Nesnel ve yansız olarak…

Sorgulamalı bir İslam Tarihi'ne ihtiyaç olmadığını aklı başında kim söyleyebilir ki?

Hem İslamî kaynaklar karşılaştırmalı olarak ele alınmalıydı, hem de Batılı oryantalist yazarların yazdıkları işin içine katılarak en doğruya varılmalıydı.

Nalına ve mıhına… Nesnel, yansız, taraf tutmadan, taraf olmadan, vicdanı ve insafı elden bırakmadan…

Yazar Dostum Tunay Bayrak işte bu işe girişti. "İslam Tarihi Sorgulamaları" adlı dizinin birinci kitabı "Hazreti Muhammed Dönemi" adıyla Berfin Yayınları arasından çıktı.

Tunay Bayrak'ın daha önce bu köşede "Mushaf, Kur'an-ı Kerim midir?" ve "Hadisler Hadis-i Şerif midir?" adlı yapıtları hakkında yazmıştım, hatırlayanlar olacaktır.

Tunay Bayrak, İmam-Hatip mezunu bir dostumuz, daha sonra Edebiyat Fakültesi'nin bitirmiş. Titiz, dikkatli, sabırlı, temkinli bir araştırmacı-yazar, önyargının zerresini bulamazsınız. İşte böyle bir yazarın kaleminden Hazreti Muhammed dönemini okumak bizi abartılardan, safsatalardan kurtaracak, doğru bilgilere götürecektir.

Tunay Bayrak, "Amacım asla Hz.Muhammed'e olan saygıyı azaltmak değildir" diyor. Temel yaklaşım bu, yaşamı, uygulamaları hep bu gözlükle ele alınıyor.

Bu girizgâhtan sonra kitaptan önemli bulduğum bölümler sunmak istiyorum. İstiyorum ama işe en sondan, Hz.Muhammed'in ölümünden ve cenazesinden başlamak istiyorum. Öyle ilginç gerçeklerle karşılaşacaksınız ki:

-"Peygamber pazartesi vefat ediyor, ama Arabistan sıcağında cenaze Çarşamba günü defnediliyor. Toplu bir cenaze namazı yok, cenaze namazında İMAM yok. Sallabi'nin İbn Kesir'den aktardığına göre 'Resullah vefat edince insanlar gruplar halinde içeri girerek cenaze namazı kıldılar. Önce erkekler, sonra kadınlar, daha sonra çocuklar, en sonunda da köleler ayrı ayrı cenaze namazı kılarken hiç kimse bir başkasına imam olmamıştı.' 

 Sizce de çok garip değil mi sevgili okur? Nerede bu sahabe-i kiram? Nerde bu veda haccına katılan yüz bini aşkın insan? Her durumda belli ki bir iktidar mücadelesi yaşanmış. Yani sahabe, âlemlere rahmet olan peygamberleri vefat ettiğinde yüzbinlerce insanın toplandığı cenaze namazıyla en görkemli biçimde ebediyete uğurlamak yerine, gruplaşmış, birbirlerini tehditle, sindirmeyle, kısacası iktidar mücadelesi ile uğraşmış."

-Hz.Muhammed aslen nereli, Mekkeli mi? Kur'an'a göre, Mekkeli de değil, Taif'li de, sonradan Araplaşmış olanlardan… Ve Mekke'de değil, Medine'de doğmuş. Medine'ye göçün nedeni de bu…

-Medine sözleşmesi, sözleşme değil belgedir, çünkü tek yanlıdır.

-Hz.Muhammed dinin adını başlangıçta İslam olarak duyurmadı, İslam adı çok sonraki ayetlerde.

-Hz.Muhammed'in adı başlangıçta Ahmet'ken sonradan neden Muhammed oldu? Ahmet ve Muhammed isimlerinin farkı? Allah, Mekke'de peygambere neden hiç Muhammed diye seslenmedi?

-Hazreti Muhammed dönemine ait kitapların hepsi 700'lü yıllarda yazıldı.

 

Yazarın Diğer Yazıları