Bir Tweet'le koskoca ABD rezil oldu

Bir Tweet'le koskoca ABD rezil oldu
Korona virüsün en çok etkilediği ABD’nin New York eyaletinde Beyaz Saray’dan gelen tavsiyeyle 1450 solunum cihazı için Yaron Oren-Pines isimli bir mühendise 69 milyon dolar ödenirken söz konusu cihazlar bir türlü teslim edilmedi.

Korona virüs salgınının en çok etkilediği ve ABD’de Beyaz Saray’dan gelen tavsiyenin ardından 1450 solunum cihazı için Yaron Oren-Pines isimli mühendise 69 milyon dolar ödedi. 

ABD Başkanı Donald Trump, korona virüs salgının artış gösterdiği dönemde ülkenin en büyük otomotiv devlerine seslenmiş ve Trump, geçtiğimiz günlerde Ford ve General Motors'a Twitter üzerinden, “Ventilatör (solunum cihazı) yapmaya başlayın, hemen” diye yazmıştı. Bu tweet’e Yaron Oren-Pines isimli bir mühendisten, “Yoğun bakım ünitesi için ventilatör üretebiliriz. Birisi acilen beni arasın” yanıtı geldi.

BuzzFeed'de yer alan habere göre; New York Eyaleti, sadece 3 gün sonra 1450 solunum cihazı için Oren-Pines'a 69 milyon dolar ödeme yaptı. Söz konusu cihazların tam üç katı fiyatına mal olacağı belirtilirken, eyalet yetkilileri Oren-Pines ile anlaşma yapılmasının ‘doğrudan' Beyaz Saray'ın salgınla mücadele ekibi tarafından önerildiğini söyledi. Ancak ödenen milyonlarca dolara rağmen ventilatörler bir türlü gelmedi.

PARAYI KURTARMAYA ÇALIŞIYORLAR

Çalışmaların ardından, Yaron Oren-Pines'ın tıbbi cihaz üretimi konusunda hiçbir geçmişi ve tecrübesi olmadığı ortaya çıktı. New York Eyaleti, kısa süre içinde anlaşmayı feshetti ve ödenen parayı geri alabilmek için harekete geçti. BuzzFeed’in, konuyla ilgili bilgi almak amacıyla aradığı mühendis Oren-Pines, “Ne ben ne de şirketim herhangi bir yorum yapmayacağız” dedi.

trump-video.jpg

ÇALIŞANI BİLE OLMAYAN ŞİRKETE 55 MİLYON DOLAR

Benzer bir olay bu ay başında da yaşanmıştı. Trump yönetimi, N95 maske üretimi için, iflas başvurusu yapan ve 2018'in mayıs ayından beri herhangi bir çalışanı bulunmayan Panthera şirketine 55 milyon dolarlık kontrat vermişti. Panthera'nın da tıbbi cihaz üretimi konusunda bir çalışması olmadığı, ABD askeri ve devlet kurumları için taktik eğitimler veren bir şirket olarak kendisini tanımladığı ortaya çıkmıştı. ABD'de corona virüsüne yakalanan kişi sayısı 1 milyonu geçti. Salgından en çok etkilenen New York'ta vaka sayısı 305 bin 24, ölüm sayısı ise 23 bin 317.

cihaz.jpg