Babacan: TL’yi içimizdeki tartışma dalgalandırdı

Babacan: TL’yi içimizdeki  tartışma dalgalandırdı
BaŞbakan Yardımcısı, Ekonomi Zirvesi’nde yaptığı konuşmada krizin adresi olarak Ak Saray’ı gösterdi. Babacan, “İçimizdeki tartışmalar TL’deki dalgalanmanın boyunu artırdı. Tüm para birimleri dolar karşısında değer kaybetti” derken, faiz baskılarının azalacağı beklentisiyle dün 2.60 liranın altında işlem gören dolar hızlı tırmanışla 2.64’ü geçti.

Babacan, döviz krizinden Saray’ı sorumlu tuttu!

Ali Babacan: “Merkez Bankası gibi kuvvetli bir analiz yeteneği, başka hiçbir kurumda 
yok. Başka kurumlarımızda para politikasını analiz edebilecek adam yok ki...” 
Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, Türkiye’nin gündemini bir süredir meşgul eden döviz kuru ile ilgili olarak sadece Merkez Bankası’nın dikkate alınması gerektiğini söyledi. Uludağ Ekonomi Zirvesi’nde CNBC-e Genel Yayın Yönetmeni Servet Yıldırım’ın sorularını cevaplandıran Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, “Belki içimizdeki tartışmalar TL’deki dalgalanmanın boyunu artırdı” dedi.  
Ali Babacan, “Kur konusunda açıklamanın, Merkez Bankası’ndan yayınlanması gerekiyor. Merkez Bankası’nın da, hükümetin de resmi kur hedefi yok. Bizim enflasyon hedefimiz var. Bu yıl ulaşılabilir değil, ama, yüzde 5 enflasyona petrol fiyatları böyle devam ederse gelecek yıl ulaşabileceğimizi düşünüyoruz. Kurun hâlâ enflasyona yüzde 15 gibi geçişkenliği var. Kur yüzde 10 değer kazandığında, enflasyon 1,5 puan artıyor. 

‘Sadece Merkez’e bakın’ 
Enflasyon hedefini tutturabilmek açısından Merkez Bankası’nın kurla ilgili yorumları olabilir. Sadece Merkez Bankası kurla ilgili konuşabilir. Başka kimsenin kurla ilgili konuşma yetkisi yok. Sadece Merkez Bankası’nın kurla ilgili söylediklerine bakın. Merkez Bankası’ndan başka kimseyi kurla ilgili dikkate almamak lazım. Kur konusunda başka kimseyi dikkate almamak lazım çünkü yanıltır” dedi. Başbakan Yardımcısı, “Merkez Bankası gibi kuvvetli bir analiz yeteneği başka hiçbir kurumda yok. Çoğu kurumda böyle bir altyapı yok. Başka yerlerden gelen yorumlar oluyor. Olabilir ama bunlar şahsî görüşlerdir. Saygı duyarız” diye devam etti.
Ali Babacan, dolarla ilgili de konuştu. Başbakan Yardımcısı, “Doların dünya çapında değer kazanması yeni bir gerçek. Dolardaki küresel yükseliş ne kadar devam eder, bu belli değil” dedi. 
Ali Babacan, “Kendi özel sektörümüz için her zamanki tavsiyemiz, her türlü senaryoya hazır olmak. Bütçe için, hazine için, bankalar için biz devlet olarak stres testleri yapıyoruz. Klasik bir şekilde, tek bir tahminle çalışmak yerine, çoklu tahminlerle çalışıp, bunların üzerinden devam etmek daha faydalı” diye devam etti. Ali Babacan, Çarşamba günü gerçekleşen zirve ile ilgili çok detay vermek istemediğini belirtti ve şöyle devam etti: “Farklı görüşler olabilir ama önemli olan büyük resmi görmek, Türkiye’nin istikrarı güçlendirmek.” 

“Bugünlerde  euro/dolar toto oynanıyor”
Bu yıl en erken Haziran ayında ama belki yıl sonuna doğru başlayacak faiz arttırma döngüsünün bütün dünyada az yahut da çok dalgalanmaları beraberinde getireceğine dikkati çeken Ali Babacan, şöyle konuştu:  “Her bir faiz artışının ‘olacak’, ‘olmayacak’ haberi yahut da olduktan sonraki etkisi dünyada hissedilecek. Aslında bunun beklentisi dahi şimdiden küresel finansal göstergelerde çok ciddi değişiklikleri beraberinde getirdi. Bunun da en önemli etkisini euro/dolar çapraz kurunda görüyoruz. Çok yüksek bir volatilite var ve yönetmesi de zor bir konu. Bu nerede ne zaman durur bununla ilgili herkes bir piyango çekiyor, bir rakam söylüyor. Euro/dolar toto oynanıyor bugünlerde. Avrupa Merkez Bankası Başkanı, Amerikan Merkez Bankası Başkanı ve onların bütün teknik ekipleri dahil bunun nerede nasıl duracağını bilen yok. Nerede nasıl durmasını arzu ettikleriyle ilgili belki kendi iç hesapları olabilir ama yüzde 100 kontrol mümkün değil.”