Öğrenme güçlüğü çocuklarda okul yaşamını etkiliyor

Öğrenme güçlüğü çocuklarda okul yaşamını etkiliyor
Bazı çocukların zeka seviyesi normal veya normalin üzerinde olmasına rağmen, yaşıtlarına oranla okul başarıları düşük olabiliyor.

Bu gibi durumlarda ortaya çıkan öğrenme güçlüğü; çocuğun okuma, yazma, dinleme ve matematik becerilerinde zeka seviyesi ile ilgili herhangi bir sorunu bulunmamasına rağmen yeterli başarıyı sağlayamama durumu olarak nitelendiriliyor. Çocuğun öğrenmesine engel teşkil eden çeşitli etkenlerin bulunması durumu ise, özel öğrenme güçlüğü olarak tanımlanıyor. Emsey Hospital’dan Uzm. Psk. Tuba Yıldırım Üstünel, okulların açılmasıyla birlikte daha da önem kazanan öğrenme güçlüğü ile ilgili olarak anne babaları bilgilendiriyor.  Öğrenme güçlüğü, yaşam boyu süren bir rahatsızlıktır. Çocuğun zorluk çektiği alan ya da alanlar belirlendikten sonra o alanlara yönelik özelleştirilmiş eğitim programları uygulanmalıdır. Çocuk normal okul eğitimine devam ederken, bunun yanı sıra özel eğitim uzmanlarının bireysel ya da grup halinde verdiği özel eğitim programlarına da katılmalıdır. Nedenleri henüz tam olarak bilinmemekle birlikte katılımsal/genetik faktörler, beyindeki işlevsel farklılıklar ve beyin hasarlarının öğrenme güçlüğüne neden olabileceği düşünülmektedir. 

Belirtileri
Okul dönemi belirtileri daha belirgindir. Bunların başında okuma ve yazmada güçlük veya yaşıtlarına oranla gecikme, bazı harfleri sesini öğrenememe veya harfleri ayırt etmede güçlük çekme, harfleri ve rakamları karıştırma, yerlerini değiştirme, atlayarak okuma veya eksik yazma, sayı ve matematik sembollerini öğrenmede güçlük çekme; sağ-sol, doğu-batı gibi kavramları öğrenmede güçlük çekme, haftanın günlerini, aylarını ya da mevsimlerini doğru saysa bile karışık sorulduğunda veya geriden sorulduğunda cevap verememe gelir. Çocuğun bu belirtilerin hepsini birden göstermesi beklenmemektedir. Ancak belirli bir kısmının olması durumunda, bir uzmana danışmakta fayda vardır. 

Eğitim sürecine etkileri
Özgül Öğrenme Güçlüğü (ÖGG) olan çocuklar, başlangıçta akademik başarı anlamında yaşıtlarını yakalamakta biraz geç kalabilmektedir.  Ancak doğru eğitim ve doğru yaklaşım ile bunun hayatlarına etkisi minimum düzeye inebilir. Öğrenme güçlüğü olan bireylerin güçlü oldukları ve oldukça başarılı olabilecekleri alanlar vardır. Önemli olan, kişinin zayıf olduğu alanlarda iyi bir eğitimden geçerek güçlenmesi ve yatkın olduğu bireysel yeteneklerinin ortaya çıkartılmasıdır.