Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi'ne geçilmesinin ardından büyük oranda işlevsiz hale gelen TBMM Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından adeta yok sayıldı. Bakanlık, TBMM'ye sunulan yasa teklifinin henüz komisyonda ve genel kurulda görüşülmemesine rağmen teklifte yer alan düzenleme kapsamında yönetmelik değişikliği yaptı.
Cumhuriyet'te yer alan habere göre, Resmi Gazete’de yayımlanan yönetmelik değişikliği yürürlüğe girerken söz konusu yasanın genel kurulda 28 Ocak’tan sonra görüşülmesi bekleniyor. CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel, “Genel kurulda görüşülmeden kanun teklifi doğrultusunda yönetmeliğin değiştirilmesi millet iradesini yok saymaktır” diye konuştu.
AKP milletvekillerinin imzasıyla 13 Ocak’ta TBMM Başkanlığı’na sunulan Ahlat’a yazlık saray yapılmasına ilişkin düzenlemenin yer aldığı torba yasa teklifinde; harita ve kadastro mühendislerini ilgilendiren bazı hükümler yer aldı. Teklifin 31. maddesinde yer alan düzenlemeye göre lisanslı harita ve kadastro mühendislerinin lisanslarının iptalinin koşulları arasına lisanslı mühendisin 65 yaşını doldurmuş olması hükmü eklenirken; 32. maddeyle de halen çalışmakta olan mühendisler için söz konusu şartın 2 yıl sonra uygulanması düzenlendi.
Söz konusu düzenleme henüz Meclis’teki ilgili ihtisas komisyonuna bile gelmeden Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, yaş düzenlemesini “Lisanslı Harita ve Kadastro Mühendisleri ve Büroları Hakkında Yönetmelik”e işleyerek 14 Ocak’ta Resmi Gazete’de yayımladı. Söz konusu düzenlemenin yayımlanmasının ardından ilgili yasa teklifi ise 17 Ocak’ta TBMM Bayındırlık ve İmar Komisyonu’ndan geçti. Yasa teklifinin TBMM Genel Kurulu’nda 28 Ocak’tan sonra ele alınması bekleniyor.
‘MECLİS İRADESİ İPOTEK ALTINDA’
CHP’li Özel, TBMM Başkanlığı’na sunulan yasa teklifinin henüz genel kurulda görüşülmeden, harita ve kadastro mühendislerini ilgilendiren hükümlerinin bir yönetmelik değişikliğiyle mevzuata dahil edilmesinin tam bir skandal olduğuna işaret etti. Özel, “Bu durum geçiştirilebilecek bir konu değildir. Cumhuriyet tarihinde hiçbir zaman yasama organında görüşülmemiş bir kanun doğrultusunda yönetmelik değişikliği yapılmamıştır. Bu yönetmelik halen yürürlükteki kanuna da aykırı olmakla birlikte, TBMM Genel Kurulu’nun ve dolayısıyla milletin iradesini ipotek altına almak demektir” açıklamasında bulundu. Bu durumun yürütmenin yasama üzerindeki tahakkümünü gösterdiğine dikkat çeken Özel, “Parlamentonun iradesini ve yasama sürecini yok sayan bu yönetmelik değişikliği, kanun teklifinin sahibinin aslında imzacı 71 milletvekili değil, yönetmelikteki değişiklikleri de yürütmekle görevlendirilen Çevre ve Şehircilik Bakanı olduğunu kanıtlamaktadır” diye konuştu.