"Petrolden pay" istemek, suçtur!

"Petrolden pay" istemek, suçtur!
Diyarbakır Belediye Başkanı Kışanak'ın 'eyalet valisi' tavrıyla yaptığı açıklamaya iktidar sessiz kalırken, muhalefet patladı

"Petrolden pay" istemek, suçtur!

Bakan Yıldız: Mümkün değil
BDP'li Belediye Başkanı Gültan Kışanak'ın, "Diyarbakır'da çıkan petrolden pay istiyoruz" açıklamasına, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız'dan "Bu mümkün değil" yanıtı geldi. Bakan Yıldız, "İster TPAO olsun, isterse özel sektörde olsun bir devlet hakkı alıyoruz. O devlet hakkından ayrı bir devlet hakkı olmaz, gündemimizde de yok. Ancak çıkartıldığı yerle alakalı ister köy, ister diğer yerleşim birimlerinde herhangi bir ihtiyaç olması halinde köy yolları, park, bahçeler gibi bunu zaten gerek kamu, gerekse özel şirketler olarak yapıyoruz. Orada yıllık 1 milyar TL civarında yatırım yapıyoruz. Petrol ve doğal gaz sektöründeki yatırımların yüzde85'ini Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgesinde yapıyoruz" dedi. Bakan Yıldız, hükümet olarak Edirne'den Kars'a, Hatay'dan Sinop'a kadar hiçbir bölgeyi birbirinden ayrı tutmadıklarını, buralarda yaptıkları yatırımlarla yılda 3 bin kişiye istihdam sağladıklarını anlattı. Yıldız, "Kışanak'ın bu niyetle söylediğini ümit ediyorum. Doğusuyla batısıyla biz bir bütünüz" diye konuştu.

Kışanak'a, "haddini bil, yasaya uy" uyarısı
BDP'li Başkan'ın, "petrolden pay isteriz" açıklamasına Yurt Partisi lideri Sadettin Tantan'dan cevap geldi: Türk kimliğine ve bayrağına saygılı davran

Yurt Partisi Genel Başkanı Sadettin Tan, Diyarbakır Belediye Başkanı BDP'li Gültan Kışanak'ın bölgedeki petrol gelirlerinden pay istemine sert tepki gösterdi. Tantan, "Yasalara göre böyle bir teklifte bulunmak suçtur. Böyle bir şeyi konuşmak bile mümkün değil. Neye göre bölgedeki petrolden pay ister. Bizim de o zaman kalkıp Kerkük'ten, elimizden alınan Yunanistan'dan, Balkanlardan pay istememiz gerekir. Biz de istemeye kalkarsak Osmanlı kuşağından bu yana hüküm sürdüğümüz her topraktan pay isteriz. Bu ülke, Türkiye Cumhuriyeti Devleti'nin yasalarına göre yönetiliyor" dedi.

Kendi işine bak
Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı BDP'li Gültan Kışanak'ın vatandaşların refahını ve adaletli hizmet üretmesi için görevini yerine getirmekle yükümlü olduğunu ifade eden Yurt Partisi Genel Başkanı Sadettin Tantan, şunları söyledi: "Kışanak kendini ilgilendirmeyen konularda yorum yapamaz. Türkiye Cumhuriyeti'nin kimliğine ve bayrağına saygılı davranmalı. Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı seçilmiş olması hükümranlık sürmesi anlamına gelmez. Haddini bilmeli, yasalara uymak mecburiyetindedir. Türkiye Cumhuriyeti'nin mali sistemi kendisine bu yetkiyi tanımıyor. Eğer yasalar çerçevesinde hareket etmezse koltukta oturamaz. Türkiye Cumhuriyeti Kerkük'ten ya da Yunanistan'dan, Balkanlardan eski Osmanlı toprağı diyerek nasıl pay isteyemiyorsa o da böyle bir talepte bulunamaz."  Devletin terör örgütleri KCK ve PKK'nın haksız elde ettiği gelirlere yasal zeminde el koyması gerektiğini de vurgulayan Sadettin Tantan, Türkiye'nin kara para ve terör finansmanından kurtulmadıkça huzura kavuşamayacağını söyledi.

