Murat Belge, Hasan Cemal’den sonra şimdi de Nuray Mert Atatürkçü oldu. AKP’nin iş birlikçisi ikinci Cumhuriyetçilere neler oluyor

Murat Belge, Hasan Cemal’den sonra şimdi de Nuray Mert Atatürkçü oldu. AKP’nin iş birlikçisi ikinci Cumhuriyetçilere neler oluyor
Çözüm sürecinde Akil İnsanlar Heyeti’nde yer alarak AKP’yi destekleyen, Abant toplantılarına katılıp FETÖ’nün yanında yer alan eski Taraf gazetesi yazarı Murat Belge ve Hasan Cemal’in ardından Nuray Mert de Atatürkçülükle ilgili dikkat çeken açıklamada bir bulundu.

AKP’nin iş birlikçisi ikinci Cumhuriyetçilere neler oluyor. Sıradaki gelsin

Çözüm sürecinde Akil İnsanlar Heyeti’nde yer alarak AKP’yi destekleyen, Abant toplantılarına katılıp FETÖ’nün yanında yer alan eski Taraf gazetesi yazarı Murat Belge, “Ben ‘Atatürkçü’ değilim—Marksist’im” diyerek, “Böyle bir kavgada, doğal olarak ‘Atatürkçü’ dediğimiz kesime daha yakınım, çünkü benim Türkiye’nin ‘Batılılaşma’ kararıyla bir kavgam yok.“ ifadelerini kullanmıştı.

Belge’nin Atatürkçülere kendini yakın hissettiğini açıklamasının ardından dikkat çeken bir yazı da Hasan Cemal’den geldi. Cemal yazısında Murat Belge’nin köşesinde söylediklerine destek vererek, “Erdoğan''ın 2023''de Atatürk''ten, Cumhuriyet''ten intikam almasına izin vermeyeceğiz, Cumhuriyet''i demokrasi ile taçlandıracağız, bir demokrasi itifakıyla seçim sandığında Erdoğan''a hadi güle güle diyeceğiz.” dedi.

Murat Belge ve Hasan Cemal’in ardından Atatürkçülükle ilgili dikkat çeken bir açıklamada Nuray Mert’ten geldi.

Oda TV’de yer alan habere göre, Mert Gökçe Çiçek Kösedağı’nın sorularıyla, Mesyascope TV’de yayımlanan “Nuray Mert ile Soru-Cevap” programında konuştu.

Mert, 30 Ağustos Zafer Bayramı ve Türkiye’de Atatürkçülüğün bugünkü anlamıyla ilgili dikkat çeken bir açıklamada bulundu.

“ATATÜRKÇÜLÜK, TÜRKİYE’NİN EN BAŞARILI SİVİL TOPLUM HAREKETİ OLDU”

Nuray Mert, “Atatürkçülük, Türkiye’nin en başarılı sivil toplum hareketi oldu” diyerek şu açıklamayı yaptı:

“Gerçekten de seri kanlı baktığınızda, normalleşen bir toplumda bu kadar artık nostalji, semboller önemli ama tapınma derecesinde Anıtkabir ziyaretleri çok da sağlıklı gibi gözükmüyor ama Türkiye’de farklı koşullar da oldu. İktidar Atatürk sembolü etrafında sekülerlikle, cumhuriyet fikriyle, cumhuriyetin meşruiyetiyle kavga ettikçe, bu bir hayat tarzı, hem hayat tarzı hem dünya görüşünün ve bunu korumak için sergilenen tepkinin sembolü haline geldi. Resmi bayramlar kutlanmadı, Cumhuriyet Bayramı hep gürültüye getirildi. Yine Atatürk isminin zikredilmemesi, Diyanet İşleri Başkanı yine Atatürk ismini zikretmemiş falan, bu tür inatlaşmalar tersi tepkileri doğurdu. Bu semboller etrafından sivil bir direniş doğdu, doğrusunu söylemek gerekirse…”

NURAY MERT''TEN AKP''YE

Nuray Mert daha önce Atatürkçüleri nasıl hedef almıştı. Eski Cumhuriyet yazarı Nuray Mert, 2017 yılındaki yazısında ise AKP’yi Atatürkçüler üzerinden eleştirmişti.

Mert şunları yazmıştı:

"Atatürk ve İnönü''nün şimdilerde meşruiyet arayışları çerçevesinde gündeme gelmeleri hiç şaşırtıcı değil, çünkü şimdi de gündemimizde olan ''otoriter muhafazakâr/İslamcı bir toplum projesi''nin ve buna zemin teşkil edecek bir siyasal sistemin hayata geçmesi. Diyeceksiniz ki, Kemalistler de, önce ''Halifeyi kurtaracağız'' diye işe giriştiler, sonra toptan ilga ettiler. Çok doğru, ama şimdi de siz aynı şeyi yapıyorsunuz. Önce demokrasi mücadelesi deyip, demokratların desteğini aldınız, demokratlıktan vazgeçtiniz, şimdi Cumhuriyet’in asıl sahibi biziz diyerek yol alıyorsunuz, sonuçta hedeflediğiniz, güvendiğiniz siyasi liderin tüm gücü eline alacağı sistemi inşa etmek."

 

İlgili Haberler