Millet iradesine siyasi ipotek!

Millet iradesine siyasi ipotek!
Millet iradesine siyasi ipotek!

Bölücü terör örgütü KCK davasından tutuklu yargılanan BDP’li başkanlar, müzakere süreciyle birlikte tahliye edilip makam k

Bölücü terör örgütü KCK davasından tutuklu yargılanan BDP’li başkanlar, müzakere süreciyle birlikte tahliye edilip makam koltuklarına oturtulurken, Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Aytaç Durak ise, tam 3 yıldır görevine iade edilmeyi bekliyor...

 

Açtığı 12 davayı da kazandı

 

Polİs operasyonuyla yakalanan ve 21 aydır cezaevinde olan Belediye Meclisi Başkanvekili Mustafa Tuncel’in iddiaları üzerine İçişleri Bakanlığı’nca 28 Mart 2010’da görevden alınan Adana’nın Büyükşehir Belediye Başkanı Aytaç Durak, hakkında mahkumiyet kararı olmamasına rağmen 3 yıldır görevine iade edilmiyor. Durak, bu süre içinde Tuncel’e açtığı 12 davayı da kazandı.

 

Danıştay: Hukuka uygun değil

 

GÖrevden alma işleminin iptali için de dava açan Durak, Danıştay 8. Daire tarafından haklı bulundu. Danıştay kararında, “Sınırsız biçimde görevden uzaklaştırma, halk oyu ile seçilen ve görev süresi en çok 5 yıl ile sınırlı olan belediye başkanının soruşturma ve yargılamadaki gecikmeler nedeniyle görevini yapamaz duruma düşürülmesi işleminde hukuka uyarlık görülmemiştir” denildi.

 

MHP’li değil BDP’li olsaydın...

 

Durak’ı görevine iade etmeyen İçişleri Bakanlığı, başta Van Belediye Başkanı Bekir Kaya olmak üzere tahliye edilen KCK tutuklusu BDP’li belediye başkanlarını hemen koltuklarına oturttu. İktidara karşı hukuk mücadelesini sürdüren Durak’la ilgili olarak siyasi çevrelerde “MHP’den seçilip istifa edeceğine baştan BDP’li olsaydı şimdi koltuğunda oturuyordu” yorumu yapılıyor.

 

Danıştay kararına rağmen Aytaç Durak’a iade yok!

 

Aytaç Durak, Yargı kararı olmasına rağmen 3 yıldır Adana Büyükşehir Başkalığı’na dönemedi. KCK’lı belediye başkanları ise ardı ardına görevlerine iade ediliyor

 


AKP iktidarı, terör örgütü yapılanmasından yargılanan belediye başkanlarına gösterdiği müsamahayı, yargı kararı olmasına rağmen muhalefet partilerinin belediye başkanlarına göstermiyor. KCK’lı belediye başkanları görevlerine iade edilirken, 28 Mart 2010’da İçişleri Bakanlığı tarafından görevden alınan Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Aytaç Durak’a uygulanmıyor. Adana’da milyonlarca kişinin oyuyla seçilen Aytaç Durak görevine iade edilmezken, kendisine çeşitli suçlamalar yönelterek, görevden alınmasına neden olan Belediye Meclisi Başkanvekili Mustafa Tuncel, vekil olarak belediye başkanı yapıldı. Ancak Tuncel, şu anda 21 aydır cezaevinde yatıyor. Adana Büyükşehir Belediye Başkanlığı’na şimdi Zihni Aldırmaz vekillik ediyor. Bilindiği gibi Aytaç Durak, Tuncel’i adının geçtiği bir rüşvet kasetini savcılığa ihbar etmişti. Bunun üzerine Tuncel, Durak’a “Benim sesimi ifşa ettin” diyerek dava açmıştı. Bu davada Durak, Mustafa Tuncel’i ifşa ettiği gerekçesiyle mahkum olmuştu. Bu dönemde, Aytaç Durak, İçişleri Bakanlığı tarafından “araştırma ve incelemelerin selameti için” geçici olarak 2 aylığına görevden uzaklaştırıldı. Ancak, 2’şer aylık uzatmalar 3 yılı buldu. Bu arada Tuncel ise, açılan davanın ardından cezaevine girdi. Tuncel 21 aydır cezaevinde yatıyor. Bu süre zarfında Aytaç Durak, Tuncel’e açtığı 12 davayı kazandı. Diğer yandan, Belediye Başkan Vekili Zihni Aldırmaz’ın yeğeni, danışmanları ve çevresindekilerin bir kısmı yolsuzluk suçlamasıyla tutuklu yargılanıyor. Belediye Meclisi İmar Komisyonu Başkanı ise bu dönemde bir saldırgan tarafından öldürüldü. Adliyeye götürülürken katilin, “Bu Meclis üyeleri Adana’yı talan ediyor” diye bağırması dikkat çekti. Ayrıca Adana 1. Ağır Ceza Mahkemesi’nde imarda rüşvetten yargılanan kişi de şu anda öldürülen İmar Komisyonu Başkanı’nın yerine İmar Komisyonu Başkanlığı yapıyor. Böyle bir ortamda, Aytaç Durak, hakkında bir mahkumiyet olmamasına rağman hala görevine iade edilmedi.

