Halkı bezdiren bankalar dünya listesine girdi

Halkı bezdiren bankalar dünya listesine girdi
Halkı bezdiren bankalar dünya listesine girdi

Akıl almaz ve insafsız hizmet bedellerinin yüksekliği ile tepki gören 20 Türk bankası, Dünya’nın en büyük 1000 bankası ara

Akıl almaz ve insafsız hizmet bedellerinin yüksekliği ile tepki gören 20 Türk bankası, Dünya’nın en büyük 1000 bankası arasında

 

İnsafsız komisyon, hizmet - aracılık hizmet bedeli adı altında aldığı yüksek ücretlerle vatandaşları bezdiren Türk bankaları, dünya listelerine girdi. Tüketici şikâyetlerinin merkezindeki bankalar, doymak bilmeyen kâr hırslarının sonucu olarak, yüzde 37 kâr artışı ile Avrupa’da en iyi performansı gösterdi. Soygun derecesine varan ile hizmet bedellerinin yüksekliği, 20 Türk bankasını Dünya’nın en büyük 1000 bankası arasına taşıdı. Ünlü The Banker dergisinin açıkladığı dünyanın en büyük 1000 bankası listesindeki Türk bankası sayısı bu yıl 15’ten 20’ye yükseldi. Türk bankalarının kârlılığı Avrupa’nın en iyi performansı olarak gösterildi. Dünyanın en büyük bankaları sıralamasına bu yıl Çin’in yükselişi, Euro Bölgesi bankalarının düşüşü damga vurdu. En büyük bankalar listesinin tepesinde ilk kez bir Çin bankası görüyoruz.  “Ana sermaye” büyüklüğüne göre sıralamada Çin bankası ICBC, 160.65 milyar dolarla zirveye yerleşirken, geçtiğimiz yılın birincisi Bank of America, JP Morgan’ın ardından üçüncü sıraya indi. 

 


Türk bankaları listede

 


Dünya sıralamasında; İş Bankası 10.77 milyar dolarla 110’uncu, Sabancı’nın Akbank’ı 9.8 milyar dolarla 119’uncu ve Doğuş Grubu’nun Garanti Bankası 9.74 milyar dolarla 120’nci sırada yer aldı. Bu bankaları 7.75 milyar dolarla devletin Ziraat Bankası, 6.68 milyar dolarla da Koç Grubu’nun Yapı Kredi Bankası takip etti. Listedeki diğer bankalardan devlete ait Vakıfbank 5.21 milyar dolar, Türkiye Halk Bankası 4.89 milyar dolar, yabancı ortaklı bankalardan Finansbank 3.96 milyar dolar, Denizbank 2.63 milyar dolar ve Türk Ekonomi Bankası (TEB) 2.58 milyar dolarla listedeki en büyük 10 Türk bankası arasındaki yerlerini aldı. Listeye bu yıl giren yabancı bankalardan değerlendirilen ING Bank Türkiye ve HSBC Bank Türkiye dikkati çekiyor. 2012 listesinde bulunan katılım bankaları Bank Asya ile Türkiye Finans bu yıl listede yer buldu. Dünya sıralamasında 680’inci olan Şekerbank en büyük Türk bankaları arasında 15’inci oldu.
Dünya listesinin yeni ismi Kuveyt Türk Katılım Bankası, geçtiğimiz yıl da listede görülen Anadolu Bank de Türk bankaları. Diğer yabancı iştirakli Türk bankaları ise Al Baraka Bank Türkiye, Citibank ve Burgan Bank oldu. TSKB ve Euro Tekfen, bu yıl listeye giremedi. Türk bankaları, Avrupa’da en iyi performans gösteren bankalar arasında da gösterildi. Türk bankalarının karları yüzde 37 arttı.

 


Çin bankası zirvede

 


The Banker’ın listesine bu yıl da çekik gözlü Çin bankaları damgasını vurdu. ABD ve Avrupa  Geçtiğimiz yılın şampiyonu Bank of America 3’üncü basamağa inerken, JP Morgan 2’nciliğini korudu. ICBN’nin performansı Çin bankalarını artan gücünü ortaya koyuyor. Ülkenin ikinci büyük bankası China İmar Bankası da (CCB) sermayesini yüzde 15 artırdı ve Citigroup’un 5’inciliğini tarihe havale etti.