Pazara bahar gelmedi!

Pazara bahar gelmedi!
???????Tarım sektörünün çöküşü, hem üreticiyi hem de tüketiciyi vuruyor. Türk çiftçisinin borç batağından dolayı üretmediği ürünler dışardan ithal edilince, başta mutfağın temel taşları soğan patates ithalatına milyonlarca dolar ödeniyor.

Çiftçinin borç batağına saplanması, tarım sektörünün çökmesi nedeniyle üretimin hızla gerilemesinden dolayı, bahar mevsiminin gelmesine rağmen, Türk mutfağının vazgeçilmezleri, soğan ve patates başta olmak üzere, sebze meyve fiyatları cep yakmaya devam ediyor. Soğan ve Patates fiyatlarının düşme ihtimali çok zor. Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Özden Güngör, şu anda patates ve soğan fiyatlarının düşmesinin aksine artmasının ihtimal dahilinde olduğunu belirterek, "Nisan ayına girdik İran hariç başka ülkelerde para verseniz de soğan yok ki soğanı da pahalı aldılar. Soğanın fiyatı pahalı yani yaklaşık 1 lira 50 kuruş. Türkiye şu ana kadar soğana 6 milyon 660 bin dolar döviz ödedik. Bu ay içinde. Peki bu paraya yazık değil mi? Soğan fiyatlarını düşme ihtimali yok" dedi.

Patates ve soğanın fiyatının düşmesinin özellikle de bir lira gibi fiyatlara düşme ihtimalinin hiç olmadığını belirten Güngör, şunları söyledi: " Tohum ekimleri mayıs ayında yapılıyor. 4-5 ay sonra hasat ediliyor. Peki Türkiye'ye soğan nereden gelecek. Ya depolarda soğan stoklamış olacaksınız, oradan gelecek soğanlar. Patatesler, soğan depolarda bekletilir dar zamanlarda parça parça çıkarsınız, tüketiciye bir şekilde sunarsınız. İçinden geçtiğimiz süreçte ise yetkililer patates, soğan depolayanlara baskın yapıyor. Patates, soğan, narenciye stoklanır oysa. Hasadın olmadığı dönemlerde depolardan çıkarılıp satılır. Elimizde patates, soğan yok şu anda. Zaten bitmeseydi soğan ve patates ithalatı yapılmazdı. Patates, soğan ithalatı yapıldı. Söylediklerimizin tersi olur ama patates ve soğan fiyatları daha da yükselecek gibi duruyor. Soğan fiyatları 10 liraya kadar çıkar demiştik. Ocak ayında soğanı söylemek gerekirse, İran'dan getirdik, 19 ton, Azerbaycan'dan getirdik 922 ton, Suriye'den getirdik 100 ton. Yaklaşık bin 50 ton soğan getirdik Ocak ayında. Şubat ayında Özbekistan'dan 8 bin 100 ton soğan getirdik, Mısır'dan 6 bin 900 ton, İran'dan 6 bin 300 ton, Azerbaycan'dan 4 bin 700 ton, Kazakistan'dan 775 ton, Rusya'dan 480 ton. Toplamda 27 bin 100 ton soğan getirdik."

"FİYATLARIN DÜŞME İHTİMALİ YOK"

Mart ayında zaten gümrüksüz ithalat uygulandığını ifade eden ZMO Başkanı Güngör, şunları söyledi:" Soğan ve patates ithal ediliyor şu anda. Soğan getirdiğimiz ülkeler ekim zamanları Türkiye ile aynı anda olan ülkeler. Türkiye'de soğan yoksa, onlarda da soğan yok. Nisan ayına girdik İran hariç başka ülkelerde para verseniz de soğan yok ki soğanı da pahalı aldılar.  Soğan fiyatlarını düşme ihtimali yok. Patateste yazlık soğanlar var, şuanda sökülüyor. Onda da rekolte beklenildiği gibi değil, düşük. Dekardan 2 bin 500- 3 bin ton almışlar. Dönümde 4-5 bin ton civarında olması gerekiyor. Maliyeti de yüksek. Bunlara rağmen patatesi kısa sürede idare edebilir Türkiye. İthal edilen patatesin maliyeti de yüksek. Patates ve soğanın normal olarak fiyatı 9-10 liradan aşağıya düşmez maalesef, artar, düşmez, ortada patates soğan yok. İran dışında başka ülkelerde de yok."