İsviçre’deki gizli hesaplar açıklandı

İsviçre’deki gizli hesaplar açıklandı
Uluslararası Araştırmacı Gazeteciler Konsorsiyumu, İsviçre’deki özel bankacılık hesaplarının kimlere ait olduğunun detaylarını açıkladı.

Gizli hesaplardaki toplam mevduatın o tarihlerde 100 milyar dolar olduğu ifade ediliyor. Türkiye’den 3.5 milyar dolar mevduatın saklı olduğu hesaplar için İsviçre soruşturma başlatıyor. İsviçre’den gizli hesapların açıklanması ile ilgili gelen ilk resmi açıklamada, Dışişleri Bakanı Micheline Calmy-Rey, “Çok öfkeliyim, soruşturma başlatılacak” dedi. İngiltere gazetesi Guardian, dünyanın ikinci en büyük bankası HSBC’nin İsviçre kolunun, farklı ülkelerden binlerce varlıklı müşterisinin vergiden kaçmasına ve paralarını gizlemesine yardımcı olduğunu yazıyor. Gazete, bu belgelerin Guardian, BBC, Le Monde ve merkezi Washington’da bulunan Uluslararası Araştırmacı Gazeteciler Konsorsiyumu’nun ortak çabasıyla ele geçirildiğini belirtiyor.

Vergilerden kurtuldular
Guardian, 2005-2007 yıllarını kapsayan dosyaların, toplam hacmi 120 milyar dolara yaklaşan 30 binden fazla hesaba ışık tuttuğunu, bankanın bu dönemde, müşterilerinin düzenli olarak çoğunlukla döviz olmak üzere yüksek miktarlarda nakit çekmesine izin verdiğini, varlıklı müşterilerine Avrupa’daki vergilerden kurtulmasına sağlayacak hesaplar açtığını kaydediyor. Gazete ayrıca, bankanın bazı beyan edilmemiş “kara hesapların” yerel vergi makamlarından gizlenmesine yardımcı olduğunu, uluslararası suçlulara, yolsuzluğa karışmış iş insanlarına ve yüksek risk grubundaki bireylere kapı açtığını yazıyor. Guardian’a göre, merkezi Londra’da bulunan HSBC, sızdırılan belgelerle ilgili olarak “geçmişteki mevzuata uyum ve denetim hatalarını” kabul etti.