Eyalet valisi gibi
Kendini "eyalet valisi" yerine koyup, bölgede "özerklik" inşa edeceğinin hayallerini gören Diyarbakır'ın ilk kadın belediye başkanı BDP'li Gültan Kışanak, "Yerele petrolden pay istiyoruz. Özerklikle ilgili adımları atmaya başladık. Diyarbakır'da üretilen petrolden yerel yönetime pay verilmeli. Enerji Batı'ya gidiyor, cezası bize kalıyor. Tüm kaynaklardan pay isteriz. Belediye Meclisi, kent parlamentosu işlevi görecek. İlk toplantımızı yaptık, Meclis Başkanlık Divanı'nı seçtik. Komisyonlar kuracağız. Ekonomi, eğitim, sağlık komisyonları gibi... Bizim projemiz de Rojava'nın kanton projesine yakın" sözleriyle büyük tepki görmüştü.

"Kurtarılmış bölgede devlete başkaldırı!" 
Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Gültan Kışanak'ın "Bölgede çıkan petrolden pay istiyoruz" sözleri, siyasiilerin de tepkisi çekti. MHP Grup Başkanvekili Oktay Vural, "Bu, fiili olarak özerk ve kurtarılmış bölge talebidir. Daha sonra maddi kaynakları olan özerk bölge modelini oluşturmak istiyorlar" dedi. Türkiye'nin gelirlerinin herkese ait olduğunu vurgulayan Vural, şöyle konuştu: "Bu tamamen Türkiye'den kopmak istemenin göstergesidir. Gelir kaynaklarını paylaşmak kaydıyla özerklik oluşturmak istiyorlar. Bu ülke kaynaklarını sömürmek isteyen emperyal güçlere hizmet eder. Bu tür talepleri ortaya koyanlar büyükşehir yasasında da buna bezer isteklerde bulundular. Adım adım Türkiye'yi özerklik inşası ile ilgili projelerle kamuoyuna yansıtıyorlar. Böyle bir cesaretlendirme AKP'in siyasal çözümünün bir göstergesidir." 

Vatana ihanettir
CHP Artvin Milletvekili Uğur Bayraktutan da, Kışanak'ın talebini, "üniter devlete başkaldırı" olarak yorumladı. Bayraktutan, şunları söyledi: "Bu bağımsızlık talebinin ilk parçası. Bu talep üniter devlete başkaldırıdır, Türkiye Cumhuriyeti'ne başkaldırıdır. Kışanak'ı bu hale getiren, alt yapıyı sağlayan hükümet ne yaptığını iyi düşünmeli. Bu vatana ihanettir. Anlaşılan, 'seçimlerde gereken tavizleri vereceğiz'sözü verilmiş. Kışanak'ın yaptığı açıklama basit değil. Enerji Bakanı da 'gündemimizde böyle bir şey yok'diyor. Bu cevap ilginçtir. Bunu CHP'li, MHP'li belediye başkanı söyleseydi savcılar harekete geçerdi. Kendi kafalarındaki bağımsız Kürdistan devletini gerçekleştirdiler ki konuşuyorlar.  Öcalan serbest bırakılsın diye konuşulabiliyor. Cumhuriyet savcılarının olduğuna inanmak istiyorum. Bu görevde olanlar neyi koruduklarını iyi düşünmeli. Hangi cumhuriyeti koruyorlar, üniter devleti mi, başka bir modeli mi. Söyleyen de, izleyen de, buna yorum yapmayıp, tepki göstermeyenler de yanlış yapıyor. Tepki göstermeyenlerin Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı kimliğinden şüphe ederim."