Onkoloji Uzmanı Mustafa Vecdi Ertekin: Kanser hastalarının tedavisi durmaz

Onkoloji Uzmanı Mustafa Vecdi Ertekin: Kanser hastalarının  tedavisi durmaz
Radyasyon Onkoloji Uzmanı Prof. Dr. Mustafa Vecdi Ertekin, kanser hastası vatandaşların korona virüsten korunmak alması gereken tedbirler hakkında önemli açıklamalarda bulundu.

Gülay TUNÇEL / Barış Yahya ÇİNÇİN / YENİÇAĞ 

Dünyayı etkisi altına alan korona virüsten en fazla etkilenen insanların başında kronik rahatsızlığı olanlar ve onkolojik tedavi alanlar geliyor. Türkiye’de kronik hastalığı bulunan vatandaşların sokağa çıkması yasaklanırken, bir başka risk grubunu da kanser hastaları oluşturuyor. Kanser tedavisi gören hastaların korona virüsten korunması için önerilerde bulunan Radyasyon Onkoloji Uzmanı Prof. Dr. Mustafa Vecdi Ertekin, onkolojik tedavi gören vatandaşların tedbiri elden bırakmadan tedavilerine devam etmesinin hayati önemde olduğunu vurguladı. Ertekin, kanser hastalarının kesinlikle tedavilerine ara vermemesi uyarısında bulundu. 

Radyasyon Onkoloji Uzmanı Prof. Dr. Mustafa Vecdi Ertekin Mustafa Vecdi Ertekin’in Yeniçağ’a özel açıklamaları şu şekilde:

“Birçoğumuz evlerimizde beklemek zorundayız ancak kanser hastalığı önemli bir hastalık ve tedavi edilmezse, ileri evrelere gidebilme ihtimali var. Bu da hasta ile ilgili sıkıntılı süreçlere neden olmaktadır. Tabii kanser hastalarının tedavilerinin devam etmesi gerekiyor. Bu önemli bir süre. Bulaşma noktasında değerlendirmede bulunmak gerekirse, kanser tedavisi gören bir insan ile görmeyen bir insan arasında korona bulaşması açısından herhangi bir fark yok. Kanser hastalarının vücutları hastalık ile mücadele ettiği için bu hastaların koronaya yakalanması durumunda hastalık daha ağır seyrediyor”

“RANDEVULARI AYARLAMALILAR”

“Korona, genellikle ek hastalığı olan insanlarda ağır seyrediyor. O nedenle hastalarımızın korona ile ilgili 14 kurala mutlaka uymalıdırlar. Biz hastalarımıza tedaviye gelirken maske ve eldiven takmalarını öneriyoruz. Hatta mümkün olduğu sürece yanlarında dezenfektan bulundurmalarını ve ellerini herhangi bir yere değdirdikten sonra dezenfekte etmelerini öneriyoruz. Özellikle toplu taşıma araçlarından uzak durmalılar. Sosyal mesafe de burada dikkat edilmesi gereken önemli noktalardan biri. Hastaların randevularını da ayarlaması önemlidir. “

089511a6-6000-4a3b-b86c-dcf5923e2f07.jpg

“HASTA YAKINLARI DA DUYARLI OLMALI”

“Kanser hastalarının sağlığı için bizim tedavi anında kullandığımız yardımcı aletleri de her hasta tedaviden çıktıktan sonra dezenfekte ediyoruz. Aynı aparatı kullanmak zorunda olan hastaları da arka arkaya vermemeye özen gösteriyoruz. Oturma alanlarını da sosyal mesafe kuralına göre ayarladık. Genellikle iki kişiden fazla hastayı aynı ortamda bulundurmamaya çalışıyoruz. Hasta yakınları da daha farklı bir bölmede bekleyerek, olası bir tehlikeyi daha az boyutlara indiriyor.”

“KANSER HASTALARI İŞİN CİDDİLİĞİNİ BİLİYOR”

“Kanser hastaları olayın ciddiyetini kavramış durumda şu anda. Hastalarımızın bağışıklık sistemlerinde kendi rahatsızlıklarından dolayı bir zayıflık var zaten. Ve yaşları da yüksek olduğu için daha ayrı bir önem veriyorlar konuya. Bizim arkadaşlarımız da ellerinden yapıyorlar.”

“UYKU DÜZENİ ÖNEMLİ”

“Bize en çok sorulan soruların başında beslenme konusu geliyor. Nasıl besleneceklerini merak ediyorlar. Her zaman dengeli, düzenli beslenmeliler, yeterli uyku almalılar. Evde kalabalık ortamda olduğu zaman ayrı odalarda izalasyonlarını sağlamaları gerekiyor. Eğer bu imkânları yoksa evde de maske taksınlar.”

“TEDAVİLERİ DURDURULAMAZ”

“Onkoloji hastalarının tedavisi durdurulamaz, çünkü tümör ilerlemesi söz konusu olabilir. Bu da daha ileriki dönemlerde daha olumsuz sonuçlara neden olabilir. Hastalarımızın ateşlerini düzenli olarak kontrol ediyoruz. Ayrıca ek problemleri olan arkadaşlar da ek muayeneden geçiriyorlar. Tabii bizim de uyarımız diğer uzman arkadaşlara benziyor. Özellikle kanser hastası vatandaşlarımız zorunlu olmadıkça kesinlikle dışarı çıkmamalılar.”  

(Haberi Youtube kanalımız üzerinden de takip edebilirsiniz? 

İlgili Haberler