Milliyetçi Hekimler Derneği Karabağ'da kurban eti dağıttı

Milliyetçi Hekimler Derneği Karabağ'da kurban eti dağıttı
Milliyetçi Hekimler Derneği’nin düzenlediği “Karabağ/Azerbaycan Kurban Organizasyonu”, Azerbaycan’ın Dağlık Karabağ sınır bölgesinde gerçekleştirildi.

Milliyetçi Hekimler Derneği’nin düzenlediği “Karabağ/Azerbaycan Kurban Organizasyonu” kapsamında gönüllülerinin bağışlarıyla Berde, Tovuz, Ağcabedi, Fuzuli gibi cephe hattındaki bölgelerde kesilen kurbanlar 1000’in üzerinde muhtaç aileye, şehit ve gazi yakınlarına ulaştırıldı.
 
Karabağ ziyareti, öncelikle Kelbecer, Hocavend, Ağdere gibi şu an işgal altında olan bölgelerden göç etmek zorunda kalanların çoğunlukta olduğu Berde şehrinde başladı. Burada kurban payları, Sovyetler döneminde yetimhane olarak kullanılmış metruk bir binada ve artık kullanılmayan eski bir stadyumun soyunma odalarında yaşayan ailelere dağıtıldı. 



İkinci günde, Ermenistan sınırındaki Tovuz ilçesinin sınır köyleri ziyaret edildi. Bölgedeki evlerin dış cepheleri taciz ateşlerinden kaynaklanan mermi izleri taşıyordu. Ekibe eşlik eden Tovuz kaymakamı bu tip saldırıların sivil halkı korkutup evlerinden uzaklaştırmak için haftada en az 2-3 defa gerçekleştiğini bildirdi.

İkinci gün ziyaret edilen diğer bir adres Ağcakend ilçesi idi. Çoğunlukla Hocalı Soykırımı’nda evlerinden ayrılmak zorunda kalan ailelerin yaşadığı ilçede bir Karabağ gazisinin dilinden dökülenler, Milliyetçi Hekimler Derneği adına bölgeye giden ekibin karşılaştığı manzarayı özetler nitelikteydi. 1992’den bu yana Ermenistan kontrolünde olan Laçin ilçesinden mecburen göçmüş olan Karabağ gazisi konuşmasında şunları söyledi:

“Öncelikle, böyle bir kampanya ile buraya göçmeye mecbur bırakılmış olan halkımıza kurban payı getirdiğiniz için teşekkür ederim. Ben Ermeni işgali neticesinde Laçin ilçesinden göçmüş biri olarak şunu söyleyebilirim, 25 yıldır ilk defa benim ailemin ve burada yaşayan Laçin ve Kelbecer’den göçmüş ailelerin diline ilk defa kurban eti değdi. Biz daha önce görmedik. Bu yüzden ben Ağcabedi sakinleri adına size ve Türk milletine minnettarlığımızı iletiyorum. Başka ne diyebilirim? Sevincimizin haddi hududu yoktur. Bugün nice muhtaç aile sevindi, hepsinin evine helal et gitti. Dediğim gibi evimize 25 yıldır ilk defa kurban eti girdi, bunu da siz getirdiniz. Gelecek adına sizlerden bir tanecik ricam var, bizi aklınızdan çıkarmayın.”



Ziyaretin son gününde ise Azerbaycan’ın hem İran’la hem de Dağlık Karabağ ile sınır bölgesi olan Fuzuli ilçesinde kurban payları dağıtıldı. 

Geçtiğimiz Temmuz ayında Fuzuli ilçesindeki Alhanlı köyünde evlerinin önünde oyun oynarken isabet eden havan topuyla hayatlarını kaybeden Zehra Guliyeva(2) ve babaannesi Servinaz Guliyeva(52)’nın ailesi de ziyaret edildi. Aile acılarının Türkiye’de de paylaşılmasından dolayı minnettarlığını belirtirken olaydan sonra ziyaretlerine gelen Türk Dışişleri yetkililerine de tekrardan teşekkürlerini iletti. 

Milliyetçi Hekimler Derneği adına bölgeye giden ve kurban paylarının dağıtan ekip, Azerbaycan halkının Atatürk’e, Enver Paşa’ya, Nuri Paşa (Killigil) komutasındaki Kafkas İslam Ordusu’na ve Alparslan Türkeş’e olan özel sevgilerini belirtmeden geçemeyeceklerini belirtti.