İsrail gazı 2019 yılında Mersin’de

İsrail gazı 2019 yılında Mersin’de
İki ülkenin anlaşması halinde Akdeniz’in altına döşenecek yaklaşık 550 kilometre uzunluğundaki boru hattıyla yılda 30 milyar metreküp gazın Mersin’e getirilmesi hedefleniyor

İsrail ile ilişkilerde sürpriz yumuşamanın ardından bu ülkenin gazını kaynak çeşitlendirme amacıyla Türkiye’ye getirmek için düğmeye basıldı. 3 yıl içerisinde 30 milyar metreküp gazın 550 kilometrelik boru hattıyla, 2019 sonunda Mersin’e getirilmesi planlanıyor. Türkiye ile İsrail’in, ilişkileri düzeltmek için yeniden anlaşma masasına oturması sonrasında gözler, İsrail doğal gazına çevrildi. Türkiye’den Zorlu ile Turcas- EnerjiSA ortaklığı, İsrail boru hattı ve gaz ticareti ile ilgili olarak görüşmeleri sürdürüyor. İki ülkenin anlaşması halinde Akdeniz’in altına döşenecek yaklaşık 550 kilometre uzunluğundaki boru hattıyla yılda 30 milyar metreküp gazın Türkiye’ye (Mersin’e) getirilmesi hedefleniyor. Bu gazın yaklaşık 10 milyar metreküpünün Türkiye’de kalması, 20 milyar metreküpünün de Türkiye üzerinden Avrupa’ya taşınması bekleniyor. İsrail gazının, halen 1000 metreküpü 199 dolar olan Rus gazı ile “rekabet” edecek bir fiyat üzerinden Türkiye’ye getirilmesi öngörülüyor.

Hattın maliyeti

Türkiye ile İsrail arasında (Akdeniz’in altına) yaklaşık 550 kilometrelik boru hattı inşa edilecek. Boru hattının yatırım tutarı 2.5- 3 milyar dolar. İsrail gazının Türkiye’ye gelmesinin diğer kaynaklar üzerinde “rekabetçi” etki yaratacağı değerlendiriliyor. Bu projenin gerçekleşmesinin Kuzey Irak’tan  gelecek gaz konusunda atılacak adımları da hızlandıracağı belirtiliyor. İsrail’in, doğalgazı nerede (üretim sahasında ya da Mersin’de) teslim edeceğine ve boru hattını hangi ülkenin inşa edeceğine bağlı olarak fiyatın değişeceğine işaret ediliyor. İsrail gazının, halen 1000 metreküpü 199 dolar olan Rus gazı ile “rekabet” edecek bir fiyattan getirilmesi öngörülüyor.

 

Petrol fiyatları 11 yılın dibinde

Brent petrolün varil fiyatı, küresel arz fazlası endişeleriyle 36,12 dolara gerileyerek 11 yılın en düşük seviyesini gördü. Brent türü ham petrolün varil fiyatı, geçen hafta 36,32 - 39,38 bandında dalgalanarak, haftayı önceki hafta kapanışına göre yüzde 2,73 değer kaybıyla 36,63 dolardan tamamlamıştı. Son 2 aydır düşüş eğilimini sürdüren Brent petrolün varil fiyatı, Çin piyasalarından başlayarak etkisini artıran satışlarla bugün Temmuz 2004’den bu yana en düşük seviyesi olan 36,12 dolara kadar geriledi. Brent petrolün varil fiyatı şu dakikalarda 36,33 dolardan işlem görüyor. Analistler, son gerçekleştirilen Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü (OPEC) toplantısında petrol üretiminde azaltıma gidilmeme kararı alınmasının fiyatlarda baskıyı artırdığını belirterek, küresel talep ile ilgili, beklentileri artıracak veri ya da gelişmeler olmadığı sürece yükselişlerin tepki olarak kalabileceğini ifade ediyor. Teknik olarak, Brent petrolün fiyatında toparlanmanın görülmesi için 40 doların üzerinde kapanış yapılması gerektiğini dile getiren analistler, aksi durumda 34 dolar seviyesinin gündeme gelebileceğini kaydediyor.

 

ABD’de sondaj kuyusu sayısı arttı

ABD’de yeniden faaliyete geçirilen petrol sondaj kuyusu sayısı Temmuz ayından bu yana en hızlı artışını gerçekleştirdi. ABD’de yeniden faaliyete alınan petrol sondaj kuyusu sayısı, ham petrol fiyatlarının 10 yılı aşkın sürenin en düşük seviyesine inmesinin ardından, petrol şirketlerinin cirolarını artırmak için üretimi genişletmeye gitmeleri ile birlikte, Temmuz ayından bu yana en hızlı artışını gerçekleştirdi. Baker Hughes Inc.’nin Cuma günü internet sayfasında kaydettiği üzere, ABD’de sondaj kuyusu sayısı 17 artarak 541’e çıktı. Batı Teksas’taki Permian havzası, beş sondaj kuyusu ile bu artışta başı çekti. Evercore ISI analisti James West, bu artışın “büyük sürpriz” olduğunu kaydetti..