Bugünkü Yazarlar Tüm Yazarlar
Yavuz Selim DEMİRAĞ

Yavuz Selim DEMİRAĞ

Nihayet CHP birinci parti oldu...

Nihayet CHP birinci parti oldu...

20 yıllık iktidarın yıkımlarına rağmen AKP''nin birinci parti oluşuna akıl-sır erdirmeyen insanlarımıza bayram öncesi güzel bir haber vereyim. Tencerenin fendi AKP''yi yendi. Bazı kamuoyu şirketlerinin direnmesine rağmen meslek namusuna sahip çıkan kuruluşlar Erdoğan''ın karizmasının çizildiğini ortaya koyuyor. Belediye Başkanlığı döneminden itibaren "Kamuoyu araştırmaları"na önem veren, gelen sonuçlara göre pozisyon alan Erdoğan son bir yılda anketlerin yanlış olduğunu, algı operasyonu yapıldığını öne sürüyor. Dahası kendisine gelen sonuç dosyalarını danışmanların başına fırlattığı iddiaları da var. AKP''ye yakın şirketler "Reis"i daha fazla kızdırmamak için bir-iki puan önde göstermelerine rağmen öfkeyi dindiremiyor.

Geçtiğimiz Mayın ayında AREA tarafından yapılan araştırmayı bu sütundan paylaşmıştım. Siyasi partilerin dağılımı şöyle idi:

AKP       :29.3

CHP       :28.0

İYİ           : 16.3

HDP       :11.1

MHP      : 8.0

DEVA    : 3.4

Diğer     : 3.9 idi

İttifaklar ise:

Cumhur İttifakı :37.3

Millet İttifakı      :46.3

HDP                       :11.1

Diğer                     :7.3 idi.

AREA''nın raporundaki en önemli tespit 18 ile 35 yaş arası genç seçmende CHP''nin açık ara önde olduğu belirtilirken İYİ Parti''nin bu alandaki zayıflığa vurgu yapmıştı. Kararsızların oranı yüzde 20 civarındaydı. Kararsız oyların eşit miktarda dağıtımı konusunda Sevgili Murat Karan ile güzel tartışmıştık. Mayıs ayından bu yana bir kaç puanın değişeceği konusunda mutabakatımız oldu. Nitekim Haziran sonunda oy oranlarında bir kaç puanlık artış ve kayıp da tescillendi.

Son dönemde sağlıklı sonuçlar ortaya koyan "Yöneylem Araştırma Grubu"nun raporunu değerlendirmeye çalışacağız. Grubun sözcüsü Derya Kömürcü ekibini kutluyoruz.

"Ekonomi Yönetimi nasıl?" sorusuna kötü diyenlerin oranı yüzde 64.2... İyi cevabı sadece 18.6... Orta diyenler 16.2... Bilmiyorum diyenler ise 1... Yöneylem "Cumhurbaşkanlığı sistemini destekleyenlerin" oranını yüzde 27.7... olarak ölçerken, Parlamenter sistemi isteyenlerin yüzde 64.2... olduğunu bulmuş. Cevap vermeyenler ise 7.8... Her iki soruya verilen yüzde 64.2 rakamına dikkat çekmek de fayda var.

Gelelim siyasi partilerin Haziran ayı dağılımına:

CHP       :27.7

AKP       : 27.1

İYİ           : 16.0

MHP      : 7.0

HDP       : 11.0

Uzun bir aradan sonra CHP birinci parti konumuna yerleşmiş durumda. Yavaş fakat istikrarlı artış devam edecek gibi görünüyor. Yöneylem canım memleketimin sosyolojik fotoğrafını da çekmiş:

"Dış güçler ekonomiye saldırıyor mu?" sorusunun cevabı ilginç: Katılmayanlar 44.9... Katılmıyorum diyenler 11.7...

"İktidar değişirse ekonomi toplanır mı?" sorusuna; Evet diyenler 30.8... Daha iyi olur 21.8... Hayır toparlanamaz cevabı 41.7... Cevap yok ise 5.6... Bir nevi umutsuzluk fotoğrafı net.

"Hayat standartlarımı kaybetmekten korkuyorum" diyenlerin oranı 57.2... Korkmuyorum cevabını verenler 12.9... Katılmıyorum 15.8...

"Tatile gidemeyeceğini beyan edenler": 83.0... Yöneylem''in çektiği fotoğraftan çıkardığım sonuç: "Sefalet yaşanıyor." Umutlandıran tarafı ise "Değişim rüzgarı yelkenleri dolduruyor"...

3 Kasım 2002 seçimleri öncesi ortam oluşmuş. Değişim her şeye rağmen kaçınılmaz. Bir diğer gerçek ise CHP-İYİ Parti''nin oluşturduğu "Millet İttifakı" mayası tutmuş.

YARIN: "Derin analiz"de buluşmak üzere...

Yazarın Diğer Yazıları