Bakan Hulusi Akar'dan flaş Ukrayna açıklaması

Bakan Hulusi Akar'dan flaş Ukrayna açıklaması
Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, Rusya ile Ukrayna arasında yaşanan krize ilişkin açıklamalarda bulundu.

Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, Brüksel’deki NATO Karargahı’nda 16-17 Şubat''ta düzenlenen NATO Savunma Bakanları Toplantısı''na katıldı. Bakan Akar, NATO Savunma Bakanları Toplantısı''nın ardından Brüksel''de görev yapan Türk gazetecilerle bir araya gelerek soruları yanıtladı ve gündeme ilişkin açıklamalarda bulundu.

Türk Silahlı Kuvvetleri’nin bir taraftan hudut güvenliği diğer taraftan terörle mücadele faaliyetlerini kararlılıkla sürdürdüğünü belirten Akar, "Ayrıca Libya, Azerbaycan gibi dost ve kardeş ülkelerde de dostlarımızın, kardeşlerimizin haklı davalarını elimizden geldiğince desteklemeye devam ediyoruz" diye konuştu.

Bölgesel olarak hassas, kritik bir dönemden geçildiğini ifade eden Bakan Akar, "Böyle bir dönemde, iki gün süreyle NATO Savunma Bakanları Toplantısı gerçekleştirildi. Toplantıda başta Ukrayna olmak üzere İttifak’ın gündeminde bulunan savunma ve caydırıcılık konuları ele alındı hem bölgesel hem de küresel gelişmeler değerlendirildi" dedi.

“BİZİM İÇİN HEM GÜRCİSTAN''IN HEM DE UKRAYNA''NIN TOPRAK BÜTÜNLÜĞÜ VE EGEMENLİĞİ ÖNEMLİ”

Ukrayna ile Rusya arasındaki gerilime yönelik de açıklamalarda bulunan Bakan Akar, şunları söyledi:

"Bizlerde, ilgili diğer ülkelerde ve NATO ülkelerinde bir endişe söz konusu. Bu endişeyle gelişmeleri yakından takip ediyoruz. Diplomasi ve diyaloğun sürdürülmesi ve bu şekilde çözüme gidilmesi hepimizin ortak dileği. Bunu vurguladık, vurgulamaya devam ediyoruz. Bizim için hem Gürcistan''ın hem de Ukrayna''nın toprak bütünlüğü ve egemenliği önemli. Sayın Cumhurbaşkanımızın da belirttiği gibi tansiyonun düşürülmesi için Türkiye olarak bugüne kadar elimizden geleni, üzerimize düşeni yaptık, yapmaya devam ediyoruz."

Bakan Akar, Karadeniz''de Montrö''nün getirdiği bir statüko olduğuna dikkati çekerek, "Bu statüko ile Karadeniz''de denge, güvenlik ve istikrar var. Bunun da hayati öneme haiz olduğunu her fırsatta belirttik, belirtmeye devam ediyoruz" dedi.

Görüşmelerde Güney Kafkasya''daki bölgesel iş birliğinin herkesin yararına olduğunu ifade ettiklerini de aktaran Bakan Akar, "DEAŞ, El-Kaide, PKK ve PKK''dan hiçbir farkı olmayan YPG ve FETÖ gibi terörün her türlüsü ile mücadele ettiğimizi, bunu sürdürdüğümüzü ve bu alanda müttefiklerimizden daha fazla iş birliği beklediğimizi de burada yine altını çizerek muhataplarımıza ifade ettik" diye konuştu.

NATO Genel Sekreteri''nin yanı sıra İngiltere, Romanya, Letonya, Estonya, Kuzey Makedonya, Hollanda, Yunanistan, Bulgaristan, İtalya, İspanya ve ABD''nin de aralarında bulunduğu çok sayıda ülkenin Savunma Bakanı ile görüşme fırsatı bulduğunu belirten Akar, "Hem askeri eğitim iş birliği hem de savunma sanayi konularını ele alma; ana, kilit konular hakkında görüş alışverişinde bulunma fırsatı bulduk. Bu bakımından toplantının son derece yararlı geçtiğini söyleyebiliriz" dedi.

“TUTUMUMUZ BAŞINDAN BERİ AÇIK VE NET”

Ukrayna krizine yönelik Türkiye''nin bakışı ile bölgede daha aktif rol oynamasına yönelik planın olup olmadığı sorulan Bakan Akar, şu yanıtı verdi:

"Bizim bu konudaki tutumumuz başından beri çok açık ve net. En üst düzeyde, Sayın Cumhurbaşkanımızdan başlayıp bakanlar düzeyinde ve diğer heyetler arası görüşmelerde hep dile getirildi. Biz, başlangıçtan itibaren konuşmalara ve görüşmelere ‘Kırım''ın işgaline karşıyız’ diye başladık. Ukrayna''nın toprak bütünlüğünü desteklediğimizi de söyledik, söylemeye devam ediyoruz. Bölgedeki gerginliğin sağduyulu ve dengeli bir yaklaşımla çözülmesinden yanayız ve bu manada Karadeniz''e kıyısı olan ülkelerin barış, diyalog, huzur ve refah içinde yaşaması bizim en samimi temennimiz."

Türkiye''nin Karadeniz''deki gerginliğin azaltılmasından yana olduğunu dile getiren Bakan Akar, şöyle konuştu:

"Gerginliğin daha fazla artmaması için ne yapılması gerekiyorsa biz bunları konuşuyor, bunları telkin ediyoruz. Bu konudaki görüş ve önerilerimizi ortaya koyup müttefiklerimizle paylaşıyoruz. Gerginliği tırmandırıcı eylem ve söylemlerden uzak durulması, eylem ve söylemlerin iyi istişare edilmesi gerektiğini ifade ediyoruz. Sayın Cumhurbaşkanımızın liderliğinde Türkiye olarak üzerimize düşen siyasi, insani, hukuki olarak yapılması gereken ne varsa yaptık, yapmaya devam ediyoruz."

Gelişmeleri yakından takip ettiklerini vurgulayan Akar, "Gelişmelere göre bizim almamız gereken tedbirler neyse bunları bugüne kadar aldık, almaya devam edeceğiz" dedi.

Karadeniz''e en uzun kıyısı olan ülkenin Türkiye olduğunu dile getiren Bakan Akar, "Tüm tarafların sükûnet, iş birliği, istişare, diyalog içinde faaliyetlerini yürütmelerinin herkesin yararına olduğunu söyledik, söylüyoruz" diye konuştu.

"MÜTTEFİKİZ, BİRLİKTE GÜÇLÜYÜZ"

Hulusi Akar, Türkiye''nin NATO’ya katılışının 70''inci yıldönümü dolayısıyla bakanlığın sosyal medya hesabından kısa bir video mesaj yayınladı. Bakan Akar, mesajında şunları söyledi:

"Bugün Türkiye''nin NATO ittifakına katılışının 70''inci yıldönümü. İttifak’ın en büyük ikinci ordusuna sahip Türkiye, NATO''ya karşı tüm sorumluluklarını her zaman yerine getirmiştir ve gelecekte de getirecektir. Müttefikiz, birlikte daha güçlüyüz." (ANKA)

İlgili Haberler