Nesli tükenen hayvanlar evlerin içine girdi

Nesli tükenen hayvanlar evlerin içine girdi
Süzet Haklı'nın 'Serenity' isimli kişisel sergisinde, eserlerinde geçmişten günümüze kadar gelen ve miras değeri olan yapıların içine, nesli tükenmeye başlayan hayvanları yerleştirerek doğal hayatın korunmasına dikkat çekmeyi amaçlıyor.

MURAT AĞIREL/ İSTANBUL

Eserleriyle doğal hayatın korunmasına dikkat çekmeyi amaçlayan ressam Süzet Haklı'nın 'Serenity' isimli kişisel sergisi kapılarını İKÜSAG’da sanatseverlere açtı.

Eserlerinde evrensel mesajlar vermeyi hedefleyen Süzet Haklı, özellikle hayvanların neslinin tükenmesi ve doğal hayatın korunması konularına dikkat çekiyor. Son çalışmalarında, geçmişten günümüze kadar gelen ve miras değeri olan yapıların içine, nesli tükenmeye başlayan hayvanları yerleştiren sanatçı, bu şekilde insanları eyleme geçirmeyi amaçlıyor. Eserlerinde, mekânlara detaylı bir şekilde yer veren ve öyküleyici bir dil kullanan Haklı, her şeyin hızla tüketildiği günümüzde 'koruma'nın önemine de dikkat çekiyor.

"GENÇLER BİLİNÇLENDİKÇE HAYVANLARIN YAŞAM ALANI ARTACAK"

Eserlerin çıkış noktası hakkında bilgi veren Ressam Süzet Haklı, "Doğaya çok önem vermeye çalışıyorum. Ormanları yakıp yıktığımızda, hayvanların habitatlarına zarar verdiğimizde, büyük evler yaptığımızda onların yaşayacak yeri kalmıyor. Dolayısıyla onları eserlerimde evlerin içine aldım. İnsanları çıkartıp hayvanları koydum. Eserlerimde önem verdiğim şeyler büyük evler. Çünkü bu evleri yaparken doğayı harap ediyoruz. Gelecek nesillere doğa konusunda daha duyarlı olmasını rica ediyorum. Bu sene yarattığım eserlerde siyah-beyaz daha çok önde. Çünkü evlerin ruhunu yansıtan içinde yaşayan insanlar. Eğer insanlar doğaya karşı duyarlı değilse onları renksizleştirir. Hayvanları renkleriyle daha öne çıkarttım. Direkt izleyici ile buluşabilmesi için hayvanların gözlerini yeşil yaptım. Bunların hepsi birer mesaj" şeklinde açıklamada bulundu.