 


Yasaya uygun değil

 


Aytaç Durak’ın göreve idaresi çerçevesinde yaptığı başvuruya Danıştay’dan da olumlu karar çıkmıştı. Danıştay 8. Daire, konuyla ilgili kararında, “Sınırsız biçimde görevden uzaklaştırma işlemi tesis edilmesi, halk oyu ile seçilen ve görev süresi en çok 5 yıl ile sınırlı olan belediye başkanının soruşturma ve yargılamadaki gecikmeler nedeniyle görevini yapamaz duruma düşürülmesine neden olur ki, bu durumun da dayanağı yasa kurallarının uygunluğundan söz edilemez” deniliyor. Durak lehine verilen kararda, “Açıklanan nedenlerle, yargılama ve soruşturma sürecindeki gecikmelere dayanılarak davacının sürekli olarak görevinden uzaklaştırılması sonucunu doğuracak biçimde tesis edilen işlemde hukuka uyarlık görülmediğinden, idare mahkemesi kararının bozulmasının uygun olacağı düşünülmüştür” ifadelerine yer verildi. Danıştay’ın uzaklaştırma kararını iptaline rağmen Aytaç Durak’ın hala görevine iade edilmemesi kafaları karıştırıyor. Aytaç Durak için bu uygulama yapılırken, terör örgütünün şehir yapılanması olan KCK’dan yargılanan BDP’li belediye başkanları görevlerine iade ediliyor.

 

Terör suçluları görev başı yaptı

 

PKK ile yürütülen müzakereler sonucunda terör örgütünün hükümete dayattığı şartlardan biri olan tutukluların serbest bırakılmaları maddesi yerine getirilmeye devam ediliyor. KCK’dan yargılanan belediye başkanları ise tahliye edildikten sonra İçişleri Bakanlığı’nın onayıyla görevlerine dönüyor. Son olarak BDP’li Van Belediye Başkanı Bekir Kaya yeniden başkanlık makamına döndü.  Van’da 7 Haziran 2012’de KCK’ya yönelik gerçekleştirilen operasyonda gözaltına alınan aralarında Van Belediye Başkanı Bekir Kaya’nın da bulunduğu 13 kişi hakkında Van 5’inci Ağır Ceza Mahkemesi’nde ’Terör örgütü üyeliği’ suçundan dava açıldı. 294 gün tutuklu yargılanan Van Belediye Başkanı Bekir Kaya, 29 Mart 2013’te yapılan son duruşmada adli kontrol altında tahliye edildi. 14 Haziran 2012’de İçişleri Bakanlığı oluruyla görevden alınan Belediye Başkanı Bekir Kaya, tahliyesinin ardından İçişleri Bakanlığı’nın 05 Nisan 2013 tarihli onayıyla görevine iade edildi. 

 


Hepsi göreve döndü

 


Daha önce görevden alınıp yeniden göreve iade edilen diğer belediye başkanları ise şöyle:  “KCK” ana davası kapsamında 3 yılı aşkın süre tutuklu kaldıktan sonra 20 Ocak 2013 tarihinde Diyarbakır 6. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından tahliye edilen Kızıltepe Belediye Başkanı Ferhan Türk, geçen ay yeniden görevine başladı. Van’da terör örgütünün şehir yapılanması KCK’ya yönelik operasyon kapsamında tutuklandıktan sonra ilk duruşmada tahliye edilen Edremit ve Özalp belediye başkanları da görevlerine iade edildi. Edremit Belediye Başkanı Abdülkerim Sayan ile Özalp Belediye Başkanı Murat Durmaz’ın, Anayasa’nın 127’nci maddesi gereğince İçişleri Bakanlığı’nın 14 Haziran 2012 tarihli onayı ile görevden uzaklaştırılmıştı. Siirt Belediye Başkanı Selim Sadak’a ise Diyarbakır 5. Ağır Ceza Mahkemesi’nde açılan davada, 10 ay hapis cezası verilmişti. Ceza, Yargıtay tarafından onaylanınca, görevinden alınmıştı. Görevden alınma kararına yaptığı itiraz mahkeme tarafından kabul edilince Sadak da İçişleri Bakanlığı tarafından görevine iade edildi.