Sigarada vergi yükü yüzde 81.6’ya çıktı

Sigarada vergi yükü yüzde 81.6’ya çıktı
Sigarada vergi yükü yüzde 81.6’ya çıktı

8 liralık sigaradan devletin aldığı vergi 5 lira 22 kuruştan 6 lira 53 kuruşa yükseldi. Sigara şirketlerinin mevcut kar payları

8 liralık sigaradan devletin aldığı vergi  5 lira 22 kuruştan 6 lira 53 kuruşa yükseldi. Sigara şirketlerinin mevcut kar paylarını koruyabilmesi için fiyatlara yüzde 5 ila 10 arasında zam yapması gerekecek.

 

Hükümet, sigaradan alınan vergi yükünü artırdı. Vergi artışı düşük fiyatlı sigaralarda daha yüksek oldu. Karar sonrası düşük sigara fiyatlarında yüzde 10; yüksek sigaralarda ise yüzde 5 civarında artış beklenirken, şirketlerin bu zamları fiyatlarına yansıtmayabileceği konuşuluyor.  Bakanlar Kurulu, 2013 yılında uygulanacak vergileri belirledi. Resmi Gazete’nin dünkü sayısında yayımlanan kararla nispi vergi oranı yüzde 65’ten yüzde 65.25’e yükseldi. Asgari maktu tutarı enflasyon oranında artırılarak paket başına 2.9 liradan 3 lira 15 kuruşa çıkarıldı. Ayrıca paket başına 9 kuruş daha maktu vergi getirildi. Böylece devletin bir paket sigara üzerinden aldığı vergi yükü yüzde 80’den yüzde 81.6’ya çıkmış oldu. 8 liralık sigaradan devletin aldığı vergi  5 lira 22 kuruştan 6 lira 53 kuruşa yükseldi. Hükümet, asgari maktu ve maktu vergilerin 6 ayda bir enflasyon oranında güncellenmesi uygulamasının ise Ocak yerine Temmuz ayında başlaması kararı aldı. Buna göre asgari maktu ve maktu vergi oranları Temmuz ayında 6 aylık enflasyon oranında otomatik olarak artacak. Yeni vergi oranları sonrasında gözler sigara şirketlerine çevrildi. Sektörün yaptığı hesaplara göre şirketlerin, mevcut kar paylarını koruyabilmesi için sigara fiyatlarına yüzde 5 ila 10 arasında zam yapması gerekecek. Vergi artışının düşük fiyatlı sigaralarda daha yüksek olması nedeniyle, bu gruptaki sigaraların fiyatlarının yüzde 10’a yakın bir oranda artması gerekirken, yüksek fiyatlı sigaralarda zam oranı yüzde 5’te kalabilecek.Alınan kararla hükümetin AB müktesabatına uyum çerçevesinde düşük fiyatlı sigara fiyatlarını biraz daha yukarı çektiği görüldü.