Olmayan doğalgaz ile üretim nasıl sağlanacak

Olmayan doğalgaz ile üretim nasıl sağlanacak
ANKARA - Türkiye'nin üç büyük doğalgaz tedarikçisinden İran'ın teknik arıza bildirerek 10 gün süreyle Türkiye'ye gaz akışını kesmesi, doğalgaz santralleri ve büyük ölçekli tüketicilere olan gaz akışı azaltıldı. İYİ Parti Denizli Milletvekili Yasin Öztürk, “Sanayiciye zam üstüne zamlardan sonra şimdi de doğalgazı az kullanın talimatı geldi. İktidar ihracatçıyı, üreticiyi bu şekilde mi teşvik edecek. Doğalgaz kesilince fabrikalar ve sanayiler su ile mi çalışacak, olmayan doğalgaz ile nasıl üretim sağlanacak?”

Vergi usul kanunu ile kurumlar vergisi kanunlarında değişiklik yapılmasına dair kanun teklifinin 4. Maddesi üzerinde konuşan Öztürk, “İktidar açtığı OSB sayıları ile övünerek, sanayide hamle yaptık, ihracata dayalı üretim modeli gerçekleştiriyoruz diyordu. Sanayici döviz dalgalanması ile birlikte 1 yıldır maliyet hesabı yapamıyordu. Firmalar ürettiği ürünü kaç liraya satacağını, iş görüşmelerinde hangi fiyatı vereceğini tahmine dayalı hesaplar ile yapmaya çalışıyordu” dedi.

İktidarın doğalgazı kısıtladığında üreticinin zamanında siparişleri yetiştiremeyeceğini ifade eden Öztürk, “Zam üstüne zamlardan sonra şimdi de doğalgazı az kullanın talimatı geldi. İktidar ihracatçıyı, üreticiyi bu şekilde mi teşvik edecek. İhracatçı aldığı iş için en az 6 ay öncesinde sözleşiyor. Maliyet hesabını doğru yapabilsin ki önünü görebilsin, ona göre sipariş alsın üretime başlasın. Üretici aldığı işi zamanında teslim edemeyeceğinden  bir sonraki sene müşterisini kaybetme riski ile karşılaşıyor. İktidar doğalgazı kısıtladığında üretici sipariş taahhütlerini nasıl zamanında yerine getirebilir? Doğalgaz kesilince fabrikalar ve sanayiler su ile mi çalışacak, olmayan doğalgaz ile nasıl üretim sağlanacak? Ekonomi modeli yıllar içerisinde yara almıştı şimdi kangren haline geldi. Yönetemiyorsunuz artık gitme vaktiniz geldi” ifadelerini kullandı.