Mülteci olarak gittiği ülkenin gurur abidesi oldu

Mülteci olarak gittiği ülkenin gurur abidesi oldu
Hollandalı atlet Hassan, kadınlar 10 bin metrede kırdığı dünya rekoruyla dikkatleri yeniden üzerine çekti. Etiyopya'dan Hollandaya 15 yaşındayken mülteci olarak gelen Hassan, bir yandan hemşirelik eğitimi alıp bir yandan atletizmde kendisini geliştirerek alanında en başarılı sporcularından biri oldu.

Mülteci olarak gittiği ülkenin gurur abidesi oldu. Rekor üstüne rekor kırdı

Sifan Hassan, Etiyopya''dan hemşirelik hayaliyle 15 yaşındayken mülteci olarak gittiği Hollanda''da dünya rekortmenliğine uzanan bir kariyer yaptı. Etiyopya asıllı Hollandalı atlet Hassan, kadınlar 10 bin metrede kırdığı dünya rekoruyla dikkatleri yeniden üzerine topkladı. 2008’de Hollanda''ya yerleşen Hassan, bir yandan hemşirelik eğitimi alırken diğer yandan atletizmde kendisini geliştirerek alanında en başarılı sporcularından biri haline geldi.

Genç yaşta Etiyopya''dan Hollanda''ya giderek yeni bir hayat kuran Hassan, orta ve uzun mesafe koşularında uluslararası alanda elde ettiği başarılı derecelerle adından söz ettirmeye devam ediyor.

Son olarak Hollanda''nın Hengelo kentinde düzenlenen kadınlar 10 bin metre yarışını 29.06.82''lik derecesi ile birinci sırada tamamlayan Hassan, dünya rekorunu 10 saniyenin üzerinde geliştirerek eline geçirdi.

MÜLTECİ OLARAK GİTTİ REKORTMEN OLDU

Etiyopya''nın Adama şehrinde 1 Ocak 1993''te doğan Sifan Hassan, hemşirelik hayaliyle 15 yaşındayken mülteci olarak gittiği Hollanda''da dünya rekortmenliğine uzanan bir kariyere imza attı.

Hollanda''ya yerleşerek hemşirelik eğitimi alan Hassan, bir yandan da yeniden koşmaya başladı.

Uluslararası alanda başarıya ulaşabilecek yeteneği olduğunu fark eden Hassan, birçok üst düzey atletin yetiştiği Papendal Ulusal Spor Merkezi''nde çalışmalara başlayarak kariyeri için önemli bir adım attı.

Uluslararası şampiyonalarda elde ettiği başarılarla kısa sürede kendini gösteren Sifan Hassan, 2013 yılının kasım ayında Hollanda vatandaşlığı alarak bu ülke adına yarışmaya başladı.

Hassan, 800, 1500, 3 bin, 5 bin, 10 bin metre pist, 5, 10, 15, 20 kilometre yol yarışları ile yarı maraton, bir saat ve mil koşularında birçok başarı ve rekora imza attı.

4. DÜNYA REKORUNU 28 YAŞINDA KIRDI

Kadınlar 10 bin metredeki derecesi, 28 yaşındaki Hassan''ın 4. dünya rekoru olarak kayıtlara geçti.

Hassan, geçen yıl Belçika''da düzenlenen bir saat koşusunda 18.9 kilometre koşarak dünya rekoru kırdı.

Hassan, Monako''da 2019 yılında gerçekleştirilen mil koşusu ve 5 kilometre yol yarışını da dünya rekoruyla bitirdi. Mil koşusunda 4.12.33''lük süresiyle açık hava rekorunu elde eden Hassan, 5 kilometre yol yarışında da 14.44’lük derece yaptı.

İkişer Avrupa ve dünya şampiyonluğuna sahip

Çobanlık yaparken Robert Lisesi''ni kazandı, hedefinde Hollanda’da bulunan Tilburg Üniversitesi var

Rekortmen atlet, Doha''da 2019''da düzenlenen dünya şampiyonasında 1500 ve 10 bin metrede altın madalya kazandı.

Hassan, Pekin''deki 2015 Dünya Atletizm Şampiyonası''nda 1500 metrede, Londra''daki 2017 Dünya Atletizm Şampiyonası''nda da 5 bin metrede bronz madalya kazandı.

Sifan Hassan, 2016 Rio Olimpiyat Oyunları''nı ise 1500 metrede beşinci olarak bitirdi.

Yarı maraton dahil olmak üzere çok sayıda Avrupa rekoru ve Elmas Lig birinciliği kazanan Hassan''ın 1500 ve 5 bin metrede Avrupa şampiyonluğu da var.

İlgili Haberler