İşçi eylemleri yurda yayılıyor

İşçi eylemleri yurda yayılıyor
Bursa’da başlayan işçi eylemleri, şimdi de İzmir ve Eskişiehir’e sıçradı

Eylemler yurda yayılıyor!

Aliağa’daki PETKİM ve Ford OTOSAN fabrikalarındaki eylemler devam ederken, Konya’daki HİDROKON çalışanları da, işten çıkarılan arkadaşlarının yeniden işe alınması için harekete geçti. Diğer şehirlerde de pek çok fabrikada çalışan işçi hak aramak için eyleme hazırlanıyor.

Renault ve TOFAŞ’ta başlayıp, Türk Traktör, Ford OTOSAN ve PETKİM gibi dev tesislere sıçrayan işçi eylemlerine yenileri ilâve oluyor. Avrupa’daki sendikalar, eylemleri destekliyor.

İşçilerin hak arama eylemleri, yurt çapında genişleyerek devam ederken, Avrupa’daki sendika ve kuruluşlardan da destek görüyor. Bursa’daki otomotiv devleri TOFAŞ ve Renault fabrikalarında 2 hafta önce başlayan eylemler, bölgede bulunan diğer fabrikalardaki çalışanların da katılması ile büyüdü, ardından İzmir ve Eskişehir’e sıçradı. Aliağa’daki PETKİM ve Eskişehir’deki Ford OTOSAN fabrikalarında eylemler devam ederken, son olarak, Konya’da Konya Hidrolik Makina Sanayi Şirketi (Hidrokon) çalışanları da, çıkartılan arkadaşlarının tekrar işe alınması için harekete geçti.

Avrupa’ dan destek           

Ford Avrupa İşçi Temsilciliği, Ford Avrupa yönetimine bir mektup yazarak, Türkiye’de hakları için günlerdir eylemde bulunan Ford Otosan işçilerinin taleplerinin bir an önce kabul edilmesini istedi. Merkezi Köln’de bulunan Ford Avrupa İşçi Temsilciliği adına gönderilen ve temsilcilik başkanı Martin Henning imzasını taşıyan mektupta, Ford Otosan işçilerinin yeterli ücret taleplerini reddetmenin gayri insânî ve gayri ahlâkî olduğuna dikkat çekildi. 18 bin işçinin çalıştığı Köln Ford Fabrikası’ndaki IG Metall Köln Ford Sendika Temsilciliği adına B. Gruschka tarafından yazılan açıklamada, Ford Otosan işçilerinin haklı taleplerinin yanında oldukları, Ford Otosan yönetiminin bu talepleri kabul etmesi gerektiği belirtildi.

Hidrokon eylemi

Ford İşçi Temsilcilerinden Ali Çiçek de, Türkiye’deki işçi eylemlerini yakından izlediklerini belirterek, işçilerin haklı talepleri için verdikleri mücadelenin başarıya ulaşmasını diledi. Türk metal işçilerinin direnişine bir destek de, Almanya’daki Bremenli çelik işçilerinden geldi.  Konya Hidrolik Makina Sanayi Şirketi (Hidrokon) çalışanları, sendikalı oldukları gerekçesiyle bir yılda 70 kişinin işten atılmasına tepki gösterip fabrika önünde protesto gösterisinde bulundu. Birleşik Metal İşçileri Sendikası Anadolu Şube Sekreteri Satılmış Yılmaz, sendikal haklarını kazanmalarına rağmen, Anayasa’nın verdiği haklarının engellendiğini ifade etti. Yılmaz “Amacımız, herkesin hakkını alması. Başka bir isteğimiz yok.” dedi.