Meclis’te Kürdistan kavgasI!

Meclis’te Kürdistan kavgasI!
Komisyonda İçişleri Bakanlığı’nın bütçesi görüşülürken MHP’li Günal’ın, “Türkiye topraklarında Kürdistan var mı? Yüce Divan’a çıkacak, yargılanacak olan Bakan’a soruyorum” deyince, HDP’li Kaplan, “Evet var, bal gibi var. Güneşin var olduğu gibi?” yanıtını verdi. Günal da, “Kim ‘Kürdistan var’ diyorsa teröristtir” diye tepki gösterdi.

Meclis’te Kürdistan kavgasI!

MHP’li Günal: Kim Kürdistan var diyorsa o teröristtir.
HDP’li Kaplan: Evet, bal gibi var

Bütçe görüşmesinde “Kürdistan” kavgası!

MHP’li Günal, “Kürdistan’ı inkar etmek kafayı kuma gömmektir” diyen HDP’li Kaplan’a
sert çıktı: Türkiye’de Kürdistan diye bir yer yok. Kim ‘Kürdistan var’ diyorsa hepsi teröristtir

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda İçişleri Bakanlığı’nın 2015 yılı bütçe görüşmelerinde “Kürdistan” tartışması yaşandı. İçişleri Bakanı Efkan Ala’nın sunuş konuşmasının ardından milletvekillerinin konuşmalarına geçildi. İlk sözü alan MHP Antalya Milletvekili Mehmet Günal, sunuş kitapçığında “terörle mücadele” başlığı altında bir bölüm olduğunu ifade ederek, bunun “terörle müzakere” olması gerektiğini savundu. Günal’ın “Alan hakimiyeti sözünü yalanladım dediniz. Cizre mahallelerinin kazılmasından, kurtarılmış bölge yapılmasından haberiniz var mı, yok mu? Genelkurmay’ın sayfasını okuyor musunuz? ‘Her şeyin farkındayız’ diyorsunuz, biliyorsanız bize de anlatın” sözlerine, Komisyon Başkanı Recai Berber, “teknik açıklamalara böyle demeyin” karşılığını verdi. Konuşmasını sürdüren Günal, şunları söyledi: “Size göre terör nedir? Terör dediğiniz sadece paralel dediğiniz 17-25’in intikamını almaya çalıştığınız yapı mı? Size göre PKK terör örgütü mü? Size göre paralel yapı PKK-KCK mı, yoksa cemaat mi? Size göre demek ki cemaatin paraleli kötü, PKK’nın paraleli iyi. Oslo sürecini kimle yaptınız, onu kim sızdırdı?”

Hesabı sorulacak
Ala’nın bir konuşmasında, Öcalan’ın cezaevi koşulları konusunda “Terörün çözümüne katkı sağlayacaksa, milletimizin aleyhine olmayan adımları atarız” dediğini ifade eden MHP’li Günal, şöyle devam etti: “Nedir bu milletimizin aleyhine olmayanlar? Dışarı mı çıkaracaksınız, genel af mı ilan edeceksiniz, milletimizin aleyhine olmayan bir şey mi kaldı? Ayrı yerde tutulduğunu Tayyip Erdoğan söyledi de öğrenmiş olduk. 29 Ekim’de Cumhuriyet’in kuruluş gününde peşmergelerin topraklarımızdan geçirilerek Suriye’nin kuzeyine gönderilmesini ve burada bir takım unsurların ’Kürdistan’dan çıktık, Kürdistan’a yardıma gidiyoruz’demesine ses çıkarmamanızın hesabı bir gün sorulacak. Millet önünde hesabını vereceksiniz.” HDP Şırnak Milletvekili Hasip Kaplan’ın “Ben söyledim” demesine Mehmet Günal, “Kürdistan neresi?” diye tepki gösterdi. Kaplan’ın “Biz söylüyoruz” demesi üzerine Günal, şunları söyledi: “Siz söylemediniz, terörist unsurlar söyledi. Neresi, Türkiye topraklarında Kürdistan var mı, sayın Bakan’a soruyorum. Sizinkini biliyoruz. Yarın yargılanacak olan, vatana ihanetten yargılanacak olan o, Yüce Divan’a çıkacak olan o. Siz karışmayın, siz ortağınızla konuşun. Siz söylediyseniz sizin için de geçerli. Türkiye topraklarında Kürdistan mı var? Burası Türkiye Cumhuriyeti toprakları, şehit kanlarıyla sulanmıştır.”

Sen de teröristsin
Kaplan “Var tabii... Siz de öğreneceksiniz” deyince Günal, “Türkiye’de böyle bir yer yok. Kim ki Kürdistan var diyorsa, hepsi teröristtir. Sen söylüyorsan sen de teröristsin. Türkiye’de Kürdistan diye bir yer yok, olmayacak da. Asla olmayacak. Kandırıyorlar sizi” diyerek tepki gösterdi. HDP Hakkari Milletvekili Adil Zozani de Günal’a tepki göstererek, “O ateşlerle çok sınandık. Kusura bakma” derken, Kaplan da “Kürt ve Kürdistan’ı inkar etmek, kafayı kuma gömmektir” dedi. (AA)