedik ve Batı Trakya'daki azınlığa baskıları arttırdılar. Bu insanlar masum insanlar. Ben Yunanistan Dışişleri Bakanı ile bir araya gelmeyi kabul ettim ama maalesef Yunan tarafı kabul etmedi. Dolayısıyla biz hiçbir önkoşul olmadan diyaloğa hazırız. Yunanistan inat ediyorsa biz de o zaman kendi koşullarımızda ısrar ediyoruz. Türkiye'nin pozisyonu uluslararası hukuki kurumların aldığı kararlara ve uluslararası hukuka uygundur. İki ülkenin deniz sınırının geçtiği orta çizginin yanlış tarafında kalan adalar bu noktada kesinlikle bir kerteriz olarak alınamaz. Ülkelerin deniz yetki alanlarıyla alakalı da kesinlikle bir anlaşmanın yapılması gerekmektedir." dedi.