Mevsim kış, şakası yok!

Aman dikkat! Kış mevsimi aynı zamanda soğuk algınlığı, grip, nezle gibi hastalıkların zirve yaptığı bir mevsimdir. Tedbiri elden bırakmaya gelmez. Kış aylarında sadece hastalıklar değil, kilo problemleri de gündemin ana konularından biri oluyor. Kimi zaman kışın kasvetini üzerimizden atmak, kimi zaman uzayan gecelerde acıkan karnımızı susturabilmek, kimi zamansa televizyon karşısında geçen dakikalarımızda oyalanmak için yiyeceklere kendimizi kaptırabiliyoruz.

Beslenme ve Diyet Uzmanı Seda Dursun Tufan, kış aylarında artan kilo alımıyla ilgili ipuçlarını sizler için veriyor.

Vücudun artan ısınma ihtiyacı: Hava sıcaklıklarının düşmesiyle birlikte kilo alımının artması arasında doğrudan bir ilişki var. Bunun sebebi ise vücudun, ısısını arttırmaya çalışmasıdır. Bu nedenle artan ısı ihtiyacını yediğimiz besinlerin enerjisi ile sağlamaya çalışırız. Yeme isteğinin sonucunda ise kilo almaya başlarız. Ayrıca genetik olarak kış aylarında depresyona girme eğilimi olan kişilerde de serotonin hormonu düşer. Bu durumda oluşan olumsuz ruh halini değiştirmek, mutlu olmak ve oyalanmak için yazın tüketilen besinlerden çok daha yağlı ve kalorili yiyeceklere başvuruluyor. Bir de buna uzun gecelerde yapılan yemek kaçamakları da eklenince kışın kilo almak kaçınılmaz oluyor.

D vitamini eksikliği kiloyu tetikler: Yapılan bazı araştırmalar gösteriyor ki, obezite problemi yaşayan kişilerde D vitamini eksikliği oldukça fazla. Buradan hareketle D vitamininin yağ metabolizmasında rolü olabileceği fikri ağır basmaktadır. Kış aylarında güneş ışınlarının daha zayıf olması, açık alanlardan çok kapalı alanları daha çok tercih etmemiz ve günlerin daha kısa olmasıyla güneş ışınlarından daha az faydalanmamız bir zincir oluşturuyor. Sonuç ise kilo alıyoruz.

Abur-cuburlardan uzak durun: Kış aylarında daha çok enerjisi yüksek yağlı ve karbonhidratlı besinleri tercih ediyoruz. Haliyle hazır paketli gıdalar, kızartmalar, cip ve çekirdek gibi işlenmiş gıdalar ve kestane gibi besinler hızlı kilo alımının önünü açıyor. Üstelik kışın ihtiyaç duyduğumuz vitaminleri karşılamadığı gibi yüksek kalorisiyle de kilo almamızı hızlandırıyor.

Sindirim sistemi yavaşlıyor: Günlerin kısalması ve gecelerin uzamasıyla birlikte yemek düzeni de değişiyor. Öğün saatlerinin farklılaşmasıyla dengesi değişen yemek düzeniyle birlikte akşama kadar yemek yemeyen kişiler bile var. Oysa bu büyük bir hatadır çünkü akşam saatlerine doğru sindirim yavaşlar. Haliyle yediğimiz besinler vücudumuzda depolanır. Depolamanın arttığı saatlerde yediğimiz yemek dahil tüm atıştırmalıklar özellikle de fazladan yediğimiz karbonhidrat-yağ içeren yiyecekler zamanla vücudumuzda yağlanma yapabilir.

Sebzelerle kilo kontrolü: Kış aylarında, kilo kontrolü yapmak mümkün. Bunun için mevsim sebzelerinden faydalanabilir, bağışıklık sistemini güçlendirecek A, C, E vitaminlerine başvurulabilir, Omega 3 yönünden zengin besinleri tüketebilirsiniz. Yine aynı şekilde sağlıklı yağlar içeren ceviz, badem ve fındık gibi kuruyemişleri atıştırmalık olarak tercih edebilirsiniz.

Eğer nispeten daha yağlı ve hamur işi yiyecekleri tercih etmek istiyorsanız metabolizmanın daha hızlı çalıştığı gündüz vakitlerini tercih edin. Buna göre de akşam yemeklerini daha hafif tutun. Akşam yemeğinde hafif zeytinyağlı bir sebze yemeği veya ızgara beyaz et yanında bol salata ve 2 ya da 3 dilim esmer ekmek tüketebilirsiniz. Beslenme düzeni dışında günlük yapacağınız yarım saatlik yürüyüşler kilo kontrolünü sağlamak için size yardımcı olacaktır.

Sağlıkla kalın. İyi pazarlar diliyorum.

Yazarın Diğer Yazıları