Bayraktar AKINCI'nın Pençe-Kilit operasyonundaki ilk görevi

Bayraktar AKINCI'nın Pençe-Kilit operasyonundaki ilk görevi
Bayraktar AKINCI, Irak'ın kuzeyindeki Pençe-Kilit operasyonundaki ilk görevine gönderildi. TB2'ler ile birlikte sahada aktif olarak bulunacaklar.

ShiftDelete''den aktarılan bilgilere göre; Milli Savunma Bakanlığı tarafından 18 Nisan günü yapılan açıklamada, Irak’ın Kuzey bölgesinde bulunan terör unsurlarını ortadan kaldırmak için operasyona başlandığı söylendi. Bu görevde Türk Silahlı Kuvvetlerine ait insanlı ve de insansız hava araçlarının yer aldığı biliniyor.

BAYRAKTAR AKINCI VE TB2, PENÇE-KİLİT OPERASYONUNDA 7/24 NÖBETTE!

İlk olarak Milli Savunma Bakanlığı’nın sosyal medya hesaplarında paylaşılan Pençe-Kilit operasyonuna ait videoda gördüğümüz kadarıyla Bayraktar TB2 SİHA’lar ve AKINCI TİHA’lar sahada aktif olarak rol alıyor. Ardından Selçuk Bayraktar ve üretici firma olan Baykar tarafından yapılan paylaşımlarda ise bu insansız hava araçlarının 7/24 görev yaptığı bilgisi verildi.

Bayraktar TB2 SİHA’lar geçtiğimiz yıllarda çok sayıda operasyona katıldı. Ayrıca dünyada 4 farklı savaşta aktif ve de başarılı rol oynayan tek insansız hava aracı olma unvanını elinde tutuyor. Fakat ailenin yeni ve gelişmiş yeteneklere sahip üyesi AKINCI için bu bir ilk oldu.

Kullanılan AKINCI’ların 2×450 beygir motor ile üretilen versiyon olduğu tahmin ediliyor. Zira 2×750 beygir gücünde olan araç uçuş testlerine devam ediyor. Fakat geri kalan özelliklerinin birebir aynı olduğunu söyleyebiliriz.

Pek çok kişinin aklında ise sahada başarılı olup olamayacakları yer alıyor. AKINCI, her anlamda TB2’den daha gelişmiş bir model olduğu için pek çok yeniliği ve geliştirmeyi de beraberinde getiriyor. Örneğin TB2’ler 70-120 knot arası bir hızda seyir ederken AKINCI 195 knot (360 km/s) hızına kadar çıkabiliyor. Bu da müdahale süresini 2 kata kadar hızlandırıyor.

Her iki hava aracında da bulunan yazılım ve aviyonikler son teknoloji olduğu için gelişmiş yapay zeka ve otonom sürüş ile iniş-kalkış özellikleri oldukça benzer. Ayrıca her ne kadar AKINCI direkt olarak uydu kontrolü ile birlikte gelse de TB2’lerin bazı modellerinde de aynı özellik bulunuyor.

Fakat iş operasyonel irtifaya geldiği zaman AKINCI’lar kendini belli ediyor. Zira TB2’ler 18 bin ila 25 bin feet arasında görev yaparken, AKINCI 40 bin feet yüksekliğe kadar çıkabiliyor. Ayrıca TB2 150 kg faydalı yük ile birlikte toplamda 700 kilogramlık bir kalkış ağırlığına sahipken AKINCI 1.5 tona kadar faydalı yük ile 6 tona kadar kalkış ağırlığı sunuyor. Yani 2 tane yük dolu TB2’yi taşıyacak güçte.

Bu sayede de TB2’ler 4 adet MAM sınıfı -lazer güdümlü akıllı mühimmat- alabilirken AKINCI aynı mühimmattan tam 12 adet taşıyabiliyor. Dolayısıyla olası bir görevde tek başına 3 TB2 yerine rol alabiliyor. Öte yandan bu faydalı yük kapasitesi beraberinde başka imkanları da getiriyor.

Çünkü yalnızca MAM sınıfı değil, SOM seyir füzesi, TEBER-82, MK-81 ve MK-82 güdüm kitleri başta olmak üzere BOZOK, GÖKDOĞAN, BOZDOĞAN, CİRİT ve L-UMTAS gibi çok sayıda füzeyi taşıyabiliyor. Bu sayede F-16’lara gerek kalmadan mühimmatları ateşleyerek yüksek hassasiyetle hedefi vurabiliyor.

TB2 SİHA özellikleri

Haberleşme menzili: <300 km

Seyir – maksimum hız: 70 knot – 120 knot

Faydalı yük kapasitesi: 150 kg

Faydalı yük – ISR: Değiştirilebilir EO/IR/LD ya da çok amaçlı AESA Radar

Faydalı yük – mühimmatlar: 4 Adet lazer güdümlü akıllı mühimmat

Yakıt kapasitesi / tipi: 300 Litre / benzin

Kalkış ve iniş: Pist (Otomatik)

Maksimum kalkış ağırlığı: 700 kg

Havada kalış: 27 Saat

Kanat açıklığı: 12 metre

Yükseklik: 2.2 metre

Uzunluk: 6.5 metre

İtki tipi: 105 Hp içten yanmalı enjeksiyonlu motor

Operasyonel – maksimum irtifa: 18.000 feet – 25.000 feet

Bayraktar AKINCI özellikleri

40 bin feet (12km+) irtifa.

24 saati geçen uçuş süresi.

195Knots (361km/s) hız.

Tam otomatik uçuş kontrol ve 3 yedekli otopilot sistemi.

Yer sistemlerinden bağımsız otomatik ve hassas iniş ve kalkış.

Uydu haberleşmesi sayesinde dünyanın her yerinden kontrol.

GPS’e bağımlılığı yok. Dahili Sensör füzyonu.

Lazer güdümlü akıllı mühimmatları ve göz bebeğimiz SOM füzesini kullanabiliyor.

AESA radarı, Aselsan ortak açıklık hedefleme sistemi ve elektronik harp sistemleri.

6 tona kadar kalkış ağırlığı.

1.5 tona kadar faydalı yük.

2x 750 beygir ya da 2x 450 beygir motor seçeneği.

12.2m uzunlu, 20m kanat açıklığı, 4.1m yükseklik.

Bayraktar AKINCI mühimmatları

MAM L/C/T

CİRİT

Nüfuz Edici Bomba

L-UMTAS

BOZOK

GÖKDOĞAN

BOZDOĞAN

SOM-A

Hassas Güdüm Kiti

Lazer Güdüm Kiti

Kanatlı Güdüm Kiti Mark 81/82/83

TEBER-82

İlgili Haberler