Güneydoğu’nun mavi olmasının gerçek nedeni ortaya çıktı

Güneydoğu’nun mavi olmasının gerçek nedeni ortaya çıktı
Korona virüs salgınında Yerinde Tedbir uygulaması başladı. Sağlık Bakanlığı tarafından açıklanan son verilerde ise Güneydoğu illerinin tamamen “mavi” olması dikkat çekti. Yaz ayları itibariyle korona virüsün patlama yaptığı bölgede vaka sayıların bu kadar düşmesinin nedeni ise merak konusu oldu.

ERDEM AVŞAR / YENİÇAĞ / ÖZEL HABER

Korona virüs salgınında aylar süren yasakların ardından Yerinde Tedbir uygulaması ile bazı bölgelerde aşamalı bir şekilde normalleşme sürecine geçildi.

Türkiye haritası “Mavi: Düşük Riskli”, “Sarı: Orta Rsikli”, “Turuncu: Yüksek Riskli” ve “Kırmızı: Çok Yüksek Riskli” bölgeler olmak üzere renklendirildi.

Sağlık Bakanlığı’nın açıkladığı son verilere göre düşü riskli şehirlerin Güneydoğu ve Doğu Anadolu bölgelerinde yer alması dikkat çekti.

VAKA SAYILARINDA PATLAMA YAŞANMIŞTI

Şöyle ki söz konusu bölgeler, korona virüs salgının Türkiye’de görülmeye başlamasından itibaren en çok vaka görülen bölgeler arasında yer almıştı. Özellikle yaz aylarında uygulanan gevşeme adımlarının ardından ise Güneydoğu Anadolu şehirlerinde vaka sayılarında adeta patlama yaşanmıştı.

Vatandaşların korona virüs tedbirlerine uymaması, bayram ziyaretleri, düğün, nişan, cenaze gibi kalabalık etkinliklerin tam gaz devam etmesi, salgının da hızla yayılmasına neden oldu.

Korona virüsün yayılmasıyla birlikte bölgede yatan hasta ve ölü sayısında da artış yaşanmıştı.

BAKAN; DÜĞÜN NİŞAN UYARISI YAPTI

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca bölgedeki vaka sayısına daha önceki açıklamalarında dikkat çekmiş ve 1 Haziran sonrası vakaların daha da arttığını belirtmişti. Koca şu ifadeleri kullanmıştı:

“Her geçen gün, özellikle 1 Haziran sonrası, bayram ve sonrası dahil olmak üzere Orta Anadolu, Doğu ve Güneydoğu Anadolu''da giderek kısmi artışın olduğunu söyleyebiliriz. Bu hareketlililiğin getirdiği, ama özellikle maske ve mesafe ve el hijyeni noktasında hassasiyet göstermediğimizin de bir sonucu. Bu anlamda Diyarbakır''da evet son 3-4 gün bir yükseliş içinde. 100 vakaya kadar çıkan bir artış görüyoruz. Burada da genel bir artıştan öte kültürel, sosyal, nişan vb. gibi etkinlikler sonrası artışın daha fazla olduğunu görüyoruz.”

Bakan Koca, Eylül ayı başında hastanelerdeki doluluk oranında da Güneydoğu Anadolu bölgesindeki illere dikkat çekmiş "Bazı illerimizde hastane sıkıntısı yaşandı. Mardin, Gaziantep, Şanlıurfa ve Batman’da mesela. Ama son bir hafta içinde buralardaki sorun aşıldı. Sadece Diyarbakır’da kısmen sorun var. Bu illerimize yoğun bakım takviyesi yapıyoruz. Hastanelerdeki doluluk oranı yüzde 47, yoğun bakım doluluk oranı yüzde 60, ventilatör doluluk oranı yüzde 30." şeklinde konuşmuştu.

Öte yandan yapılan bir çalışmada atık suların korona virüs haritası çıkarılmış; Malatya, Elazığ, Diyarbakır, Şanlıurfa''da yüksek vaka sayıları tespit edilmişti.

Temmuz ayında Güneydoğu Anadolu Bölgesi, İstanbul''dan sonra yeni vaka artışının en yüksek olduğu yer olduğu görüldü. Aynı ayda toplam yeni vaka sayısı Diyarbakır Mardin Batman, Şanlıurfa, Gaziantep ve Siirt gibi illerde toplamda 2 bin 500''ün üzerinde çıktı.

AZ RİSKLİ BÖLGE OLMASININ SIRRI NE?

Özellikle Temmuz, Ağustos, Eylül, Ekim aylarında artan vaka sayıları, vefat oranlarına dikkat çeken uzmanlar, vaka sayısının yüksekliğinin salgının hız kesmesinde neden olduğunu ya da bölgede sürü bağışıklığının etkili olduğuna üzerinde duruyor.

Kabalık aileler, aile, düğün, nişan ziyaretleri vakaların patlamasına ve sürü bağışıklığına neden olurken, önce yasaklar ardından kışın bastırmasıyla zorunlu eve kapanmalar bölgede vaka sayılarının düşmesine neden oldu.

Böylece açıklanan son haritaya göre Uşak, Şanlıurfa, Diyarbakır, Bingöl, Muş, Bitlis, Batman, Mardin, Siirt, Şırnak, Hakkari, Van, Ağrı ve Iğdır düşük riskli (mavi) iller kategorisinde yer aldı.